Dve olimpijske norme za srpske bicikliste!

Svetska biciklistička federacija (UCI) potvrdila je da su srpski biciklisti ispunili dve norme za drumski biciklizam za Olimpijeske igre u Parizu 2024.

AKIzvor: B92
Podeli
Jelena Erić na drumskom EP (Foto: Profimedia)
Jelena Erić na drumskom EP (Foto: Profimedia)

Po prvi put u istoriji Srbija će na Olimpijskim igrama imati predstavnika i u ženskoj konkurenciji, jer Srbija nikada nije imala predstavnicu na OI.

"Ovo je istorijski uspeh ostvaren velikim zalaganjem i talentom naših takmičara i pre svega sjajnom strategijom, planiranjem direktora reprezentacije Marka Sudarića, koji je poput šahovskog velemajstora vukao poteze, slao takmičare na trke koje su nam donosile najveći broj bodova potrebnih za ispunjenje Olimpijske norme", izjavio je predsednik Biciklističkog saveza Srbije Radomir Pavlović.

Ovaj uspeh srpskih biciklista dolazi posle osam sušnih godina, dva propuštena olimpijska ciklusa.

"Od srca čestitam i njemu i svim biciklistima, trenerima, mojim saradnicima na ovom neverovatnom rezultatu jedne male biciklističke nacije", dodao je Pavlović.

Ko će Srbiju predstavljati na Olimpijskim igrama u Parizu odrediće stručni štab na osnovu rezultata i forme takmičara do OI.

Srpski biciklisti na OI

Ivan Stević kod Kinskog zida (Foto: EPA/GERO BRELOER)
Ivan Stević kod Kinskog zida (Foto: EPA/GERO BRELOER)

Bicklistički sport može da se podiči da je imao olimpijce na dva uzastopna ciklusa – 2004. u Atini vozio je Ivan Stević a 2008. u Pekingu Ivan Stević i Nebojša Jovanović. Pre Atine poslednje učešće bilo je u Barseloni 1992.

Prvi put vozači iz Jugoslavije takmičili su se na Olimpijskim igrama 1924. u Parizu. Reprezentacija je osvojila 11. mesto. Najbolji ekipni plasman zabeležila je Jugoslavija u Moskvi 1980. osmo mesto.

Srpski biciklizam može da se pohvali da je jedan naš biciklista ušao u anale svetskog sporta:

Aleksandar Milenković, pobednik trke "Oko Bugarske" 1991. je jedan od retkih sportista koji ima učeće u tri različita sporta na Olimpijskim igrama: 1992. na zimskim OI u Albervilu u skijaškom trčanju, 1992. na letnjim OI u Barseloni u biciklizmu i 2006. na zimskim OI u Torinu u bijatlonu!

Takođe, u Srbiji postoji biciklistička porodica sa dve generacije olimpijaca: Radoš Čubrić je bio učesnik OI u Minhenu 1972, strariji sin Rajko vozio je u Seulu 1988, a mladji Radiša u Barseloni 1992.

Biciklizam na Olimpijskim igrama

Start trke na OI 1986. (Foto: Profimedia/ Albert Meyer)
Start trke na OI 1986. (Foto: Profimedia/ Albert Meyer)

Biciklizam je jedan od sportova koji se našao na programu prvih Igara modernog doba, 1896. godine. Biciklizam se pojavljuje na Igrama u 4 različite discipline, koje su se razvijale potpuno nezavisno jedna od druge.

Pored drumskih trka, biciklisti se na Igrama takmiče i u vožnji MTB-a, BMX-a i na pisti. Prva drumska olimpijska trka je održana 1896. godine, na I modernim olimpijskim igrama, a biciklisti su vozili trasom atletskog maratona.

Od Atine 1896. biciklisti se u drumskoj trci nisu takmičili samo na Igrama 1900, 1904 i 1908. godine.

Prve žene koje su se takmičile na olimpijskim igrama u biciklizmu (drumske trke) na stazu su izašle 1984. godine u Los Anđelesu i od tada su su neizostavni deo svakih Igara.

Trke na pisti se održavaju na drvenim podlogama još od 1870. godine i uvrštene su u program prvih Olimpijskih igara modernog doba.

Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra
Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra

Od tada do danas, (osim Igara 1912. godine) su bile na programu svih Igara. Žene su prvi put startovale na pisti u Seulu, 1988. godine.

Mountain biking (MTB) je disciplina koja je velikom brzinom stigla od prve vožnje do olimpijske staze.

Prva takmičenja u MTB-u su održana sredinom ’70-ih godina prošlog veka, prvo nacionalno takmičenje 1983. godine u SAD, a prvo Svetsko prvenstvo samo sedam godina kasnije – 1990. godine.

Na Igrama je MTB imao svoju premijeru u Altanti 1996. godine i od tada je na redovnom programu svih Igara do danas.

BMX je imao daleko duži put od svog nastanka do učešća na Igrama.

Prvi BMX bicikli su voženi još sredinom ’60-ih godina dvadesetog veka u Kaliforniji, a na Igrama se prvi put pojavljuju u Pekingu 2008. godine.

Biciklizam na OI u Parizu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Biciklizam na OI u Parizu će svakako imati posebno mesto u programu s obzirom da se Francuskoj vozi najpoznatija biciklistička trka na svetu – Tur d'Frans, čije izdanje sledeće godine će se završiti nekoliko nedelja uoči Igara.

Olimpijski program će biti održan na četiri različite lokacije: Jenski most (drum i hronometar); Nacionalni velodrom (kružne trke i BMX); Elankur (mauntin bajk) i Trg Konkord (BMX fristajl) od 27. jula do 11. avgusta.

Održaće se ukupno 22 takmičenja u pet disciplina, a nastupiće ukupno 514 biciklista u muškoj i ženskoj konkurenciji, prvi put u istom broju.

Na prethodnim Igrama u Tokiju 2020 (održane 2021), najviše medalja su osvojili britanski i holandski biciklisti – po 12, s tim što su Ostrvljani imali jedno zlato više (6-5).

Ove dve zemlje su osvojile tačno pola zlatnih medalja u ovom sportu u Tokiju.

Među šampionima iz Tokija pamtimo Kolumbijca Ričarda Karapasa i Austrijanku Anu Kisenhofer na drumu, te Slovenca Primoža Rogliča i Holanđanku Anemik van Vleuten u hronometru.

Tom Domulin je bio srebrni na hronometru, a drugi Slovenac Tadej Pogačar bronzani na drumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.