Jokić vratio konjički sport na sportsku mapu Srbije

Potpredsednica Saveza za konjički sport Srbije Jelena Dimitrijević izjavila je da Savezu mnogo znači promocija od strane Nikole Jokića.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto

Otvoreno prvenstvo Srbije u preskakanju prepona održaće se od 28. do 30. jula u SC Kovilovo, a na Srbija open, posle mnogo godina, stižu takmičari konjičkog sporta iz inostranstva.

Ovaj međunarodni turnir okupiće jahače iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Srbije, koji će se boriti za titulu šampiona u četiri kategorije - deca, juniori, amazonke i seniori.

"Čeka nas pun program tokom naredna tri dana. Svečano otvaranje je u petak gde ćemo pored takmičenja u preponskom jahanju moći da vidimo i prikaz filmskih veštiina konja, poni kutak za decu i vožnju fijakera i zaprega. Takođe društvo sokolara će predstaviti šta njihovi sokoli mogu da urade. Mi intenzivno radimo na popularizaciji, na promociji sporta i mogu da kažem da se ovako takmičenje godinama nije desilo kod nas. Bar ne na ovom nivou. Uspeli smo da privučemo goste iz inostranstva, iz šest ili sedam zemalja iz okruženja. Nadamo se da će ove godine takmičenje ostaviti pozitivan utisak, da ćemo moći da privučemo i goste iz drugih zemalja Evrope"
, istakla je Jelena Dimitrijević.

Osvrnula se potom na razvijenost konjičkog sporta u Srbiji.

"Daleko smo od svetskog nivoa ali imamo mnogo perspektivnih mladih jahača. Imamo i kvalitetnih konja, koji su uveženi iz inostranstva. Radimo na tome i da se odgoj konja kod nas podigne na viši nivo. Mi jesmo u prošlosti ostvarivali bitne rezultate na Mediteranskim i Balkanskim šampionatima ali mislim da sada imamo potencijal i za Evropska prvenstva. Amazonke nisu zvanična kategorija koja postoji na svetskim takmičenjima ali na nivou Balkana postoji. Tu se takmiče žene bez obzira na uzrast, odvojeno od muškaraca. U ostalim kategorijama imaćemo priliku da vidimo muškarce i žene kako se ravnopravno takmiče", konstatovala je Jelena Dimitrijević.

Foto: B92.net/MB
Foto: B92.net/MB

Savez za konjički sport Srbije dobio je podršku, odnosno pokroviteljstvo Ministarstva sporta, Olimpijskog komiteta, Gradskog sekretarijata i celog Grada Beograda.

"Ništa od ovog ne bi bilo moguće bez pomoći države. Mi ovo radimo pod pokroviteljstvom Ministrastva za sport i bez njihove podrške ništa od ovog ne bi bilo moguće. Takođe i Grad Beograd nas je mnogo pomogao, kao i centar Kovilovo koji nam je dao svoje terene. Tamo konj nikada nije ušai, tako da sve što ćete da vidite tamo smo napravili od nule. Znači nam i ovo gostovanje da primaknemo naš sport ljudima, jer mislim da smatraju da je sport nedostupan i da nije dovoljno popularan", izjavila je potpredsednica Saveza za konjički sport Srbije i dodala da Nikola Jokić sa svojim isticanjem konjičkog sporta takođe pomaže i Savezu.

"Mi se nadamo da ćemo ovim turnirom uspeti da dobijemo mogućnost da organizujemo turnire Svetske konjičke federacije, Balkansku konferenciju, itd. Mi smo već njihovi članovi ali mormao da dokažemo da smo sposobni da napravimo jedan turnir koji je na evropskom nivou. To što radi Jokić nam mnogo znači. On nije u našim disciplinama ali kad god se pominju konji pominje se i Nikola Jokić. Svi su fascinirani njegovom ljubavlju i posvećenošću", zaključila je Jelena Dimitrijević.

Tokom pauza između trka gledaoci će moći da vide takmičenje u vožnji zaprega i dresurnog jahanja.

Posetioci će, tokom ta tri dana, moći da učestvuju u utakmici Rajd end Drajv (Ride and Drive), u vožnji fijakerom, kao i da da, besplatno, nauče nešto na času jahanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.