Više od 350.000 Japanaca traži otkazivanje OI

Antiolimpijski aktivisti podneli su peticiju kojom pozivaju na otkazivanje Igara u Tokiju.

Izvor: B92, Beta
Podeli
EPA-EFE/JIJI
EPA-EFE/JIJI

Sve iz razloga jer se situacija sa pandemijom korona virusa u Japanu pogoršava i vlasti se spremaju da prošire na dodatne oblasti vanredno stanje koje je na snazi u jednom delu zemlje.

Više od 352.000 ljudi je potpisalo onlajn peticiju pod nazivom "Otkaži Olimpijske igre u Tokiju da bismo zaštitili naše živote" koju je početkom maja pokrenuo Kendži Ucunomija, advokat i bivši kandidat za guvernera Tokija.

Brzina sakupljanja potpisa "odražava javno mnjenje" pošto ankete pokazuju da se od 60 do 70 odsto stanovništva protivi održavanju Igara ovog leta, rekao je on.

"Postavlja se pitanje čemu dajemo prioritet - životu ili ceremoniji i dogadjaju koji se zove Olimpijske igre", rekao je Ucunomija. Peticijom je pozvao guvernerku Tokija Jurike Koike da zatraži od Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da otkaže Igre. "MOK ima pravo da donese odluku o tome da li će otkazati Igre ili ne, ali Tokio kao grad domaćin treba da pozove MOK da ih otkaže", rekao je on.

Aktivisti su svoju peticiju poslali MOK-u i Medjunarodnom paraolimpijskom komitetu, a planiraju da isti tekst predaju drugim medjunarodnim telima, japanskoj vladi i Organizacionom odboru Igara u Tokiju.

Ova inicijativa dolazi u trenutku kada se očekuje da Japan vanredno stanje zbog korona virusa, koje je na snazi u šest prefektura, proširi na još tri.

Broj slučajeva Kovida-19 i dalje raste u Japanu, dok kampanja vakcinacije napreduje vrlo sporo.

Poslednjih dana nekoliko najpoznatijih japanskih sportista, medju kojima je i teniserka Naomi Osaka, izrazili su rezervu u pogledu održavanja Olimpijskih igara usred pandemije.

Japan je relativno poštedjen pošto je početka 2020. godine prijavio nešto više od 11.000 smrtnih slučajeva, ali medicinski stručnjaci upozoravaju da je zdravstveni sistem pod velikim pritiskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.