Mediji: Bez navijača iz inostranstva na Olimpijskim igrama u Tokiju

Olimpijske igre u Tokiju biće održane ovog leta bez prisustva navijača iz inostranstva zbog pandemije koronavirusa, preneli su mediji u Japanu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/Du Xiaoyi /POOL
Foto: EPA-EFE/Du Xiaoyi /POOL

Japanski list "Majniti" preneo je izjavu neimenovanog izvora, da je doneta odluka da se zabrani prisustvo navijačima iz inostranstva.

Konačna odluka biće doneta za mesec dana.

"U trenutnoj situaciji nemoguće je dovesti strane gledaoce", naveo je list izjavu neimenovanog vladinog zvaničnika koji je učestvovao u razgovorima.

List je preneo navode sat vremena pre nego što su organizatori Olimpijskih igara razgovarali sa predstavnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, gradskim vlastima Tokija i japanske vlade.

Pitanje prisustva navijača bilo je glavno tokom razgovora, a predsednik MOK Tomas Bah nagovestio je pre sastanka da je potrebno napraviti "teške izbore".

Olimpijske igre trebalo bi da počnu 23. jula. Javnost u Japanu se protivi održavanju tog takmičenja, a jedan od razloga je i dolazak navijača iz inostranstva, kao i preveliki troškovi organizacije.

Na Igrama se očekuje 11.000 sportista, 4.400 učesnika Paraolimpijskih igara, uz prisustvo desetine hiljada trenera, sudija, sponzora, medija i zvanica.

Bah je rekao da je ohrabren brojem nacionalnih Olimpijskih komiteta koji su vakcinisali sportiste. On je naveo da MOK ohrabruje vakcinaciju, ali da to neće biti zahtev za učešće.

Organizatore će skupo koštati zabrana prisustva navijača, pošto se očekivala zarada od 800 miliona dolara od prodaje ulaznica. Taj nedostatak će morati da nadoknadi japanska vlada.

Nije poznato ni koliko će domaćih navijača prisustvovati Olimpijskim igrama, a broj bi mogao da zavisi i od toga da li se takmičenje odvija na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Troškovi organizacije procenjuju se na 15.4 milijarde dolara, ali podaci nadležnih sugerišu da bi mogli biti dvostruko veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.