Konkurencija - Qatar 2022 -

Nejmar, Mesi, Mbape – ili Mitro's On Fire?

Jedna od na prvi pogled lakih, ali generalno teških stvari za predvideti je ko će osvojiti "Zlatnu kopačku" na Svetskom prvenstvu.

LNIzvor: B92 Srbija, Engleska, Francuska, Brazil, Argentina, Portugal
Podeli
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Pred Mundijal u Kataru ima mnogo izbora za ovu nagradu i svi deluju moguće, ali će to ko će biti najbolji strelac odlučiti više faktora.

U Rusiji 2018. najbolji je bio Hari Kejn sa šest golova, a Engleska je završila kao četvrta, dok je isti broj pogodaka postigao Hames Rodriges 2014. u Brazilu, kada je njegova Kolumbija ispala u četvrtfinalu.

U Južnoj Africi 2010. prvi strelac je bio Tomas Miler sa pet pogodaka, a Nemci su osvojili bronzu, a niko nikada nije prišao legendarnom Žustu Fontenu, koji je 1958. u Švedskoj postigao čak 13 golova – a "trikolori" su bili treći.

Elem, da se vratimo na Katar.

Hari Kejn (Engleska)

Kladionice najviše šansi za "Zlatnu kopačku" daju Kejnu, koji je nagradu pokupio i u Rusiji.

U analizu za najboljeg strelca ulazi i to koliko će njegova reprezentacija dogurati, pa na ovoj listi, na primer, nema Roberta Levandovskog uprkos tome što je rasni strelac – baš zato što se od Poljske ne očekuje mnogo.

Engleska, sa druge strane, iza sebe ima uspešno i SP i EP i, iako u Katar ne dolazi u najboljoj formi, svakako ima visoke domete.

Kejn je u dosadašnjem toku sezone dao 12 golova na 21 utakmici, dok je za "gordi" albion u 2022. postigao tri gola na osam mečeva.

Kilijan Mbape (Francuska)

Mbape je odmah iza Kejna, a i on je bio sjajan na prošlom Mundijalu, pošto je sa pet golova bio odmah iza engleskog napadača.

Tada je imao samo 19 godina, a u katar dolazi četiri godine i više od 170 postignutih golova kasnije.

U prethodne četiri sezone bio ne najbolji strelac Lige1, a za Francusku je dao 28 golova na ukupno 59 utakmica – briljirao je u kvalifikacijama za SP (5 golova na mečeva), ali mu je reprezentativna forma u padu i u Ligi nacija je bio dosta slabiji (2 gola na 5 utakmica).

Francuska, kao aktuelni šampion sveta, važi za jednog od prvih favorita i to što Didije Dešan neće igrati ofanzivno koliko može ne bi trebalo da poremeti Mbapea.

Nejmar (Brazil)

Zanimljivo je da prema kladionicama Nejmar nije u prva tri favorita za osvajanje "Zlatne kopačke", ali mi ćemo ga bez problema staviti u sam vrh.

Nejmar će u Kataru juriti i rekord Pelea od 77 golova za Brazil, a dobre su šanse da legendu "selesaa" stigne već u grupnoj fazi, nadamo se u utakmicama protiv Švajcarske i Kameruna.

Brazilac je dao 17 golova u 21 utakmici za klub i reprezentaciju od početka sezone i nalazi se u izuzetnoj formi, te deluje da je dobro "naštelovan" za prvenstvo pošto u poslednjih sedam utakmica za naciju ima barem po gol ili asistenciju.

Neka svoju golgetersku seriju Nejmar krene od drugog kola. Prvo može da "preskoči"...

Lionel Mesi (Argentina)

Jedna ovakva lista ne može da prođe bez najboljeg u istoriji, koliko god on godina imao.

Nakon ne preterano pohvalne prve sezone u Pari Sen Žermenu, Mesi ove godine igra sjajno i ima 16 golova i 14 asistencija na 20 mečeva za klub i reprezentaciju, a praktično ne prođe utakmica u kojoj nema direktan doprinos za gol.

Mesiju će Katar biti poslednja prilika da se dokaže na nekom Svetskom prvenstvu, pošto mu je to najveća mrlja u karijeri – naime, iako je vodio "gaučose" do finala 2014. sa četiri gola, u preostala tri prvenstva na kojima je učestvovao je davao manje od dva gola.

Karim Benzema (Francuska)

Grafika: SofaScore.com
Grafika: SofaScore.com

Teško da će se Benzema i Mbape zajedno boriti za "Zlatnu kopačku" pa sve i da Francuska osvoji turnir, ali ukoliko mlađi Francuz "zataji", zvanično najbolji fudbaler planete je tu da uradi ono što najbolje zna – da gol.

Benzema je po odlasku Kristijana Ronalda iz Reala krenuo da igra sve bolje i bolje i iskače u prvi plan, a, iako ima 34 godine, trenutno se nalazi u formi života.

Podsetićemo da Benzema nije igrao u Rusiji kada je Francuska postala šampion, ali je bio tu 2014. kada je dao tri gola na pet utakmica.

Ako se nekome "crta" da bude najbolji strelac Mundijala – to je definitivno Karim Benzema.

Kristijano Ronaldo (Portugal)

Grafika: SofaScore.com
Grafika: SofaScore.com

Neko koga moramo da pomenemo na ovoj listi iz poštovanja i neko koga kladionice svrstavaju među glavne kandidate za osvajanje "Zlatne kopačke", ali istovremeno neko ko gotovo sigurno to neće i biti.

Ronaldo je već nekoliko godina u jasnom padu forme, a ono što ove sezone prikazuje u Junajtedu – ne samo iz fudbalskih, već i ljudskih razloga – ne priliči jednom od najvećih svih vremena.

Ipak, popularni CR7 je dao 117 golova na 191 meču za Portugal, što je najveći učinak jednog fudbalera za reprezentaciju u istoriji igranja fudbala.

Ronaldo je, ujedno, jedan od četiri igrača koji su dali barem po gol na četiri SP u nizu, a u Rusiji je dao četiri gola...

Aleksandar Mitrović (Srbija)

Najbolji strelac u istoriji Srbije se gotovo nikome ne nalazi na listi favorita za "Zlatnu kopačku", ali našu ne može da izbegne.

Popularni Mitrogol dolazi u Katar blago povređen, ali u izuzetnoj formi pošto ove sezone ima devet golova na 12 mečeva za Fulam, odnosno šest golova na pet mečeva za "orlove".

Ako Srbija ispadne u grupi, što ne očekujemo ali je daleko od nemogućeg, Mitrovićeve šanes za osvajanje "Zlatne kopačke" biće praktično nepostojeće, ali...

Ako Piksijeva četa napravi sada već i donekle očekivano iznenađenje, očekuje se da do toga dođe delom jer će Mitro biti "On Fire" – a ako se to desi, i Žust Fonten će morati da se pripazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu