Roland Garros 2022 -

Šta je to Đoković otkrio, a šta krije?

Novak Đoković u prva dva kola Rolan Garosa nije izgubio nijedan set, ali je igra koju je prikazao, iako dovoljno dobra, bila daleko od njegovog najvećeg nivoa.

Luka Nikolić
Podeli
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Najbolji teniser planete je odbranu titule na Rolan Garosu počeo rutinskim pobedama nad Jošihitom Nišiokom (6:3, 6:1, 6:0) i Aleksom Molčanom (6:2, 6:3, 7:6).

Neće ni naredni njegov rival Aljaž Bedene, trenutno 195. na svetu, biti bilo kakav iole veći izazov, ali je došlo vreme za manju analizu Novakove igre.

Prvi reket planete je u prva dva duela ubacivao 70, odnosno 74 odsto prvog servisa, a poene je uglavnom osvajao (73, odnosno 79 odsto slučajeva).

Problema sa početnim udarcem Đoković definitivno nema i visok procenat osvojenih servisa je nešto što možemo da očekujemo sve do samog kraja turnira od njega, uprkos tome što je u pitanju najsporija podloga na Turu.

Ono što je zanimljivije od servisa je definitivno ritern, koji se donekle promenio ne samo na Rolan Garosu, već od početka sezone na šljaci.

Đoković je krenuo da "eksperimentiše" sa udarcem koji mu je najbolji u istoriji tenisa, pa se često može videti da menja taktiku – kako i sam kaže, nekada uđe u teren, a nekada se poprilično odalji, više nego što je to bio slučaj ranije u karijeri.

"Implementiram raznovrsnost u meču. Dobro je psihički igrati se sa protivnikom, ne dozvoljavajući mu da pročita lako šta želim da uradim", rekao je Đoković srpskim novinarima u Parizu.

Ove godine Novak ne forsira toliko drop-šot kao što je bio slučaj tokom prethodnih, kada je tokom cele sezone na šljaci neretko možda i preterivao sa skraćivanjem poena.

Ipak, raznovrsnost i inovacija su nešto od čega najbolji na planeti nikada neće odustati, a možda je nešto novo sakrio i za završnicu drugog Grend slema sezone.

"Trudim se da uvek ubacujem u igru određene taktičke udarce koji mogu da mi pomognu da zauzmem bolju poziciju kada sam u defanzivi, koristim te lopte da se vratim u bolju poziciju na terenu… Dosta razloga ima zašto je ta lopta dobra, ali zavisi od nekoliko faktora – pozicije na terenu, varira moja pozicija na riternu u zavisnosti od toga da li igram protiv levorukog ili desnorukog igrača. Naravno, uoči meča imam analizu, pričam sa trenerom, znamo otprilike gde gađa servisom kada je pritisak veći i onda se postavljam tako, a ponekad zavisi i od mog osećaja", objasnio je Novak.

Još jedan od faktora vezanih za svakog igrača, pa tako i Novaka, je onaj mentalni, a on nema veze samo sa terenom, već i dešavanjima van njega.

Činjenica da se u ovom trenutku dešava drama sa Rusima, ATP-jem i Vimbldonom i da ona najviše utiče na čoveka kojem je oduzeto pravo da brani titulu nije zanemarljiva.

I izjava koje je davao se jasno moglo zaključiti da ovakav rasplet kakav imamo nije nešto za šta Đoković može da kaže "ma, nema veze", ali, barem zasad, deluje da mu je "glava" u potpunosti na terenu kada su mečevi u toku.

Novak igra dobro u svakom pogledu njegovog arsenala, pogotovo za drugo kolo jednog Grend slema, s obzirom da se na ovakvim turnirima uglavnom forma tempira.

Nije izvlačio "živu glavu" kao što su već Cicipas i Zverev, koji su napravili preokrete od 0-2 u stovima, ili Alkaras, koji je morao da spasava meč loptu na riternu.

I da jeste, to ne bi moralo ništa da znači, jer znamo šta se desilo kada je gubio 2-0 od Musetija u ranoj fazi, a onda i od Cicipasa u finalu prošle godine.

Bedene će biti laka prepreka, a onda ćemo dalje. Zasad – primedbi nema.

Luka Nikolić (@luksie1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.