Odbojkaši Srbije dobili rivale na putu ka OI u Parizu

Odbojkaši Srbije igraće u Grupi B kvalifikacija za Olimpijske igre 2024. u Parizu sa Japanom, SAD, Slovenijom, Turskom, Tunisom, Egiptom i Finskom.

Podeli
Foto:OSS
Foto:OSS

To je odlučeno žrebom FIVB u Lozani, a utakmice će se igrati od 30. septembra do 8. oktobra u Japanu.

U A grupi igraće Brazil, Italija, Iran, Kuba, Ukrajina, Nemačka, Češka i Katar, dok su u Grupi C smešteni Kina, Poljska, Argentina, Holandija, Kanada, Meksiko, Belgija i Bugarska.

Direktan plasman na OI obezbedila je Francuska, domaćin Igara, u obe konkurencije.

Po novom sistemu kvalifikacija, 24 najbolje reprezentacije sa rang-liste FIVB podeljene su u tri grupe sa po osam selekcija, a plasman na Olimpijske igre izboriće po dve najbolje reprezentacije iz svake grupe, odnosno ukupno šest reprezentacija.

U kvalifikacijama će se igrati po jednokružnom bod sistemu - svako sa svakim, sedam kola, i po dve selekcije će izboriti plasman na Olimpijske igre.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato 27. juna, po završetku preliminarne faze Lige nacija.

Na osnovu rang-liste FIVB biće određeno još pet reprezentacija, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trenutku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspešnije reprezentacije za FIVB rang-liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

Kao i do sada, u sastavima reprezentacija na Olimpijskim igrama će biti po 12 igrača.

FIVB je saopštio da je promenjen sistem takmičenja na Olimpijskim igrama, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podeljene u tri grupe sa po četiri selekcije.

Plasman u četvrtfinale izboriće po dve prvoplasirane reprezentacije iz tri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane selekcije.

Olimpijske igre na programu su od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.