Japan: 200.000 ljudi potpisalo peticiju za otkazivanje Igara

Internet peticija u Japanu kojom se traži otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju, prikupila je više od 200.000 potpisa građana .

SNIzvor: B92, Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Carl Court / POOL
EPA-EFE/Carl Court / POOL

Internet peticija u Japanu kojom se traži otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju, prikupila je više od 200.000 potpisa građana u prethodnih nekoliko dana, jer se zabrinutost javnosti povećava zbog održavanja Igara u vreme pandemije, preneo je danas Rojters.

Igre, koje su već lane odložene zbog pandemije, počinju za manje od tri meseca i potpisnici peticije postavljaju pitanja kako Tokio može održati globalni događaj i zaštititi volontere, sportiste, zvaničnike i japansku javnost od KOVID-19.

"Apsurdno je da se Olimpijske igre održe", rekla je Katsumi Abiko, vlasnica japanske prodavnice kimona.

"Ako sada donesemo odluku da je otkažemo, Japan će biti pohvaljen što je doneo pravu odluku i pamtiće ga istorija", smatra ona. Ankete javnog mnjenja u Japanu utvrdile su da se većina javnosti protivi Igrama, koje bi trebale da budu otvorene 23. jula. Suočeni sa četvrtim talasom pandemije, boreći se sa sporom stopom vakcinacije, stanovnici Tokija bili su skeptični prema tome da li Olimpijske igre treba održati.

"Snažno pozivamo na sprečavanje širenja korona virusa i zaštitu života i sredstava za život korišćenjem raspoloživih resursa za zaustavljanje Olimpijskih igara", napisao je Kenji Ucunomija, organizator internet peticije na svojoj veb stranici.

Ucunomija je advokat koji se nekoliko puta kandidovao za guvernera Tokija. Kompanije Fajzer i Biontek su odlučile da doniraju vakcine sportistima koji će učestvovati na Igrama u Tokiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.