Najpotcenjeniji igrač na svetu

Hrvatski portal Index postavlja pitanje zašto je Dušan Tadić, po svetskim kriterijumima, prilično anoniman igrač?

Podeli
Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Tadić je na leto 2018. prešao iz Sautemptona u Ajaks za 11,4 miliona evra i odmah postao ključni igrač tima koji je stigao do polufinala Lige šampiona.

Kolumnista Indexa Ivan Ivković je istakao podatak da su u prethodna dva prelazna roka engleski klubovi platili veću odštetu za 55 igrača nego što su "kopljanici" potrošili za dovođenje Srbina, a da je u svim ligama "petice" ta brojka oko 150.

"Razmislimo na trenutak o tome. Za otprilike 150 igrača je tokom jedne sezone plaćeno više novca od čoveka koji je bio glavna ofanzivna pokretačka snaga legendarnog holandskog Ajaksa, kluba koji je bio na jedan minut od finala Lige šampiona te koji je imao istorijski dobru sezonu, čak i za svoje visoke standarde.

"Kopljanici" su osvojili prvenstvo i Kup, a pritom su osvojili gotovo sve neutralne fudbalske gledatelje i romantičare, kada su uz briljantnu igru redom izbacili Juventus i Real Madrid, a prethodno parirali Bajernu. Protiv Totenhema su uspeli da prospu ukupnu 3:0 prednost, ali utisak je ostao briljantan.

Stvarno je pitanje koliko je Tadić bitan za igru Ajaksa? Ako je zaista tako važan, zašto je toliko zanemaren i – po svetskim kriterijima – prilično anoniman igrač?", piše Index.

Ajaks je proteklog leta prodao svoje dve najveće zvezde Matijsa de Lihta i Frenkija de Jonga, a klub su napustili još Kasper Dolberg i Lase Šene, još jedan od nosilaca igre.

"Mnogi su pretpostavljali kako će se svi ti odlasci, pogotovo oni De Lihta i De Jonga, odraziti i na njihove rezultate, pogotovo u LŠ. Uostalom, njih su dvojica baš po svim izborima pronašli svoje mesto među idealnih 11 prošle sezone. Ne bi to bilo ništa čudno, već bi se samo još jednom ponovila priča o sjajnom klubu i akademiji koji više ne mogu zadržati svoje najbolje igrače.

Međutim, dogodilo se suprotno.

U prva dva kola LŠ Ajaks je pobedio dvaput 3:0 te s terena pomeo i Lil i Valenciju, oba puta održavši protivnicima pravu školu fudbala. Ništa se od prošle sezone nije promenilo, jer su trenutno prvi i u Erediviziji, a pritom postižu 3,5 golova po utakmici. Igraju jednako impresivno, moćno i atraktivno kao što su činili i prošle sezone. Velikim delom za to je zaslužan upravo Dušan Tadić", naglašava hrvatski novinar.

Tadić je prošle sezone na 52 utakmice postigao 37 golova i podelio 22 asistencije. Njegov učinak je još impresivniji ako se pogleda kako igra nakon što ga je trener prebacio na mesto lažne "devetke", igrača koji je nominalno centarfor, ali zapravo se povlači sve do svoje vezne linije kako bi učestvovao u izgradnji igre.

"S te je pozicije, na koju je i konačno postavljen nakon poraza protiv Groningena 1:0 tokom proletnjeg dela lige, u poslednjih 20 ligaških utakmica postigao je jednako toliko golova te podelio 15 asistencija. Postao je tako nezamenjivo taktičko rešenje, zbog koga su svoju igru unapredili Zijeh i Van de Bek",
dodaje Index.

"Sa svojim slobodnim kretanjem duž pune dužine terena, Tadića ima svugde, a saigrači ga samo slede. Malo otvara prostor kroz sredinu za prolaske Van de Beka, a malo na krilnim pozicijama za Neresa i Zijeha. Poslednji put kada je igrač toliko dominirao u dresu Ajaksa u svim ofanzivnima segmentima igre na terenu je u crveno-belom dresu bio Luis Suares, koji je kasnije ispisao fudbalsku istoriju. Samo su njegove brojke uporedive s ovim što čini Tadić"
.

Holandska Eredivizija važi za ligu u kojoj se neguje napadački fudbal, gde i najslabiji timovi teže nadigravanju. Stoga se često ne shvata ozbiljno kada igrač svojim ofanzivnim brojkama dominira u Holandiji. Međutim, Tadić svoju briljantnost pokazuje i na najvećoj pozornici.

Foto: SofaScore
Foto: SofaScore

"Ako pogledamo koliko je Tadić ispred najvećih evropskih majstora u poslednje dve sezone LŠ u dva dodavačka elementa ofanzivne igre, onda stvari postaju jasnije. Trenutno ne postoji igrač koji svojim kretanjima i proigravanjima stvara više prilika za svoje saigrače od Dušana Tadića. Toliko dobro oseća loptu i prostor da trener Ten Hag s njim nema nikakve brige, jednostavno mu daje punu slobodu, a Tadić je koristi tako da svi profitiraju".

S obzirom na razliku koju pravi na terenu i sposobnošću da igra fenomenalno na najvišem nivou, postavlja se pitanje zašto Tadića nisu doveli neki velikani koji se muče sa kreativnosti, a među njima su između ostalih Mančester junajted i Milan.

Mediji su spekulisali da ga prate Junajted, pa i Liverpul, ali on na molbu Sautemptona nije promenio sredinu. Kada se odlučio za transfer, prepoznao je samo jedan klub kao idealnu sredinu za sebe – Ajaks.

Sam priznaje da je imao finansijski bolje ponude od Milana i Rome, ali one ga nisu interesovale. Kako je on poštovao Sautempton, tako su i oni na kraju ispoštivali njegovu želju, iako je ona bila finansijski lošija.

"U tome je verovatno cela poenta. Dušan Tadić je specifičan čovek i igrač. U nekom trenutku, kada je Sautempton igrao predivan fudbal, a on bio glavna pokretačka snaga, imao je ponudu Junajteda. Kasnije, kada su stvari krenule lošije, imao je ponudu Milana. Odlučio je da ide nekim drugim putem. Zato nikad neće postati planetarna zvezda i zato se verovatno njegovo ime nikad neće pomenuti u kontekstu igrača koji konkurišu za "Zlatnu loptu", iako bi trebalo.

Po svemu, Tadić je za veliki amsterdamski klub važniji igrač i od De Lihta i od De Jonga, iako su ovi mladići punili naslovne strane novina. Najbolje se to vidi nakon što je pomenuti dvojac otišao. Međutim, ako ništa drugo, Dušan Tadić će moći reći da je sledio svoj put. Pa šta košta da košta", zaključuje se u tekstu Indexa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu