Vujović upozorio na Đeronin bljesak: Brak, hrkanje, WC daska – da vidimo na EP

Legendarni rukometni trener Veselin Vujović govorio je o selektoru Srbije Toniju Đeroni i sjajnom startu, ali i o budućnosti "orlova".

MSIzvor: B92
Podeli
Photo: Carsten Rehder/dpa/Profimedia
Photo: Carsten Rehder/dpa/Profimedia

*Čovek koji vraća veru u srpski rukomet za B92.net: Ludo, ali i lepo

Đerona u Srbiji nije dočekan na pravi način kao stranac selektor, brojni stručnjaci su bili protiv, a pamti se i izjava upravo Vujovića da ga zna još iz Barselone kao statističara.

Kao glavni razlozi navođena je jezička barijera, ali se to na startu nije ispostavio kao problem.

Srbija je pod Đeronom neočivano sjajno krenula, pobeđene su Francuska i Grčka, uz remi na gostovanju kod bivšeg osvajača svega i svačega, i odmah se stvorila euforija kod nas.

"Izgledalo je fenomenalno. Iznenađen sam igrom protiv Francuske u oba meča, bilo je neverovatno. Kada imate čoveka koji priča drugi jezik, za razliku od našeg u situaciji kada igrači ćute, posle šturih saveta onda se oni međusobno dogovore 'Ja ću tebi, ti ćeš meni' ne razmišljajući da li će im selektor zameriti zbog izmišljanja. Kada se to odigra na terenu, trener prihvata to kao svoje, baš ga briga za drugi dogovor. Rezultat trpi sve", pokušao je da objasni Vujović jezičke barijere u podkastu "Balkan-handball".

"Na početku je sve sjajno – kao u braku"

 EPA-EFE/ANTONIO BAT
EPA-EFE/ANTONIO BAT

Kako kaže, Đerona je ubedio "orlove" da mogu mnogo više nego što su pružali.

"Srbija je delovala opušteno protiv Francuza. U prvom meču je krenula kao da veruje u pobedu, što je najteža moguća stvar, da ubediš igrače da mogu da dobiju jačeg od sebe. I dalje smatram da je Francuska jača od Srbije, ali ko te pita", dodao je rođeni Cetinjanin, ali uz napomenu da se Francuzi muče, iako ne želi da umanji podvig Srbije.

Ipak, sadašnji trener banjalučkog Borca napomenje da ništa veliko nije napravljeno jer će se sve videti na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj sledeće godine.

"Ne smemo da stvaramo euforiju. Kada odemo na EURO videće se pravi rezultat Đerone, srce i hrabrost naših igrača i kvalitet. Kao u svakoj vezi, sve u početku funkcioniše fenomenalno. Rezultat je ispratio sve, ali kada se duže živi u braku onda se dešavaju problemi. Ovaj hrče, nije spustio dasku na šolju, frka, svađa... Sačekaćemo da vidimo".

"Mi Balkanci nismo kao Đerona"

foto: Pedja Milosavljevic/Starsport
foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Pred španskim stručnjakom je zadatak i da uklopi četvoricu ili petoricu koji su nedostajali, a među njima je najbolji rukometaš Evrope za 2020. godinu – Petar Nenadić.

"Nisam siguran da će igrati ovako kada se Srbija kompletira. Objektivan sam. Psihologija grupe ti je kao čaša, koristiš je, piješ iz nje, a onda samo jednom sklizne i pukne. Koliko god da se trudiš, lepiš, dolazak jednog ili dvojice koji se ne uklapaju, sve može da raz*ebe. Ja nikoga ne bih zvao u reprezentaciju ko je mislio da će nas Francuzi 'istamburati'. Ja... Možda će Toni to prevazići, naći način i okrenuti glavu, kao što često rade Španci. Oni to znaju, a mi Balkanci smo drugačiji, ne volimo da nam sugerišu i ne slušaju nikog".

Vujović na kraju krajeva "skida kapu" Đeroni na svemu što je uradio.

"Imao je neverovatnu sreću i znanje da dobije Francusku. Sada ima veliku podršku i mirnoću. Da se to nije desilo odmah bi mu podmetali noge", poručio je Vujović, konstatujući da u je drago što su mediji pisali o tome i da je konačno stvorena prava atmosfera.

Dotakao se i izjava rukometaša Srbije da im nikada nije bilo bolje u reprezentaciji.

"To znači da se poslednjih 10 godina dešavalo sve i svašta. Saberite ko su bili selektori, pa neka ti ljudi snose odgovornost za to. Reprezentativci da izjave tako nešto neko mora da se počeše i zapita "Šta sam radio kao selektor?'".

EPA/Maciej Kulczynski
EPA/Maciej Kulczynski

Koliko može Srbija na EURO? Šta je uspeh u ovom trenutku?

"Ako uzmemo Srbiju od očekivanja onda je to zlato", nasmejao se nekedašnji selektor Jugoslavije (2000) i Srbije i Crne Gore (2003 – 2006), a onda nastavio u ozbiljnom tonu. "Sve je do grupe. Uvek ćemo imati nosioca koji je svetska klasa, da prenesemo dva boda i borimo se tamo i odigramo jako, na ivici da li možemo da polufinala ili tako nešto. Već tu da pokažemo koliki je napredak, pa onda da najavimo sledeća takmičenja. Prolazak u drugu fazu bi bio dobar rezultat i jedna ozbiljna prezentacija, pa uz malo sreće, i ozbiljniji rezultat", zaključio je Vujović, priznavši da su ga oduševili Marsenić, Đorđić, Kukić i Orbović, ali i da Srbija ima najbolji golmanski par sa Cuparom i Milosavljevićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.