Pet ljudi koji mogu da reše Superboul

Predstojeći Superboul, 58. u istoriji, kao i svaki prethodni biće najveći događaj u svetu sporta u tom trenutku.

Izvor: NFL
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Superboul LVIII (12. februar):
00.00 Čifs – 49ers
Elidžent stadion, Las Vegas

U noći između nedelje i ponedeljka od 00.30 po našem vremenu za jednu od najprestižnijih sportskih titula boriće se Kanzas Siti Čifsi i San Francisko 49ersi.

U centru pažnje biće ukupno 96 igrača, osam sudija, desetak trenera i masa popularnih ličnosti iz šoubiznisa.

Cela Amerika i pola sveta će gledati spektakl u Las Vegasu, a možemo bez ikakve sumnje reći da velika većina to neće raditi zbog fudbala.

Njihov Superboul su pevačicu Tejlor Svift kao najvatreniji navijač Čifsa, koja je bukvalno "ukrala" celu NFL sezonu, te R&B legenda Ašera, koji će nastupati tokom čuvene pauze na poluvremenu.

Mi ćemo se, hvala Bogu, fokusirati na sport, pa vam donosimo pet ključnih ličnosti koje će obeležiti 58. SB.

5. Trevis Kelsi (tajt-endi Čifsa)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kelsi je jedno od glavnih oružja Čifsa, svakako najvažnije kada je u pitanju napad kroz vazduh.

Na 17 plej-of utakmica u tandemu sa Patrikom Mahomsom u karijeri uhvatio je 133 pasa od 162 i osvjio 1.516 jardi uz 18 tačdauna.

Kelsi je postigao tačdaun u 13 tih utakmica i bio Mahomsova desna ruka tokom cele tekuće sezone, pa je teško zamisliti scenario u kojem on neće biti jedan od ključnih faktora i u Superboulu.

Ipak, Kelsija čeka jedna od najboljih odbrana protiv tajt-endova, jer su Najnersi ove sezone dozvolili svega četiri tačdauna sa te pozicije.

Najnersi su jako fokusirani na odbranu zone, sa dvojicom lajnbekera (Fred Vorner i Dre Grinlov) koji sjajnu zatvaraju tajt-endove i pokrivaju prostor.

Međutim, nisu toliko jaki kao defanzivna grupa koja je "ograničila" Kelsija na šest hvatanja i tačdaun koji je preokrenuo 54. Superboul pre četiri godine.

4. Kristijan Mekafri (raninbek 49ersa)

Ne računajući kvorterbekove dva tima, Kristijan Mekafri je verovatno pojedinac koji može ostvariti najveći uticaj na igru u ovom Superboulu.

I to na mnogo načina. Ne samo što je efikasan, Mekafri je neverovatno dosledan igrač.

Na 13 od 18 utakmica ove sezone je imao više od 20 nošenja, uključujući plej-of mečeve.

Na 16 nastupa je imao najmanje 91 osvojen jard te postigao četiri od sedam tačdauna Najnersa u plej-ofu.

Čifsi rade generalno dobar posao protiv trčanja ove sezone, dozvolivši protivničkim raninbekovima svega 12 tačdauna na 20 utakmica.

Međutim, mora se naglasiti da se nisu suočili sa tako kvalitetnim trkačem kao što je Mekafri.

Najbliže tom nivou igre su bili Džejm Kuk iz Bafalo Bilsa i D'Andre Svift iz Filadelfija Iglsa koji su osvojili 141 odnosno 107 jardi u mečevima regularnog dela sezone, i to iz svega po 15 nošenja.

Kanzas Siti ima sjajnu odbranu, ona je i dovela Čifse do Superboula, ali Mekafri je tim igrača koji je sposoban da je ozbiljno probije tokom četiri perioda.

3. Endi Rid (glavni trener Čifsa)

Bil Beličik, Čak Nol, Bil Valš i Džo Gibs. To je spisak NFL trenera sa više od tri osvojena Superboula.

Rid bi mogao da se pridruži ovoj grupi "najboljih među najboljima" eventualnim slavljem predstojećeg vikenda u Las Vegasu.

Skoro pa je prikladno da Rid dobije takvu šansu u trenutku kada Beličik, čovek koji je, na neki način, skoro dve decenije držao Rida u senci, ne bi trebalo da bude glavni trener nekog tima sledeće sezone.

Rid je kormilar najdominantnijeg tima lige u poslednjih pola decenije i jedan je od najboljih trenera u istoriji NFL, bez obzira na ishod ove utakmice.

Ali njegova pobeda bi mnogima olakšala da ga ubace u tu diskusiju, a to bi učinilo Rida tek drugim trenerom u poslednjih 25 godina koji je osvojio dva uzastopna Superboula.

Jedini koji je to uradio je, pogađate, Beličik.

2. Brok Pardi (kvorterbek Najnersa)

"Lešinari su počeli da kruže nakon dve plej-of utakmice pune oscilacija. Naročito nakon neverovatnog oporavka od operacije lakta i očiglednog napretka njegove igre u drugoj sezoni", počinje NFL priču o "komandantu" napada Najnersa.

Pardi je odbio te "lešinare" predvodeći dva preokreta u poslednjim četvrtinama za plasman Najnersa u Superboul.

Ali, rezultat je uvek najvažniji i ishod ove utakmice će značajno uticati na njegovu reputaciju i poziciju u ligi, ali i to kako će ga gledati u njegovom timu.

Kvalitetan nastup će mu skoro garantovano utabati put za bogat produžetak ugovora kada dođe vreme za to.

Međutim, ako podbaci u Las Vegasu, to će dodatno pojačati sumnje u njega kao dugoročan temelj budućnosti Najnersa na poziciji kvorterbeka.

A pred njim je jedna od najboljih odbrana u ligi koja je imala dve nedelje da se spremi za njegovu igru.

Ako se pogledaju njegovi nastupi protiv timova za koje se može reći da jedini imaju bolju odbranu od Čifsa ove sezone – Paradi je "rasturio" Kaubojse u oktobru, ali je najgore utakmice sezone odigrao protiv Braunsa i Rejvensa.

1. Patrik Mahoms (kvorterbek Čifsa)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ono što je Tom Brejdi predstavljao za Superboulove u prethodne dve decenije, to je u poslednjih pet godina Patrik Mahoms.

Bez ikakve dileme najveća zvezda utakmice i čovek od koga će isključivo da zavisi sve za oba tima.

Ove sezone je pokazao da je istinski lider ekipe jer je držao Čifse da se ne raspadnu u periodu kada su se mučili u napadu.

Igrao je raznovrsnu igru svestan da ne mora da bude heroj u svakoj utakmici, uz podršku moćne odbrane.

A drugi nivo svog sazrevanja pokazao je svojim usponom ka tome da postane igrač o kojem će se pričati kao najvećem svih vremena na svojoj poziciji.

Možda nikad neće dostići Bredijevih sedam prstenova, ali pobedom u nedelju bi stigao do svog trećeg u 28. godini.

Brejdi je svoj treći osvojio u 27, a onda je na sledeći čekao punu deceniju.

Stoga bi u toj situaciji bilo vrlo teško otpisati šanse Mahomsu da postane GOAT.

"Nisam ni na pola puta, pa ne razmišljam mnogo o tome. Cilj je da budeš najbolji igrač koji možeš biti. Blagosloven sam što sam ogružen sa toliko sjajnih igrača. Uradiću sve što mogu da pobedim Najnerse i osvojim treći prsten. Ako me pitate ovo za 15 godina, videću da li mogu da se primaknem sedmom. Ali sedam izgleda još daleko", rekao je Mahoms.

U svakom slučaju, trećim prstenom bi se priključio elitnom društvu sa najmanje tri prstena u kojem su uz Brejdija još samo najveće legende ove igre – Teri Bredšo, Džo Montana i Troj Ejkmen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu