Nemački jedriličar se zarazio u Riju

Nemački jedriličar Erik Hajl tvrdi da je dobio infekciju tokom regate koja je održana u zagađenom zalivu u kojem će se održati takmičenja na Olimpijskim igrama.

JTIzvor: B92, BBC
Podeli

Nemački tim je objavio da je Hajlu, koji je bio treći na probnom takmičenju u zalivu Gvanabara, u bolnici u Berlinu rečeno da je zaražen bakterijama koje su otporne na višestruke lekove.

Poslednji testovi vode u tom zalivu pokazali su da je on zagađen i da postoji velika šansa da se sportisti koji se naredne godine na Igrama u Rio de Žaneiru budu takmičili u njemu budu zaraženi.

Nikada u životu nisam imao nikakvu infekciju po nogama. Verujem da sam je ’pokupio’ na regati u Riju. Glavni izvor je verovatno marina Glorija, u koju stižu otpadne vode iz gradskih bolnica“, rekao je Hajl.

Hajlove tvrdnje stižu pošto je južnokorejski vindsurfer Vonvu Čo prebačen u bolnicu, a njegov trener Dani Ok je istakao da je izvesno da se zarazio u zalivu.

Vladajuće telo svetskog jedrenja je odmah potom zapretilo je da će takmičenja u jedrenju i vindsurfingu prebaciti na Atlantski okean ako se situacija ne promeni. Međutim, pošto je objavljeno da je Hajl zaradio infekciju, ton je ublažen, pa je izraženo uverenje da će sve biti spremno za takmičenje naredne godine.

Tri staze na kojima će se takmičiti na Olimpijskim igrama nalaze se u Gvanabara zalivu, a tri su smeštene na Atlantiku. Očekuje se da će 1.400 sportista uzeti učešće u vodenim sportovima na Igrama.

Testovi voda u zalivu u Riju pokazali su prisustvo superbakterija koja obično može da se nađe u medicinskom otpadu i ona proizvodi enzim KPC, koji je otporan na antibiotike.

Skoro 70 odsto voda iz kanalizacije u Rio de Žaneiru, gradu koji ima deset miliona stanovnika, izliva se upravo u taj zaliv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.