Predsednika MOK u Tokiju dočekalo vanredno stanje

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah doputovao je u Tokio, na dan kada je Japan proglasio novo vanredno stanje zbog koronavirusa.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Premijer Japana Jošihide Suga rekao je da će odluka stupiti na snagu u ponedeljak, a da će vanredno stanje trajati do 22. avgusta.

Olimpijske igre počinju 23. jula i trajaće do 8. avgusta, a današnja odluka znači da će celo takmičenje biti pod posebnim merama zbog vanrednog stanja. Paraolimpijske igre počinju 24. avgusta u Tokiju.

"Uzimajući u obzir uticaj delta soja, moramo pojačati mere prevencije kako bismo sprečili širenje korona virusa širom zemlje", rekao je Suga.

Bah je izbegavao novinare na aerodromu u Tokiju i otišao je u prostorije MOK. On će najverovatnije tri dana provesti u izolaciji.

MOK i lokalni organizatori pokušavaju da organizuju Olimpijske igre na bezbedan način, uprkos protivljenju javnosti i medicinske zajednice u Japanu.

Navijačima iz inostranstva je zabranjen dolazak na Igre, a pre dve nedelje objavljeno je da će borilišta biti popunjena do 50 odsto kapaciteta domaćim navijačima.

Uvođenjem novog vanrednog stanja organizatori bi trebalo da promene tu odluku i publici bi moglo da bude zabranjeno prisustvo takmičenjima.

Glavni fokus vanrednog stanja je zahtev za zatvaranjem restorana, barova i karaoke barova, u kojima se služi alkohol, kako bi se sprečilo održavanje zabava.

Očekuje se da će se od stanovnika Tokija tražiti da ostanu u kućama i gledaju Igre putem televizijskog prenosa.

"Glavno pitanje je kako sprečiti ljude da odu na piće i uživaju u Olimpijskim igrama",
rekao je ministar zdravlja Norihisa Tamura.

Olimpijske igre je trebalo da se održe prošlog leta, ali su odložene na godinu dana zbog pandemije.

Oko 11.000 olimpijaca i 4.400 paraolimpijaca će učestvovati na Igrama, uz dolazak desetina hiljada zvaničnika, sudija, administratora, sponzora i emitera.

Prema poslednjim podacima, u Tokiju je u četvrtak zabeleženo 896 novih slučajeva zaraze korona virusom.

U Japanu je do sada zabeleženo oko 810.000 slučajeva, a od posledica virusa umrlo je gotovo 14.900 osoba.

Oko 15 odsto japanskog stanovništva je potpuno vakcinisano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.