Ukida se zabrana Rusima – uz jedan uslov

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) mogao bi uskoro da ukine zabranu takmičenja ruskim sportistama.

LNIzvor: B92
Podeli
EPA-EFE/ABIR SULTAN 656
EPA-EFE/ABIR SULTAN 656

Tomas Bah, predsednik MOK-a, kaže da bi Rusima moglo da se vrati pravo na učestvovanje ukoliko jasno ne podržavaju rat u Ukrajini.

Podsetimo, MOK je suspendovao sve ruske sportiste do daljnjeg.

"Ne radi se nužno o povratku Rusije, već o tome da se sportisti sa ruskim pasošem koji ne podržavaju rat vrate. Tu dolazimo do naše dileme – rat nisu počeli ruski sportisti, ali smo videli da neke vlade nisu želele da poštuju autonomiju međunarodnog sporta", izjavio je Bah.

On objašnjava da su zbog toga usledile suspenzije, odnosno kako bi se zaštitila autonomija i kako bi MOK ostao "za volanom".

"Zbog toga, sa druge strane, moramo i da motrimo na to kako možemo da kompletiramo našu misiju i vratimo sve sportiste u protokol, u kojem god formatu", dodao je proslavljeni Nemac.

Bah je dodao da se ništa još nije promenilo i zabrana ruskim sportistima je i dalje na snazi, ali je nagovestio da nije sve izgubljeno za naredne Olimpijske igre u Parizu 2024.

"Nema promena u našim preporukama, zahvalni smo svim međunarodnim federacijama koje ih poštuju. Olimpijski pokret ima misiju mira, tako da moramo da vidimo kako možemo da doprinesemo miru. Mislim da je naše najveće moguće dostignuće da Olimpijske igre i sport budu nešto što će nastaviti da ujedinjuje ljude i čovečanstvo", podvukao je Bah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.