Prve evropske kalkulacije u Humskoj 1

Iako tek treba da se nastavi sezona u Superligi Srbije, u Partizanu već uveliko kalkulišu o evropskim kvalifikacijama.

Izvor: FK Partizan
Podeli
Foto: Marko Djokovic/Starsportphoto©
Foto: Marko Djokovic/Starsportphoto©

Crno-beli zaostaju za liderom SL 11 bodova, a s obzirom da je odlukom FSS sezona skraćena za plej-of, odnosno sedam mečeva, tim iz Humske se praktično oprostio od borbe za titulu.

Stoga se u Partizanu fokusiraju na odbranu trofeja Kupa i zadržavanje druge pozicije u prvenstvu, što bi omogućilo crno-belima nešto dužu pauzu preko leta i start kvalfikacija od drugog kola.

Položaj Partizana u kvalifikacijama će delimično zavisiti od raspleta nekih nacionalnih šampionata širom Evrope, navodi se u prvoj evropskoj računici Partizana za predstojeće leto na zvaničnom sajtu.

Nemačka Bundesliga je proteklog vikenda otvorila nastavak fudbalske sezone u Evropi, prekinute usled pandemije (šampionat Belorusije nije relevantan za naredno leto jer se igra u ritmu proleće-jesen pa će uticati tek na kvalifikacije za sezonu 2021/2022), a očekuje se da to za njima učine po redosledu Estonija (19. maj), Mađarska i Češka (23), Danska (28), Austrija i Poljska (29), Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Izrael, Ukrajina i Litvanija (svi 30) itd.

Videćemo koje će zemlje to učiniti u narednom mesecu junu, a ljubitelje fudbala posebno interesuje da li će to biti slučaj sa onim najjačim ligama kao što su lige u Engleskoj, Italiji i u Španiji.

Interesantno je da su i u Rusiji odredili datum nastavka takmičenja (21. jun), iako pandemija ovih dana bukvalno "divlja" u najvećoj zemlji Evrope.

Partizan će u kvalifikacijama za Ligu Evrope 2020/2021 sigurno biti nosilac u drugom i u trećem kolu (naravno i u prvom kolu ukoliko bude primoran da ga igra), a što se tiče plej-ofa i projektovanih učesnika grupne faze trenutna situacija je trenutno ovakva:

I pored toga što je Partizan u ovoj evropskoj sezoni dodatno i značajno ojačao svoj koeficijent za narednu sezonu (podigao ga je sa 18,000 iz ove na čak 22,000 boda za narednu sezonu), i ovog leta će crno-beli pomalo strepeti da li će to biti dovoljno za poziciju nosioca u projektovanom žrebu za plej-of.

Crno-beli su trenutno poslednji "iznad crte" (među nosiocima), ali situacija naravno narednih sedmica, sa pokretanjem mnogih liga u Evropi i promenama u tamošnjim tabelama može da se menja i sigurno će se menjati.

Otežavajuća okolnost u praćenju je činjenica da negde neće biti dovojlno pratiti samo nacionalno prvenstvo, već i rasplet u Kupu dotične zemlje, pošto rasplet u Kupu može da uslovi drugačiju raspodelu mesta u Evropi za predstavnike dotične zemlje.

Ovo su šest zemalja u kojima, ukoliko rasplet na tamošnjim tabelama bude povoljniji za Partizan nego što je trenutna situacija, Partizan može da napredujemo na gore prikazanoj listi projektovanih učesnika plej-ofa.

• Engleska, Švajcarska, Španija, Turska, Rusija, Švajcarska

Foto: Starsportphoto ©
Foto: Starsportphoto ©

Ovome treba dodati i mogućnost Partizanovog napredovanja na listi ukoliko neki od učesnika kvalifikacija sa jačim koeficijentiom od crno-belih bude eliminisan pre plej-ofa od strane nekog autsajdera.

Tu dolaze u obzir samo iznenađenja u prvom i drugom kolu kvalifikacija, ali ne i u trećem – s obzirom da se žreb za plej-of obavlja pre odigravanja trećeg kvalifikacionog kola.

Iz gore prikazane projektovane liste, na primer, gledali bi sudbinu kiparskog APOELA (1. i 2. kolo), odnosno Totenhema, Bazela, Valensije, Bešiktaša, BATE-a ili Malmea (samo 2. kolo). Mala je verovatnoća da ekipe ovakvih imena budu eliminisane već u 1. (samo Kiprani) ili u 2. kolu (i Kiprani i svi ostali), ali dešavale su se slične stvari u prošlosti. Posebno ako uzmemo u obzir u kakvoj specifičnoj situaciji se sada nalazi celokupan evropski fudbal.

Jedine dve zemlje u kojima trenutni izgled tamošnjih tabela odgovara i u kojima bi, zbog po Partizan negativnog raspleta na kraju, crno-beli mogli da nazaduju na gore prikazanoj listi su Italija i Nemačka.

Situacija je trenutno takva da su crno-beli u dobrom položaju da u plej-ofu budu među nosiocima, mada ni to ne garantuje plasman u grupnu fazu jer i među nenosiocima ima nekoliko imena za izbegavanje – Milan, Rendžers, predstavnik Nemačke kako se god zveo, Standard, Steaua, a posebno "bratski" PAOK.

Međutim, svakako da bi mesto među nosiocima značajno povećalo šanse crno-belima da i narednu jesen provedu u Evropi.

Foto: Miroslav Todorovic/Starsportphoto ©
Foto: Miroslav Todorovic/Starsportphoto ©

Kada je u pitanju projektovani izgled grupne faze Lige Evrope 2020/2021, Partizan je trenutno visoko pozicioniran u trećem "šeširu" i to je "najgori" šešir u kojem crno-beli mogu da se nađu ukoliko izbore grupnu fazu.

Štaviše, značajno je veća verovatnoća da bi Partizan bio u drugom – posebno ukoliko se zna da je žreb za grupnu fazu tek nakon završetka plej-ofa, jer bi srpski tim profitirao od ispadanja ekipa sa jačim koeficijentom od sebe i u plej-ofu, a ne samo u kvalifikacionim kolima pre toga.

Dođe li do željenog scenarija, to bi bio prvi put otkad se igraju grupne faze Lige Evrope, ili ranije Lige/Kupa UEFA (a Partizan je u njima učestvovao čak devet puta – 2004, 2006, 2008, 2009, 2012, 2014, 2015, 2017. i 2019) da se Partizan nađe u drugom šeširu!

Najkasnije do srede 27. maja 2020. ćemo saznati kalendar koji je UEFA naknadno odredila i za završetak ove evropske sezone, ali i kada su u pitanju kvalifikacije u narednoj sezoni 2020/2021.

Po svemu sudeći, kvalifikacije za Ligu Evrope će početi 4. i 7. avgusta (1. kolo), odnosno 13. i 20. avgusta (2. kolo), pa bi se potom protezale sve do 1. oktobra (kada bi se igrali revanš mečevi u plej-ofu), dok bi grupna faza započela tek 22. oktobra.

U narednih 7-9 dana očekujemo i definitivnu potvrdu ovih termina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu