Ministar Udovičić: Snažna podrška sistemu sporta

Vlada Republike Srbije usvojila je Program finansijske podrške sportskim organizacijama u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije virusa COVID–19

Izvor: B92
Podeli
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

* Sledeće nedelje na račune 309 klubova 10 miliona evra

Program ove godine podrazumeva podršku za sportske klubove u iznosu od 1,2 milijarde dinara.

Novčana sredstva biće dodeljena za dalji razvoj košarke, odbojke, vaterpola, rukometa, karatea, džudoa, rvanja, tekvondoa, boksa, tenisa, stonog tenisa, veslanja, kajaka, plivanja i streljaštva, kao i paraolimpijskog sporta.

"I ove godine država podržava sistem sporta, ulažući znatna sredstva za neometano funkcionisanje za više od 300 sportskih klubova iz cele Srbije. Novčana sredstva biće uplaćena klubovima iz prve i druge lige, u muškoj i ženskoj konkurenciji u kolektivnim sportovima, a podršku će dobiti i individualni sportovi. Ova godina bila je rekordna po broju osvojenih medalja srpskih sportista na Olimpijskim igrama i zapaženih rezultata naših paraolimpijaca u Tokiju, što je umnogome rezultat direktnih i nikad većih ulaganja u celokupni sistem sporta prethodne godine. Država je taj potez povukla u pravom trenutku, što je omogućilo da se naši olimpijci i paraolimpijci pripremaju u odličnim uslovima, ali i da ostali sportisti budu fokusirani samo na trening, neopterećeni poteškoćama u funkcionisanju koje je nametnula pandemija. I sada radimo isto, ulažući u sport, ulažemo u aktuelne šampione, one koji će tek postati šampioni i sve sportske radnike koji odgovorno i svakodnevno obavljaju svoj posao i doprinose da budemo prepoznati kao zemlja sporta. Programom podrške obuhvaćeni su i paraolimpijski sportovi, čime samo nastavljamo kontinuitet razvijanja paraolimpizma u našoj zemlji. Paralelno ulažemo i u sportsku infrastrukturu, stvarajući tako sve bolje uslove za treniranje širom Srbije. Vlada Republike Srbije prepoznaje značaj sporta i rekordnim ulaganjima u dalji razvoj srpskog sistema sporta doprinosi stvaranju uslova za ostvarivanje punog takmičarskog potencijala naših sportista i osvajanja sve više medalja za našu zemlju", izjavio je ministar Vanja Udovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.