Svitolina: Bojkot OI u Parizu pravo rešenje

Elina Svitolina je zatražila u intervjuu za Asošijeted pres potpunu zabranu učešća ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ukrajinska teniserka, osvajačice bronzane medalje u singlu na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021, posetila je po prvi put Ukrajinu otkako je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju. Svitolina je poslednja u nizu sportista koja je pozvala na potpunu zabranu učešća ruskih i beloruskih sportista.

"Veoma pogrešna poruka bi bila poslata svetu ako Olimpijada ostane pri odluci da se sportisti iz Rusije i Belorusije stave pod neutralnu zastavu. Mislim da to nije ispravna odluka", rekla je Svitolina.

U petak je ukrajinsku ministar sporta obnovio pretnju da će Ukrajina bojkovati Olimpijske igre u Parizu ako sportistima iz Rusije i Belorusije bude dozvoljeno učešće, i dodao da će Kijev lobirati kod drugih zemalja da se pridruže.

"Bojkot bi bio jedna od opcija, jer očigledno je da ono što ruska vojska radi ukarjinskom narodu, Ukrajini, užasna stvar. Ne mogu da zamislim da idem na OI kao da se u Ukrajini ništa ne dešava", dodala je ona.

Svitolina je rekla da o odluci o bojkotu traba razgovarati sa Olimpijskim komitetom zemlje uz doprinos svih uključenih ukrajinskih sportista.

"Naši muškarci i žene su trenutno na prvoj liniji fronta boreći se protiv ruskih vojnika i ginu za našu zemlju i za našu slobodu. Veoma sam čvrsta u odluci da je bojkot pravo rešenje", izjavila je Svitolina.

Poreklom iz Odese, koja sada ima česte nestanke struje zbog oštećene infrastukture, Svitolina je rekla da će 24. februar, datum kada će se obeležiti godinu dana od ruske invazije, biti zauvek tragičan dan za svakog Ukrajinca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.