Trojica Srba na NBA draftu (petak, 2h)

U noći između četvrtka i petka sa početkom od dva sata posle ponoći po našem vremenu, biće održan NBA draft u "Berklejz Centru" u Bruklinu

Izvor: B92
Podeli
Foto: Miroslav Todorovic//Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Foto: Miroslav Todorovic//Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

* Filip Petrušev na NBA draftu – da li će stati odmah iza Miličića?

Ekipa Mega Basket će imati dva kandidata – Filipa Petruševa i Nikolu Miškovića. Petruševu se predviđa da bude izabran krajem druge runde.

Mega je do sada imala 12 igrača izabranih na NBA draftu odnosno 11 od 2014. godine.

Na draftu će biti još jedan srpski košarkaš, krilo Igokee Dalibor Ilić. On je sa mladom reprezentacijom do 18 godina bio šampion Evrope 2018.

Počevši od Milovana Rakovića koji je 2007. godine izabran kao 60. pik, Mega je do sada imala ukupno 12 izabranih igrača na NBA draftu, od čega su u tri navrata na jednom draftu bila izabrana po trojica igrača, po čemu je Mega jedinstven klub u košarkaškom svetu van teritorije SAD.

Među draftovanim igračima je i Nikola Jokić, MVP u prošloj sezoni NBA lige, trostruki All-star igrač i član najbolje NBA petorke 2019. i 2021. godine i druge najbolje petorke 2020. godine, koji je 2014. godine draftovan kao 41. pik od strane ekipe Denver Nagets.

Filip Petrušev je rođen 15. aprila 2000. godine u Beogradu, visok je 211 centimetara i igra na poziciji centra. U Megu je došao prošlog leta iz redova NCCA koledža Gonzaga, gde je pre toga proveo dve godine.

Iza sebe ima sjajnu sezonu gde je u ABA ligi dobio tri priznanja, za najkorisnijeg igrača, najboljeg strelca i za najvećeg prospekta. U regionalnoj ligi je u proseku beležio 23,7 poena, 7,6 skokova uz prosečan indeks korisnosti 28.

U Superligi je Mega stigla do finala, a Petrušev je u proseku imao 15,8 poena i 6,9 skokova uz sjajan procenat šuta za tri poena, 54,2%.

Petrušev je u međuvremenu i debitovao za A reprezentaciju Srbije, gde je u kvalifikacijama za Evrobasket i Olimpijske igre u proseku beležio 18,5 poena i 5,6 skokova po utakmici.

Nikola Mišković je rođen 25. januara 1999. godine u Torunju u Poljskoj, visok je 209 centimetara i igra na poziciji krilnog centra. U mlađim kategorijama Mege je osvojio titulu sa kadetima dok je sa juniorima bio vicešampion juniorske Evrolige 2017. godine u Istanbulu.

Iste godine je sa juniorima Srbije osvojio zlato na U18 Evropskom prvenstvu u Slovačkoj gde je izabran za najkorisnijeg igrača. U prošloj sezoni je u ABA ligi za 13,5 minuta u proseku beležio 5 poena i 2 skoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 48 sledeca idi na stranu