365 dana do početka OI u Parizu

Još godinu dana ostalo je do početka Letnjih Olimpijskih igra u Parizu.

DPIzvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Najveća planetarna smotra sportista počeće sledeće godine 26. jula i trajaće do 11. avgusta, a glavni grad Francuske treći put u svojoj istoriji biće domaćin Olimpijskih igra.

"Grad svetlosti" olimpijce je prethodno dočekao 1900.i 1924. godine i uz London, koji je domaćin OI bio 1908, 1948. i 2012.godine, to je jedini grad koji će tri puta ugostiti najbolje sportiste planete.

Sedmoro Srba (za sad) izborilo "vizu"

Andrej Barna (plivanje)
Ivana Vuleta (atletika)
Milica Dragaščević (atletika)
Vahid Abasov (boks)
Natalija Šandrina (boks)
Zorana Arunović (streljaštvo) Damir Mikec (streljaštvo)

Ceremonija otvaranja prvi put imaće drugačiji koncept i mesto otvaranja, pa će umesto stadiona, otvaranje biti održano na Seni, reci koja prolazi kroz centar Pariza.

Očekivani broj sportista u Parizu biće oko 10.500, dok će volontera biti oko 45.000, a tačni podaci o broju takmičara znaće se nakon završetka olimpijskih kvalifikacija.

Organizatori Olimpijskih Igara u Parizu promovisali su maskotu za Igre, a u pitanju su dve crvene frigijske kape, koje su dobile ime "Friž" i koje su simbol Francuske revolucije, odnosno slobode i jednakosti.

Na program Olimpijskih igara u Parizu biće uvršten i jedan novi sport, a to je brejkdens, a takmičenje će biti održano i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

Pored glavnog grada Francuske, još nekoliko gradova će ugosti najboje sportiste na svetu.

Fudbalski turnir igraće se u Bordou, Nantu, Lionu, Sent Etjenu, Nici i Marseju, jedrenje će biti u Marseju, dok će Lil imati i timske sportove.

Interesantno je da će se surfovanje održati na teritoriji Tahitija, 15 000 km od Pariza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.