"Sa 14 godina ozbiljno počeo, sa 18 prvak Evrope – nije to čudo" VIDEO

Srpski plivač Čaba Silađi bio je gost "Olimpijskog podkasta" u režiji Olimpijskog komiteta Srbije.

MSIzvor: B92
Podeli
credit: Pedja Milosavljevic/Starsport
credit: Pedja Milosavljevic/Starsport

U razgovoru sa Milošem Šaranovićem, Silađi je govorio o teškoj godini iza nas, ali i o predstojećim Igrama u Tokiju.

Njemu će to biti čak četvrte u karijeri, još od OI u Pekingu 2008. godine.

"Da li je proletelo 13 godina? Kada da pogledam jeste, ali kada se vratim šta sam sve prošao bio tu gde jesa, to su jako duge godine. Mislim da sam sve uradio u svojoj sportskoj karijeri i kada bih vratio vreme unazad, išao bih istim putem", počeo je Silađi.

Za prošlu godinu, koju je poremetio koronavirus i odložio najveći sportski događaj za 2021, kaže da za njega posebno teška bila.

"Najteži period u karijeri je iza nas, ali smo preživeli. Neko teže, nego lakše. Mlađi su dobili 'gratis' godinu, a ja nisam ništa. Početi predolimpijsku godinu sa dva meseca pauze je nezamislivo. Nikad nisam preko tri nedelje imao pauzu, a sad već imam osam, a možda i devet. Kontinuitet je izuzetno bitan u ovom sportu".

Silađi se osvrnuo na svoju karijeri i početke kada je kao dečak birao između vaterpola, gde je počeo, i plivanja.

"Sa 18 godina sam postao prvak, a četiri godine ranije ušao u profesionalne vode. Nije se desilo čudo, od sedme godine sam u bazenu. Bečej je bio poznat kao vaterpolo grad, nije ni postojao plivački klub i tek posle 12 godina sam uopšte sam mogao da se bavim plivanjem na nekom amaterskom nivou. U vaterpolu sam imao drugare i zabavu, ali nisam imao uspeh. Za vreme pauze odlazio sam na lokalna takmičenja u okruženju, čak i do 30 km".

"Falilo mi je uspeha. Trebao mi je neki znak da sve što radim u bazenu da mi se vraća. Prelomio sam na plivanje jer oba sporta nisu bila moguća. Doneo sam pravu odluku".

Kako sada gleda sa tačke kada je počinjao karijeru.

"Volim to što radim, ali znajući kakav je put nisam siguran da bih ponovo sve ovo radio. Imao sam dovoljno motivacije i razloga da ne odustanem. Ako čovek misli da može bolje i ima prostora za napredak, neka nastavi do kraja. Ja sam uvek ka tome težio. Sada, sa ove distance, bio bih ležerniji u plivanju i usmerio se ka nauci", poručio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.