Vesti - Qatar 2022 -

Mbapeu se čude: "Abnormalno ponašanje"

Francuski fudbaler Kilijan Mbape vratio se u Pariz i odmah posle izgubljenog finala na Svetskom prvenstvu u Kataru, odlučio je da nastavi treninge.

Izvor: B92, Beta Francuska
Podeli
EPA-EFE/Friedemann Vogel
EPA-EFE/Friedemann Vogel

To je svakako rizičan potez pošto ima intenzivnu sezonu i fizički i mentalno.

Mbape je 18. decembra u Dohi na finalnoj utakmici protiv Argentine postigao tri gola i to mu je bila sedma utakmica za 28 dana. Narednog dana je zajedno sa saigračima reprezentacije bio na skupu pred hiljadama navijača u Parizu.

Potom je u utorak, 20. decembra, privatno proslavio 24. rodjendan. A već u sredu se vratio na treninge u Pari Sen Žermenu (PSŽ).

Argentinski igrač Lionel Mesi je sebi dao deset slobodnih dana da bi proslavio titulu prvaka, ali je njegov francuski kolega odbio odsustvo koji mu je ponudio klub PSŽ.

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Da li je tako odlučio da bi bolje prebrodio razočaranje? Trener koji radi individualno sa nekoliko profesionalnih igrača rekao je da situacija nije idealna.

"S obzirom na broj uzastopnih utakmica, intenzitet Svetskog prvenstva, razliku od 20 stepeni između Katara i Francuske, Kilijanu je apsolutno potreban poseban protokol", rekao je za Frans pres kondicioni trener Gzavije Freza.

Po njegovim rečima, neizbežna reakcija Mbapea može da se desi i pre kraja sezone. Freza je ocenio da bi deset dana odmora bilo važno da "napuni baterije".

"Mbape postavlja ekstremne zahteve svom telu, ali govorimo o igraču koji ima neke od najboljih medicinskih kadrova na svetu u prevenciji", ocenio je još jedan trener Orelijen Simon.

Po njegovim rečima, postoji opasnost da Mbape želi da uradi previše, ali je uvek dokazivao da vodi računa o sebi.

"Mislim da potcenjujemo njegov prag tolerancije bola", ocenio je Simon.

Oba trenera su pomenula dvostruki rizik: umor i povrede, ali i mentalni aspekt razočaranja na Mundijalu, koje se teško vari.

"Poraz, više od pobede, podstiče na samoispitivanje, a kod nekih izaziva povratak u akciju", izjavio je trener-psiholog Rafael Oma.

EPA-EFE/Tolga Bozoglu
EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Mbapeov izbor je nesumnjivo savršen: da posle razočaranja okupira um i telo, ali bez odmora može da poveća umor i nerviranje, dodao je Oma.

Po njegovim rečima, iako su Mesi i Nejmar sebi da dali po deset dana odmora, to ne biti dovoljno.

Simon je rekao da Mbape odlučio da bude pod tenzijom cele godine, nadajući se da će baterije ostati pune.

Drugi trener je rekao da će Mbape biti delimično pošteđen tokom treninga PSŽ-a.

"Ne mora da se izlaže treninzima s velikim fizičkim opterećenjem, već da bude prisutan na taktičkim treninzima", rekao je Freza.

Treneri Simon, Freza i Oma ipak ističu "sposobnosti van norme" koje poseduje Mbape.

"Njegovo ponašanje može da izgleda abnormalno, ali se retko u uobičajenoj normi postižu takvi rezultati koje Mbape postiže. Po hrabrosti, nadmašujući samog sebe, on često daje odgovore i deluje kao šampion. To se vidi po njegovoj igri, i tu nema laži", rekli su treneri.

"Čini se da je Mbape stvoren da svoju igru i rad prebaci u neku drugu dimenziju", dodali su treneri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu