Rusi revoltirani posle presude: CAS je politički instrument u službi Zapada

Olimpijski savez Rusije izašao je sa oštrim saopštenjem u javnost nakon što je odbijena žalba ovog tela podneta pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani (CAS).

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON
Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Sud nije prihvatio žalbu Rusa da budu vraćeni pod kapu Međunarodnog olimpijskog komiteta koji ih je nedavno suspendovao.

MOK je, naime, uveo suspenziju Ruskom olimpijskom savezu zbog priznavanja regionalnih olimpijskih saveza sa okupiranih regiona u Ukrajini - Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje

Posle negativne presude CAS-a, usledilo je oštro saopštenje Rusa.

Ruski olimpijski komitet u petak je osudio potvrdu MOK-a od strane Suda za sportsku arbitražu (CAS) o suspenziji, nazvavši ovu meru "diskriminacijom bez presedana“ prema njegovim sportistima.

Optužujući CAS da "ignoriše mnoge pravne argumente" koje je iznela Rusija, Ruski olimpijski komitet je optužio telo sa sedištem u Lozani, u Švajcarskoj, da deluje kao "politički instrument" u službi Zapada.

"CAS je odavno izgubio objektivnost u svim pitanjima koja se tiču Rusije", rečeno je između ostalog u saopštenju.

Takođe, Rusi poručuju da je "sporska diskriminacija koje se primenjuje nad njenim sportistima dostigla neviđene razmere".

Ona je takođe optužila Međunarodni olimpijski komitet (MOK), čiju je odluku osporila pred CAS-om, da "čini sve napore da svede na minimum broj sportista da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu i da im nametne ponižavajuće kriterijume".

Ruski i beloruski sportisti mogu da učestvuju na OI 2024 pod uslovom da nisu podržali rusku ofanzivu u Ukrajini i moraće da se takmiče pod neutralnim zastavom.

Ruski olimpijski komitet je takođe u petak upozorio ruske sportske federacije da bi poštovanje ovih zahteva MOK-a moglo "predstavljati kršenje ruskog zakonodavstva", preteći im "pravnim posledicama i drugim negativnim posledicama takvog pristanka".

Nova otvrđena suspenzija protiv Ruskog olimpijskog komiteta dodata je nizu sankcija koje je MOK preduzeo krajem februara 2022, neposredno nakon početka sukoba u Ukrajini: zabrana bilo kakvog međunarodnog takmičenja na ruskom tlu, kao i u Belorusiji, i zabrana svih zvaničnih simbola dve zemlje na terenu i svetskim podijumima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.