Ejton "upropastio" Sanse – koštao ih 62 miliona $ i Kevina Durenta

Prvi pik sa drafta 2018. Deandre Ejton skupo je koštao Finiks Sanse.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sansi ne daju Ejtona – obaraju rekord NBA lige

Sansi nisu želeli da mu ponude maksimalni ugovor, ali kako ga ne bi izgubili bez ikakve odštete, morali su da izjednače ponudu Indijana Pejsersa vrednu 133 miliona dolara.

Ejtonov potez koštaće Sanse 62 miliona dolara samo u sledećoj sezoni, a praktično ih je izbacio i iz kombinacija za trejd Kevina Durenta, za koji su do sada bili favoriti.

Ejton je trebalo da bude glavni deo paketa koji odlazi iz Finiksa u slučaju Durentovog dolaska iz Bruklina.

Sansi su tvrdo pregovarali i poprilično upropastili odnos sa svojom mladom zvezdom, koja će ipak ostati u klubu najmanje do 15. januara, a možda i celu sledeću sezonu zbog pravila kolektivnog ugovora.

Konkretno, Sansi ne mogu da trejduju Ejtona u Indijanu pre sledećeg leta bez njegove dozvole.

Iako su ga izabrali kao prvog na draftu 2018, kada su mogli uzeti Luku Dončića i s njim dogurali do velikog NBA finala 2021, Ssnsi mu nisu želeli dati maksimalno produženje ugovora jer su verovali da ulogu koju očekuju od centra može odigrati i znatno jeftiniji igrač.

Posebno zato što ih bilo kakvo produženje ugovora s njim baca u zonu plaćanja skupog poreza na luksuz.

Ejton je insistirao na maksimalnom produženju jer su ga sa svojim klubovima već potpisali sve njegove najbolji kolege iz generacije – Dončić, Tre Jang, Majkl Porter, Šaj Gildžus-Aleksander, dok je Džeren Džakson produžio za nešto manje od dozvoljenog maksimuma.

Kad mu je ugovor istekao ovog leta, Ejton je postao zaštićeni slobodni igrač, što znači da može da pregovara s drugim klubovima, ali Sansi mogu da izjednače bilo koju ponudu koju potpiše i zadrže ga, što su na kraju i uradili.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ali sada Ejton podleže pravilima kolektivnog ugovora koja kažu da ne sme biti trejdovan do 15. januara sledeće godine, a na svaki trejd do kraja sezone može da staviti veto ako mu se ne sviđa klub u koji ga Sansi šalju.

U Indijanu, s kojom je potpisao, ni na koji način ne može doći pre sledećeg leta.

Sansi su planirali da iskoriste Ejtona za dovođenje Kevina Durenta, koji je istakao Finiks i Majami kao poželjne destinacije, ali im je bio potreban treći klub koji bi se uključio u trejd i primio Ejtona jer on, zbog potpuno drugih pravila kolektivnog ugovora, ne sme igrati u istoj ekipi sa Benom Simonsom.

A ako ne mogu da iskoriste Ejtona, Sansi više nemaju način da dovedu Duranta ako u trejd ne uključe najveću zvezdu Devina Bukera, što im ne pada na pamet.

Ejton je prošle sezone imao najbolju statistiku u karijeri sa 17,2 poena i 63,4% šuta iz igre te 10,2 skokova, ali Sunsi su smatrali da to nije vredno maksimalnog ugovora jer bi ih koštao mnogo više nego što Ejton zapravo zarađuje.

Tako će zbog poreza na luksuz, umesto 30 miliona, koliko prema ugovoru treba da dobije u prvoj sezoni, Sansi platiti čak 62 miliona.

Porez na luksuz plaćaju svi klubovi koji troše iznad dopuštene granice, a novac se distribuira klubovima koji su ispod te granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 47 sledeca idi na stranu