Ministar sporta očekuje trocifren broj Srba na OI 2024. VIDEO

Već 78 srpskih sportista se kvalifikovalo za ovogodišnje Olimpijske igre.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Dusan Milenkovic/Starsport
Foto: Dusan Milenkovic/Starsport

Kolikim nagradama će ih država darivati ako osvoje medalje? Da li ćemo biti uspešniji u Parizu nego u Tokiju? Gost Jutra bio je ministar sporta Zoran Gajić.

Srbiju je na prethodnim OI u Tokiju 2021. predstavljalo 87 sportista, a već sada imamo 78 kvalifikovanih. Da li ćemo nadmašiti broj učesnika u odnosu na prethodne Igre?

"Još nezvanično može da bude 82, zato što u kolektivnim sportovima su svetske konfederacije uspele da se izbore u Meeđunarodnom olimpijskom komitetu da bude i 13. sportista. Znači dodatni sportista kod odbojkašica, vaterpolista, košarkaša i košarkašica, koji bi bili van olimpijskog sela, pa ako se neko povredi, da može da uskoči u ekipu. Jer surovo je da bude samo njih 12, pa ekipa ostane na 11. A na svetskim prvenstvima ih bude po 14. Tako da, eto, ako to bude bilo, a nezvanično imamo saznanje, to je već 82. Imamo još u ovom trenutku odbojkaše, ako ostane sve na Svetskoj ligi, ovako kako je dok ovo pričamo, oni su već na Olimpijskim igrama, samo da ne izgube bodove. Znači tu bi bilo još 13, imamo tekvando, imamo rvanje, imamo u atletici još šanse kod pojedinaca, znači vrlo je realno ukoliko muška odbojkaška reprezentacija ostane, da imamo i trocifren broj učesnika, što bi zaista bilo fenomenalno", rekao je Gajić.

Plasman na Olimpijske igre u Parizu u ekipnim sportovima obezbedili su košarkaši, košarkašice, vaterpolisti, odbojkašice i basketaši Srbije

Olimpijsku vizu izborile su i atletičarke Ivana Španović, Milica Gardašević i Angelina Topić, jedan biciklista i jedna biciklistkinja, bokser Vahid Abasov i bokserka Natalija Šadrina, muški i ženski četverac u kajaku, veslačica Jovana Arsić. Među putnicima za Pariz biće i strelci Zorana Arunović i Damir Mikec, rvači Mate Nemeš, Stevan Andrija Mićić i Hetik Cabolov, plivač Andrej Barna, muška plivačka štafeta 4x100 m slobodno i tekvondistkinja Aleksandra Perišić.

Olimpijske igre u Parizu će biti održane od 26. jula do 11. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.