Britanka predala najvažniji meč u karijeri zbog trans-žene

Publika u velškom gradu Dengigšajru ostala je zatečena uoči finala prestižnog ženskog turnira "Šampion šampiona" u bilijaru.

Izvor: B92
Podeli

* Postao žena pa osvojila titulu: Olimpijske šampionke nemaju šansu

Britanka Lin Pinčes predala meč rivalki koja je transrodna osoba.

Radi se o Harijet Hajns koja se od pre nekoliko godina izjašnjava ženom, nakon što je prethodno bila muškarac.

Na snimku koji se pojavio vidi se kako Pinčes prilazi sudiji i obaveštava ga da predaje meč jer ne želi da igrati protiv osobe koja je donedavno bila muškarac.

Lin je podršku dobila od svog brata Berija Pinclčesa, koji igra snuker, a rekao je da je to bio najvažniji meč u životu njegove sestre.

"Svaka čast i veliko poštovanje mojoj sestri Lin Pinčes što je zauzela stav i nije igrala u najvećem meču u svom životu igranja bilijara jer smatra da je nepošteno takmičiti se protiv trans-žene", napisao je Beri Pinčes na Fejsbuku.

"Da se zna, ovaj post govori o poštenju u ženskom sportu, to je sve. Nemam nikakav problem ako se neko želi identifikovati kao ono što želi biti i nemam ništa protiv Harijet Hajns", dodao je Pinčes.

Hajns je tako bez borbe u finalu stigla do pobedničkog pehara.

Slični slučajevi dešavali su se i u borilačkim sportovima pošto su u poslednje vreme pojedine žene predavale mečeve protiv transrodnih žena.

Povodom toga se oglasila i legendarna teniserka Martina Navratilova.

"I to se počelo događati. Žene se same isključuju iz takmičenja za koje su naporno trenirale. Recite mi kako je to opet pravedno?", pitala se Navratilova.

Da li se slažete sa odlukom Britanke?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.