Ukrajina otvara Rusima vrata Olimpijskih igara

Ukrajina neće više zabranjivati svojim sportistima da učestvuju u takmičenjima u kojma, kao neutralni, učestvuju i sportisti iz Rusije i Belorusije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA/BARBARA WALTON
Foto: EPA/BARBARA WALTON

* Da li će se Rusi takmičiti na Olimpijskim igrama?

* Pariz 2024: Ko se od Srba kvalifikovao na OI?

Ukrajina je do sada zabranjivala svojim sportistima da učestvuju utakmičenjima u kojima su ruski i beloruski sportisti čak i kao neutralni, ali je sada ublažila stav, godinu dana pre početka Olimpijskih igara u Parizu.

Prema dokumentu koji je objavila ukrajinska vlada, od njenih sportista će se zahtevati da bojkotuju sportiste iz Rusije i Belorusije koji se takmiče pod svojim zastavama i državnim simbolima ili su na drugi način dali znak podrške jednoj od tih zemalja.

Promena stava mogla bi da olakša put Rusima da učestvuju na Igrama u Parizu 2024. godine.

Međunarodni olimpijski komitet preporučio je da se sportisti iz Rusije i Belorusije takmiče u olimpijskim kvalifikacijama kao neutralni bez državnih simbola.

Upravna tela većine olimpijskih sportova su ili prihvatile preporuku MOK ili rade na planovima da počnu sa primenom.

MOK i dalje preporučuje zabranu učešća Rusije i Belorusije u timskim sportovima i isključuje sportiste koji imaju ugovor sa vojskom ili podržavaju rat.

MOK je istakao da još nije doneo konačnu odluku o dozvoli da ruski i beloruski sportisti kao neutralni učestvuju na Igrama u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.