Podatak za brigu

Nije da ovo nismo znali no u poslednje tri godine FSS nema kud nego da deluje po smernicama iz UEFA - otud i kazne koje ranije nismo imali za ova nedela

Miloš BogovacIzvor: B92
Podeli
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

Fudbalski klub Kolubara je osramotio sebe, ligu, srpski fudbal, državu, grad, jer je utvrđenoda je nameštao utakmice u plej-autu ove sezone.

Kazna je bila brza i neumoljiva po Lazarevčane.

Po direktivi UEFA Fudbalski savez Srbije je oduzeo devet bodova Kolubari što automatski znači da je klub ispao u niži rang.

Ostaje ipak "gorak ukus" i kod ovakve kazne, jer FSS nije direktno izbacio klub u niži rang, već se to tako namestilo posle oduzimanja bodova.

Dakle, da su kojim slučajem Lazarevčani imali na svom kontu veći broj bodova i sa ovakvom kaznom naredne sezone bi igrali u elitnom rangu - praktično bi prošli nekažnjeno.

Osim Kolubare kažnjeni su i drugi učesnici u nedelu, Mladost GAT i subotički Spartak, oni samo novčano.

GAT, koji je već ispao iz lige, osim što će od naredne sezone igrati drugoligaški rang takmičenja, moraće da plati tri miliona dinara, koliko će sa svog računa u kasu FSS proslediti i Subotičani.

Podatak za brigu

Foto: Starsport/Pedja Milosavljević
Foto: Starsport/Pedja Milosavljević

Umemo da se dičimo da smo 11. najkvalitetnija liga u Evropi, otud imamo i direktan prolaz u Ligu šampiona, ali šta ćemo sa ovim podatkom, da li je ovo ono što smo mi zaista: treća sezona zaredom u Superligi ostaće upamćena po tome da je dokazano da je neki klub nameštao i FSS ga je kaznio zbog toga.

Prethodne sezone to je bio Novi Pazar.

Podsetimo, u maju prethodne sezone, Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije sankcionisala je Novi Pazar sa deset miliona dinara i uslovnom kaznom od minus šest bodova, u naredne dve godine.

Dakle, kada se pogleda kazna, Pazarci su za nameštanje kažnjeni samo novčano.

Reakcija FSS u tom slučaju usledila je nakon dojave UEFA o sumnjivim dešavanjima na meču sa surduličkim Radnikom (0:2).

Budu oči

Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

Nameštalo se i sezonu ranije.

U aprilu 2021. godine FSS je dobio podatke iz UEFA o nedelima nekolicine klubova koji su, očito, počeli da "bodu oči" sumnjivim radnjama.

"Tačno je da smo dobili određene podatke od UEFA u vezi sa mogućim neregularnostima koji ukazuju na to da je došlo do narušavanja integriteta u pojedinim utamicama. Proces pred nadležnim organima FSS je u toku, trenutno ne možemo da otkrvamo više detalja. Javnost će ubrzo biti o svemu obaveštena", potvrđeno je iz FSS pre dve godine beogradskim medijima.

Jedan od tih mečeva je definisan kao alarmantan zbog velikog broja uplata na Dalekom istoku. Akteri su se potrudili, prema sumnjama iz UEFA, da neposredno zainteresovanim stranama, u takozvanom "klađenju uživo", na direktan način, omoguće isplatu značajnijih novčanih sredstava. I to po više osnova, navodno, čak i konačnog rezultata!

Usledio je epilog čitavog slučaja.

FSS je novčano i oduzimanjem bodova kaznio čak pet klubova: Proleter iz Novog Sada, Dinamo iz Vranja, Sinđelić, Kabel i Smederevo, dok su Zemun, Budućnost iz Dobanovaca i Inđija samo opomenuti tada.

Suma summarum

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Proleteru, Dinamu i Sinđeliću je naloženo da plate šest miliona dinara zbog ugrožavanja integriteta fudbalskih mečeva, odnosno nakon ranog uzbunjivanja o sumnjivom klađenju.

"Disciplinci FSS su dobili informacije nadležnih organa UEFA i one se tiču ugrožavanja integriteta fudbalskih utakmica u Superligi i Prvoj ligi Srbije", rečeno je tad iz FSS.

Superligaš Proleter iz Novog Sada je kažnjen sa 2,5 miliona dinara zbog sumnje u regularnost ishoda na čak tri meča, Dinamo iz Vranja 1,5 miliona dinara zbog četiri sumnjive utakmice, od kojih je pod najvećom lupom ona sa Partizanom (6:0).

Nova bura sa nameštanjem utakmica desila se u oktobru iste godine, kada je FSS drakonski kaznio Kabel i Smederevo zbog dogovaranja ishoda meča.

Sporna utakmica je igrana u okviru 14. kola Prve lige Srbije, a završila je pobedom domaćina od 2:1, nakon što su gosti na poluvremenu vodili sa 1:0. Kladioničarskim rečnikom – utakmica je došla iz "dvojke u keca".

Upravo su kladionice, odnosno veliki broj uplata na ovu utakmicu, probudile sumnju UEFA, odakle je poslato pismo na adresu FSS-a. Čak su i pojedini igrači drugih klubova Prve lige javljali svojim prijateljima da se na taj meč treba kladiti na igru "iz dvojke u keca".

Epilog svega bile su žestoke kazne za oba kluba. Kabel je osim oduzimanja deset bodova morao da plati i 3.000.000 dinara, a Smederevo 2.000.000, uz takođe oduzimanje istog broja bodova.

Suma summarum, Fudbalski savez Srbije je u ove tri godine smao od kazni koje je naplatio od klubova sankcionisanih za nameštanje inkasirao 15 miliona dinara!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu