Raste broj zaraženih u Japanu, da li su ugrožene Igre?

Iako iz MOK i Organizacionog odbora ne sumnjaju u održavanje, stanje u Japanu i dalje ugrožava Olimpijske igre.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Japan je produžio vanredno stanje do 31. maja zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom, potvrdio je premijr Jošihide Suga.

Uz prestonicu Tokio, u kojem bi Olimpijske igre trebalo da počnu za manje od 80 dana, vanredno stanje je na stazi i za pet prefektura.

To su Osaka, Kjoto, Hjogo, Aiči i Fukuoka.

Ova odluka može da ima uticaj i na posetu šefa Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha Japanu.

"Verujem da bi dolazak u Japan usred ove vrlo teške situacije takođe predstavljao emocionalni teret za predsednika Baha", rekla je predsednica Organizacionog odbora Tokija 2020. Seiko Hašimoto na konferenciji za novinare održanoj u petak.

Izveštaji japanskih medija kažu da će Bah prisustvovati ceremoniji predaje baklje u gradu Hirošimi 17. maja, ali Hašimoto je rekla da njegova poseta nije potvrđena.

Organizatori Igara budno će pratiti situaciju s koronavirusom i na temelju toga doneti odluku o gledaocima na olimpijskim takmičenjima.

U međuvremenu, internet peticija u Japanu kojom se traži otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju skupila je više od 200.000 potpisa u proteklih nekoliko dana, pokazujući povećanu zabrinutost javnosti zbog održavanja Igara tokom pandemije, ali vlast je još ranije poručila da će se Olimpijske igre održati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.