Roni O'Saliven: Neću da igram ako...

Sedmostruki svetski šampion u snukeru Roni O'Saliven rekao je da je na "raskrsnici" sa vodećim telom svetskog snukera.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je dodao da bi mogao da napusti sport ako bude morao da provodi manje vremena na događajima u Kini.

Jedan od najboljih snukeraša svih vremena suočava se sa disciplinskim postupkom zbog kritikovanja Svetskog snukera (WST) u vezi sa petoricom igrača kojima je pretila kazna jer su odlučili da učestvuju na egzibicionom turniru u Makau, umesto na Otvorenom prvenstvu Severne Irske.

"Znam da će se pozvati na pravila. Ne mogu da govorim, to sam prihvatio. Takva je situacija u kojoj se nalazim. Ja sam pod disciplinskim postupkom", rekao je O'Saliven za Bi-Bi-Si (BBC).

Disciplinski postupak protiv petorice igrača - aktuelnog svetskog šampiona Luke Bresela, četvrostrukih svetskih prvaka Džona Higinsa i Marka Selbija, Tepčaje Un Nua i Alija Kartera izbegnut je jer je događaj u Makau prebačen za decembar uz dozvolu Svetskog snukera.

O'Saliven je u oktobru podržao te igrače.

Posebno organizovani događaji u Istočnoj Aziji su unosni za zvezde poput O'Salivena, koji privlači brojnu publiku gde god da igra.

"Sada nemam opciju. Ako ne mogu da odem da radim ono što moram da radim - da igram mnogo u Kini, onda više nikada neću igrati. Sada smo na nekoj vrsti raskrsnice. Ovde u UK nema dovoljno da opravda trud koji ulažem. Kada odem u Kinu, igram u velikim salama, pred velikom publikom i za veliku novčanu nagradu. I ja to volim", rekao je O'Saliven.

"Ako dođe do toga da to više neći moći da radim ili mi nije dozvoljeno, onda verovatno neću igrati. Verovatno ću igrati kineski bilijar, pošto i dalje želim da igram snuker. I dalje želim štap u ruci", dodao je 47-godišnji britanski snukeraš.

Svetski snuker je saopštio da je, iako je oduševljen što O'Saliven gradi svoj profil u Kini i igra na privatnim egzibicionim događajima, prioritet zaštita interesa svih igrača.

To upravno telo je potvrdilo da se nagradni fond vratio na nivoe pre korona virusa i da je oko 14 miliona funti ove sezone. Posle pandemije je bio oko 10 ili 11 miliona zbog gubitaka uzrokovanim ukidanjem turnira u Kini.

O'Saliven je u spetembru zaradio 210.000 funti za titulu na mastersu u Šangaju.

Međutim, najveće nagrade su i dalje na turnirima triple krune u Ujedinjenom Kraljevstvu, za titulu na Svetskom prvenstvu pobednik će osvojiti 500.000 funti, a za trofeje na Otvorenom prvenstvu UK i Mastersu po 250.000 funti.

Najveći ček za pobednike van Ujedinjenog Kraljevstva dobio je pobednik Međunarodnog šampionata u Kini, od 175.000 funti.

O'Saliven je rekao da je potrebno više ceniti igrače koji su u vrhu svetskog snukera.

"Ja sam pojedinac i moram da idem tamo gde je najbolje za mene. Ne cene me u snukeru, nikoga od vrhunskih igrača, po mom mišljenju. Voleo bih da mogu da nastavim da igram snuker narednih pet, šest, sedam, osam godina. Ali ako ću biti primoran na situaciju u kojoj to nije moguće, onda neću prihvatiti ono što radi ostalih 130 igrača, da igram turnir za turnirom", naveo je.

"Poslednjih osam ili 10 godina sam imao sjajan život. Uživao sam u svojim turnirima. To nije bio problem u poslednjih osam godina, ali čini se da sada jeste. Sada mnogo više idem u Kinu, a WST želi deo kolača. Ne žele da mi daju deo njihovog kolača. Ne radim ništa pogrešno. Mislim da ne vole da radim nešto za sebe, ne vole što uživam", dodao je O'Saliven.

On je ove sezone propustio Ligu šampiona, povukao se sa Evropskog mastersa, Otvorenog prvenstva Britanije i Otvorenog prvenstva Severne Irske, a zbog brige za mentalno zdravlje i sa turnira Šampion šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.