Al Smuđa - Qatar 2022 -

Budućnost fudbala je u njihovim nogama

Zapamtite ova imena, ako već niste, jer će oni vladati svetom u narednih 10-15 godina.

SSIzvor: B92 Hrvatska, Francuska, Argentina, Portugal, Maroko
Podeli
EPA-EFE/Friedemann Vogel
EPA-EFE/Friedemann Vogel

Fudbalski magovi – veliko vam hvala

Naravno, Svetsko prvenstvo u Kataru večno će ostati u znaku Argentine i Lionela Mesija koji je kupio mesto među fudbalskim Bogovima.

Ipak, Mundijal su obeležili i igrači koji su, otprilike, bili rođeni kada je Mesi prvi put zaigrao fudbal i budućnost ove igre biće u njihovim nogama.

Prvak sveta Enco Fernandes rešio je tranfer u Liverpul, Orelijen Čuameni je uveliko član Real Madrida, a oko Joška Gvardiola se otimaju najveći klubovi planete. Spominju se, čak, devetocifrena obeštećenja.

U narednim redovima osvrnućemo se na pet mladih igrača, novih na najvećoj fudbalskoj sceni, koji su se istakli na prvom ikada šampionatu na Bliskom istoku.

Enco Fernandes (Argentina)

EPA-EFE/Ronald Wittek
EPA-EFE/Ronald Wittek

Haos u Buenos Ajresu: Mesi i Argentinci "evakuisani" helikopterom VIDEO

Bio je u ideji Lionela Skalonija kao "džoker" sa klupe, a ta zamisao u potpunosti je uspela u drugom kolu protiv Meksika kada je golom potvrdio trijumf i početak uspona ka "zlatnom globusu".

Međutim, verovatno u dogovoru selektora sa imenjakom Mesijem, doneta je odluka da dosadašnji fudbaler Benfike postane starter. I tako je ostalo do samog kraja šampionata.

Vezni red sa njim, Aleksisom Mekalisterom i Rodrigom De Polom, bio je osnova za dobijanje svakog meča, čak i protiv fudbalskih veličina iz sredine terena Hrvatske ili Francuske.

Na kraju, odmah iza Mesija, Anhela Di Marije i Emilijana Martinesa, prvo se imena Enca Fernandesa i Hulijana Alvaresa spominju u nabrajanju najvažnijih faktora za šampionsku titulu Argentine.

Uostalom, to nije samo moje mišljenje, već i Svetske kuće fudbala koja je Fernandesa nagradila titulom najboljeg mladog igrača turnira.

Orelijen Čuameni (Francuska)

EPA-EFE/Rungroj Yongrit
EPA-EFE/Rungroj Yongrit

Teška godina za Francuze

Real Madrid ume da nanjuši kvalitet iz Francuske, a momak rođen u Ruanu i izdanak škole fudbala Bordoa je pravi primer za to. Leta 2022. stigao je u "kraljevski klub" iz Monaka za oko 100.000.000 evra sa bonusima, a od početka sezone odigrao je devet utakmica.

Kada su sa spiska otpali Pol Pogba i Ngolo Kante, Didije Dešan je odmah znao kome da poveri ključeve sredine terena.

Čak i kada nije imao podršku bolesnog Adrijena Rabioa, znao je da zagospodari terenom i zaustavi gotovo svaki napad rivala, a Englezi su se na ličnom primeru upoznali i sa njegovim razornim udarcem sa distance.

Čuameni možda izlazi iz okvira mladog igrača, jer krajem januara će napuniti 23 godine, ali nema nikakve dileme da će u narednoj deceniji biti jak adut svakog francuskog selektora, ko god bude nasledio Dešana.

Joško Gvardiol (Hrvatska)

 EPA-EFE/Georgi Licovski
EPA-EFE/Georgi Licovski

Lovren posle skandala: Jadni i ljubomorni, mrze sve što je hrvatsko

Jedina reprezentacija čiji sam svaki meč u Kataru gledao uživo jeste Hrvatska. Osim situacije kada mu je Leo Mesi pokazao u direktnom duelu ko je "tata ove igre", hrvatski "Zoro" obeležio je preostalih šest utakmica na prvenstvu.

Sama činjenica da sa 20 godina deluje toliko samouvereno na terenu, dominantno čak i protiv Nejmara, Rišarlisona i drugova, kako se postavlja u duel igri i načinom na koji teške situacije na terenu pretvara u lake, čini ga jednim od najboljih štopera na planeti u ovom trenutku. Uz to je levonog što mu vrednost čini za 20-30 odsto većom.

Ali, kroz razgovor sa njim u miks zoni posle utakmica, te saznanjem da je izuzetno kulturan i vaspitan momak, sa obe noge čvrsto na zemlji, nemam ni najmanju dilemu da će ubrzo obrisati to "jedan od" i postati broj jedan na svojoj poziciji u svetu.

Nastupi u Kataru ozbiljno su protrljali ruke čelnicima Lajpciga. Oni su svesni da imaju "zlatnu koku" koja će im obezbediti silne milione, jer je gotovo izvesno rušenje rekorda obeštećenja kada govorimo o defanzivcima.

Azedin Unahi (Maroko)

EPA-EFE/Tolga Bozoglu
EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Top 10 golova Mundijala – dva je primila Srbija

Najveća senzacija Mundijala bio je Maroko, a pored glavnih zvezdi Bonoa, Hakimija, Ziješa, En Nesirija, Amrabat i drugih, fantastičan turnir odigrao je Azedin Unahi.

Internetom još uvek kruže šale i tvitovi gde se ističe da je doslovno nemoguće uzeti loptu Unahiju kada se ona nađe u nogama marokanske "osmice".

Francuski Anže mogao bi da obezbedi svoju višegodišnju finansijsku sigurnost ukoliko proda Unahija za brojku od 50.000.000 evra, koliko glase određene ponude.

Prvi u redu stoji Lester koji je nudio 5.000.000 evra manje i zato je glatko odbijen. Posle četvrtog mesta na svetu njegova cena tek će ići u visine.

Gonsalo Ramos (Portugalija)

EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO
EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Čovek koji se "zamerio" Ronaldu

Još jedan član Benfike sa ove liste, ali i "lice sa poternice" koje je Kristijana Ronalda zakucalo za klupu u njegovom poslednjem Mundijalu u karijeri.

Gonsalo Ramos dobio je priliku protiv Švajcarske da zaigra u startnih 11 i to je iskoristio da Janu Someru spakuje het-trik, a da Portugalce gurne pravo u četvrtfinale.

Vrlo iskusni Fernando Santoš odlučio se za Ramosa i on mu je vratio razbijanjem Šaćirija, Džake i drugova.

Uz dužno poštovanje legendarnom Ronaldu, pa i unazad Nunu Gomešu i ostalim eks napadačima, Ramos je špic idealnog tipa koji je nedostajao Portugalcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu