Balkanska vrelina u Budimpešti – Crnogorci izazivaju Hrvate

Prvi dan druge runde Evropskog prvenstva u rukometu obeležiće balkanski derbi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Već od 15.30 u Budimpešti se sastaju selekcije Hrvatske i Crne Gore.

Oba tima su uoči i tokom EURO imali dosta kadrovskih problema usled koronavirusa.

Grupa 1
15.30 Crna Gora – Hrvatska
18.00 Francuska – Holandija
20.30 Danska – Island

"Crna Gora je odigrala dobar turnir. Isto imaju određenih problema, međutim, uspeli su da se skupe. To je ekipa s velikim srcem, ekipa koja igra jako agresivno, čvrsto i strpljivo u napadu. Trebaće veoma mnogo koncentracije i strpljenja da se jedna takva ekipa pobedi i da se upišu bodovi", kazao je selektor Hrvatske Hrvoje Horvat.

Desetkovana koronom, Crna Gora je na startu prvenstva poražena od svetskih prvaka Danaca 30:21. Zatim je dobila Severnu Makedoniju sa 28:24, te na kraju šokirala Sloveniju sa 33:32.

Hrvatski mediji ističu da su dvojica Vujovića najbolji strelci - Branko, desni bek je dao 20 golova, a Miloš levo krilo je postigao 14.

"Crnogorskom igrom diriguju dva iskusna srednja beka, Vasko Ševaljević i Božo Anđelić. Još jedan igrač veoma je bitan za tu reprezentaciju. Reč je o pivotu Nemanji Grboviću. Uspeju li se oporaviti Stefan Vujović, Miloš Božović i Stefan Ćavor, Crna Gora bi mogla biti težak zalogaj za sve u drugom krugu", navode Hrvati.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Grupa 2
15.30 Rusija – Švedska
18.00 Nemačka – Španija
20.30 Poljska – Norveška

I Hrvatska ima mnogo problema sa sastavom. Horvat je za drugi krug pozvao čak šest novih igrača, ali naglasio da ne razmišlja o problemima sa sastavom koji muče reprezentaciju cijeli turnir.

"Još se slupljamo, neki su dolazili tokom noći. Neki će nažalost preskočiti sledeći trening, s njima ćemo pokušati da kasnije organizujemo i neki mini trening i da pokušamo da napravimo što se može u ovim uslovima",
zaključio je Horvat.

Iako se oporavio od koronavirusa, meč će ipak propustiti najbolji igrač Hrvatske Domagoj Duvnjak, zbog hroničnih problema sa leđima.

Hrvatska je tri puta pobedila Crnu Goru na šampionatima Evrope, uvek u prvom krugu. U Norveškoj 2008. godine bilo 34:26, šest godina kasnije u Danskoj 27:22, a pre dve godine u Austriji bilo je 27:21.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.