Priča dana - Qatar 2022 -

Mesi+10 – važno je zvati se Lionel

Preuzeo je reprezentaciju Argentine bez ikakvih očekivanja, privremeno, a onda osvojio dve najveće titule, do kojih su "gaučosi" mogli da dođu.

Milan TomićIzvor: B92 Argentina
Podeli
Profimedia/Moritz Muller/Alamy Live News
Profimedia/Moritz Muller/Alamy Live News

Jedini profesionalni angažman, koji je imao, pre preuzimanja A selekcije, bilo je u U20 timu Argentine, koji je sa klupe vodio na šest utakmica.

Na čelo seniorske ekipe došao je 3. avgusta 2018. godine, nakon razočaravajućeg nastupa na Mundijalu u Rusiji 2018. godine pod patronatom Horhea Sampaolija.

Tada je Argentina izgubila u osmini finala od, kakva koincidencija, Francuske (4:3), selekcije koju su savladali u finalu u Kataru posle boljeg izvođenja penala.

Početak nije bio nimalo lak, a prvi turnir na kojem je vodio svoj tim bio je Kopa Amerika 2019, na kojem su osvojili bronzu.

Poraženi su u polufinalu od Brazila (2:0) i ispostaviće se da je to bio poslednji neuspeh, sve do Saudijske Arabije u prvom kolu ovogodišnjeg Svetskog prvenstva.

U međuvremenu, prvenstvo Južne Amerike osvojili su 2021, pobedom nad Brazilom (1:0), na njihovom terenu, čime je 28 godina dug post bez titule bio prekinut.

Početak novog projekta bio je zahtevan, Argentina posle takmičenja 2018. u rasulu, igrači protiv selektora, Leo Mesi blizu odluke da se penzioniše iz nacionalnog tima...

Skaloni kada je došao na kormilo reprezentacije imao je 40 godina i nikakvog trenerskog iskustva, a pored spomenutog kratkotrajnog vođenja U20 selekcije, bio je pomoćnik Sampaolija u Sevilji i nacionalnom timu.

Kao vršilac dužnosti je stigao zajedno sa svojim asistentom, čuvenim Pablom Aimarom.

"On je sjajan momak, ali kako mu možete dati da upravlja reprezentacijom? Da li smo ludi? Prevelika je ona za njega", govorio je legendarni Maradona.

Očigledno je da su ga mnogi potcenjivali, mnogi, ali ne i oni koji su ga poznavali i bili svesni da je Skaloni predodređen za velike stvari.

"Stvoren je za trenera. Voli fudbal. Nekada su treneri stavljali temu na sto za debatu i on je bio sposoban da argumentuje svoje stavove na najbolji način", kaže Pablo Orbais, nekadašnji španski reprezentativac koji radi u akademiji Osasune.

Mnogi smatraju da je selektor Argentine lak posao, imaš Mesija, daš mu loptu i to je to.

Nije baš tako. Koliko se samo selektora izređalo za vreme Mesijeve ere, skoro dvocifren broj – Bazile, Maradona, Batista, Sabelja, Martino, Bausa, Sampaoli...

Ključna odluka Skalonija bila je upravo da pridobije Mesija, da ostane, te da se izgradi novi tim.

Poznavali su se još iz vremena kada je Skaloni bio igrač, nastupali su kratko za Argentinu 2005, u godini kad je Mesi debitovao za nacionalni tim.

Činjenica da je tu Aimar, jedan od Mesijevih idola, svakako je pogurala stvar. Ne treba zaboraviti ni Valtera Samjuela i Roberta Ajalu.

"Rekao nam je da će se vratiti, da je posvećen i da će, ako ga pozovemo, igrati. Bilo je prirodno. Pokazuje ljubav prema reprezentaciji koja se vidi kada igra", pričao je Skaloni.

EPA-EFE/Ronald Wittek
EPA-EFE/Ronald Wittek

Rekonstrukcija je mogla da počne, a reprezentativnu karijeru završili su Maskerano, Roho, Banega, Iguain, Bilja...

U nacionalni tim je ušla grupa mladih igrača, spremna da trči za svog heroja iz detinjstva.

I u ovom modelu Mesiju je data potpuna sloboda, baš kao što je imao u Barseloni. Formacija je mogla da se nazove "Mesi+10".

Igrači su bili potpuno predani sistemu, verovali su u Mesija da će u ključnim trenucima biti – Mesi.

To je bilo vidljivo tokom celog turnira, na kojem je sedmostruki osvajač "Zlatne lopte" postigao sedam golova i zabeležio tri asistencije.

To, plus titula prvaka sveta, obezbedila mu je priznanje za MVP-a Mundijala, koje je doduše osvojio i 2014, kada je Argentina u finalu poražena od Nemačke.

EPA-EFE/Noushad Thekkayil
EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Start u Kataru bio je pravi košmar, poraz od Saudijske Arabije, što je predstavljalo najveće iznenađenje ne samo ovog turnira, nego jedno od većih u istoriji.

Odlučio se da od naredne utakmice šansu ukaže Hulijanu Alvaresu, koji je postao treći strelac šampionata, te Encu Fernandesu, koji je proglašen za najboljeg mladog igrača Mundijala.

Iskusni Anhel di Marija bio je na onom "realovskom" nivou, skinuvši tako pritisak sa Mesijevih pleća.

"Ludi" Emilijano Martines je briljirao na golu, defanzivni red delovao nikad bolje, a iz senke su na vrhunskom nivou bili De Paul i Mekalister.

U Skalonija i igrače verovali su i navijači, koji su preplavili Dohu, ali i Savez, koji je i pre turnira produžio ugovor sa njim do 2026. godine.

Poslednji argentinski trener koji je imao obnovljen ugovor pre velikog takmičenja bio je Marselo Bjelsa 2002. godine.

 EPA-EFE/Tolga Bozoglu
EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Koliko je popularan, a opet autoritativan, najbolje govori izjava Rodriga de Paula.

"Ako je 10 ujutru i Skaloni nam poželi laku noć, onda je noć za nas".

To zajedništo je "gaučose" odvelo na vrh sveta, baš kao 1978. i 1986. godine.

Iako se čini da je Mesi ovom titulom krunisan, te da je završio sa reprezentacijom, Skaloni je uneo crv sumnje.

"Moramo da mu sačuvamo mesto za naredno Svetsko prvenstvo. Ako želi da nastavi, biće sa nama", rekao je Skaloni.

Argentina je nakon decenija razočaranja ponovo tamo gde pripada, zbog dva čoveka – Mesija i Skalonija.

Izgleda da je važno zvati se Lionel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu