Ruskim i beloruskim plivačima dozvoljeno da se takmiče pod neutralnom zastavom

Međunarodna plivačka federacija saopštila je će ruski i beloruski sportisti moći da učestvuju na takmičenjima, pod neutralnom zastavom i na individualnoj osnovi

Izvor: B92, Beta
Podeli
 EPA-EFE/ALI HAIDER
EPA-EFE/ALI HAIDER

"Nakon opsežnih konsultacija i razmatranja, telo je jednoglasno odlučilo o nizu kriterijuma koji dopuštaju ruskim i beloruskim sportistima da učestvuju na budućim svetskim takmičenjima u vodenim sportovima kao neutralni individualni sportisti", navodi se u saopštenju.

Ova odluka u skladu je sa preporukom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), koja je doneta u proleće i govori o povratku ruskih i beloruskih sportista na svetska takmičenja, pod nekoliko uslova uključujući neutralnu zastavu i da prethodno nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini.

Plivači iz te dve zemlje moći će da nastupaju samo u pojedinačnim disciplinama, sa najviše jednim plivačem po takmičenju, a neće imati mogućnost da govore za medije.

Iz Fine su dodali da je velika većina (67 odsto) sportista bila za povratak Rusa i Belorusa koji ispunjavaju utvrđene uslove.

Nakon preporuke MOK-a, nekoliko svetskih saveza (mačevanje, gimnastika, streljaštvo, džudo, sportsko penjanje, badminton) odlučilo je da vrati sportiste iz ove dve zemlje, u trenutku kada je počeo proces kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu.

Ruskim i beloruskim plivačima bilo je zabranjeno učešće od februara prošle godine i početka rata u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.