Završnica za infarkt – Roglič osvojio Điro!

Primož Roglič, biciklista Jumbo-Visma ekipe, u nedelju će biti krunisan kao pobednik Đira d'Italije, pošto je na pretposlednjoj etapi oduvao konkurenciju.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/LUCA ZENNARO
EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Roglič, koji je pred subotnji hronometar imao 26 sekundi zaostatka za Gerantom Tomasom, odvozio je sjajno i uprkos maleru u završnici, kada mu se zupčanik zaglavio zbog čega je morao da stane na nekoliko sekundi, nadoknadio je vreme i pobedio.

Činilo se da će Slovenac teško uspeti da se vrati iz problema, ali je smogao snage i neverovatnom vožnjom stigao je do cilja.

Roglič je na cilj stigao sa vremenom 44:23, nakon čega su svi gledali u Tomasa. Britanac se "raspao" u finišu, nije imao snage i na cilj je stigao sa 40 sekundi zaostatka, što znači da Rogla ima 14 sekundi prednosti u odnosu na rival iz INEOS-a.

Brdski hronometar vožen je od Tarvizija do Monte Lusarija u dužini od 18,6 kilometara i znalo se da će momci iz generalnog plasmana odlučivati o pobedi, kao i da će se ukupni poredak rešiti na ovoj etapi.

Foto: Screenshot/ProCyclingStats
Foto: Screenshot/ProCyclingStats

Tako je i bilo, Roglič je odvozio fenomenalno, Tomas nije uspeo da održi 26 sekundi i završiće Điro kao drugoplasirani. Treći na etapi bio je Žao Almeida, koji je isto mesto zadržao u generalnom plasmanu.

Četvrto mesto pripalo je Damijanu Karuzu, peti je Tibo Pino, šesti Timen Arensmen...

Poslednja etapa Đira d'Italije vozi se od Rima do Rima i u dužini je od 126 kilometara. Etapan je ravna, te se ne očekuju promene u generalnom plasmanu i u nedelju ćemo gledati krunisanje Primoža Rogliča.

Slovenac je posle tri La Vuelte (19, '20, '21), osvojio je i Điro d'Italiju, čime je još jednom pokazao da spada među najbolje bicikliste svoje generacije, a i među najbolje u istoriji.

Foto: Screenshot/ProCyclingStats
Foto: Screenshot/ProCyclingStats

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.