Ejton zadovoljan ishodom: Mogu da obezbedim porodicu

Centar Deandre Ejton zadovoljan je ishodom u kojem je ostao u Finiks Sansima.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sansi su izjednačili ponudu od 133 miliona dolara na četiri godine, koliko su Ejtonu ponudili Indijana Pejsersi, pa ostaje u Arizoni.

"Ovo je blagoslov. Ovaj ugovor nema samo generacijski uticaj na moju porodicu već i na to kako ću moći da radim u zajednici Finiksa i kod kuće na Bahamima", rekao je Ejton za ESPN.

Ejton je bio prvi pik na draftu 2018, prošle sezone je imao dabl-dabl prosek, ali Sansi nisu želeli da mu ponude maksimalni ugovor.

Na kraju su morali da izjednače ponudu Pejsersa kako ne bi ostali bez jednog od najboljih centara lige bez obeštećenja.

"Shvatam da je ovo posao. Bio sam nestrpljiv da saznam konačni rezultat kako bih mogao da se koncentrišem, nastavim dalje ili da se vratim na posao. Sve sam posmatrao kao posao. Ponašao se kao profesionalac, pristupao svemu profesionalno i nisam se udubljivao u to", dodaje centar Sansa.

Sansi su mogli da ponude Ejtonu petogodišnji ugovor vredan 180 miliona dolara 1. jula.

To je 36 miliona dolara godišnje. Ali nisu. Umesto toga ograničeni slobodni agent je potpisao na četiri godine za 133 miliona – 33,2 miliona po sezoni.

U pitanju je najveći izjednačeni ugovor u istoriji NBA lige.

Generalni menadžer Finiksa Džejms Džons kaže da je rekao Ejtonu tokom celog procesa da planira da mu da novi ugovor, uključujući video-poziv 1. jula, te da je bilo "važno" i "kritično" da momentalno izjednače ponudu.

"Želeli smo Deandrea ovde. On je ključni deo onoga što radimo, jezgro svega što činimo. A kroz ceo proces smo bili iskreni. Želeli smo da ga zadržimo ovde i u trenutku kada smo mogli da postignemo dogovor. Nismo želeli da čekamo 48 sati, ni 24 sata jer smo znali da on želi da bude ovde i mi želimo da on bude ovde",
rekao je Džons.

On je istakao da su "pregovori" bili glavni razlog zašto Sansi nisu ponudili Ejtonu maksimalan ugovor, čime su "sačuvali" oko 43 miliona dolara i dodatnu godinu u ugovoru. Međutim, konačan ishod ih je i koštao velikog novca i ambicioznih planova.

"Ja sam samo direktan. Ako znate šta želite da uradite, uradite to. Ako postoji bilo kakva sumnja da ga nismo želeli, mislim da je izjednačavanje ponude to pokazalo. Bilo nam je hitno. Samo smo želeli da budemo sigurni da ćemo brzo obaviti posao", dodaje GM Sansa.

Ejton se zahvalio svojim agentima i predstavnicima što su se koncentrisali i brinuli se za njegovu dobrobit.

"Ceo proces je uneo dosta nesigurnosti. Moram da odam ogromno poštovanje Pejsersima koji su bili veoma agresivni i odmah mi pokazali ljubac. Dogovorili smo se za maksimalnu ponudu. Ali Sansi su izjednačili i vraćam se u Finiks kao Sans. Srećan sam. Proces je završen. Ostavljam sve iza sebe i koncentrišem se na jurenje titule u sledećoj sezoni sa svojom braćom", istakao je Ejton.

Ejton je bio prvi pik na draftu 2018. ispred Marvina Belgija, Luke Dončića, Džarena Džeksona, Trea Janga i Šaja Gildžus-Aleksandera.

Prosečno je beležio 16,3 poena uz 10,5 skokova u prve četiri sezone u karijeri i bio jedan od ključnih faktora plasmana Sansa u veliko finale 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 47 sledeca idi na stranu