Šta povezuje osramoćene rivale Armstronga i Ulriha?

Amerikanac Lens Armstrong i Nemac Jan Urlih dali su zajednički intervju.

Izvor: B92, DPA
Podeli
EPA-EFE/NABIL MOUNZER
EPA-EFE/NABIL MOUNZER

Bili su ljuti rivali u borbi za titulu najboljeg bicikliste sveta, Amerikanac Lens Armstrong i Nemac Jan Ulrih su, međutim, izopšteni u sramoti doping skandala. Danas ih u prijateljstvu povezuje prezir koji su preživeli, prenosi agencija dpa.

U zajedničkom intervjuu za Magazin Cajt, Armstrong, 52, je rekao da je osećao kako je mrtav za spoljni svet.

"Ali to iskustvo nas povezuje, pre svega to što smo morali da damo sve od sebe da preživimo. Sad smo tu, preživeli smo", rekao je.

Slično kaže i Ulrih.

"Sada znamo šta se događa u vrhunskom sportu", rekao je, "a zajedničko nam je i što znamo šta se dogodi kada neko dotakne dno".

Nemac je rekao da je Armstrongu zahvalan što se nakon jednog od brojnih posrtanja lično pobrinuo za njega i "motivisao me da se podvrgnem lečenju od zavisnosti".

"Bilo je i suza", rekao je pobednik Tur de Fransa 1997.

Prethodno, Armstronga je nazvao jedan Ulrihov prijatelj, sa porukom: "Svi ga volimo i želimo da mu pomognemo, ali samo tebe dovoljno poštuje".

Amerikanac je odmah seo u avion i posetio Ulriha.

"Nisam znao šta me čeka. Ali volim tog čoveka, a to što mu je bilo tako loše slomilo mi je srce", rekao je.

Prijateljstvo, koje u vreme aktivnog rivalstva bilo nezamislivo, rodilo se na Armstrongovoj oproštajnoj proslavi, rekao je Ulrih.

Prema njegovim rečima, Armstrong - koji je prvo pobedio rak, a zatim osvojio titule na sedam najvećih biciklističkih trka koje je posle zbog dopinga izgubio - odranije bio "heroj ogromnog srca".

Armstrong navodi da mu je Ulrihu bio sportski rival, ali da je prepoznao i po čemu su isti.

"Bili smo najveći u biciklizmu, na celom svetu. A bili smo i deo te posrane generacije", rekao je Ulrih, priznajući da je doping tada praktično bio deo biciklizma.

"Da, radilo se o istoj šansi i svi su to znali", dodao je donekle kriptično.

Ulrih je nešto slično priznao i ranije, u razgovoru za magazin Štern, kada je prvi put govorio o dopingu u timu Telekom.

Nije, međutim, nikada izričito priznao da je i sam uzimao doping.

Telekom je 2006. suspendovao Ulriha zbog veza sa španskim lekarom poznatom po davanju dopinga, a šest godina kasnije međunarodna sportska arbitraža mu je izrekla dvogodišnju zabranu takmičenja.

To što ni 2006. godine, ni kasnije nije priznao da je uzimao steroide, čak ni kada je to već učinilo više njegovih kolega tima, imalo je uglavnom veze sa jednim krivičnim postupkom sa kojim se suočio 2007.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.