Kreće nova sezona u KLS

Utakmicom izmedju Čačka 94 i Zlatibora u petak od 17.30 časova počinje nova sezona u Košarkaškoj ligi Srbije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©
Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©

U prvom kolu još se sastaju: Mladost - Vršac (30. septembar, 16.30h), Zdravlje - Metalac (30. septembar, 17h), Radnički - Tamiš (30. septembar, 17h), Džoker - Sloga (30. septembar, 19h), Sloboda - Novi Pazar (30. septembar, 19h), OKK Beograd - Dinamik (1. oktobar, 19h), dok je odložen duel izmedju Vojvodine i Spartaka.

Kao i prethodne sezone KLS i u ovu takmičarsku godinu ulazi sa nekoliko novina koje za cilj imaju unapredjenje takmičenja.

"Prošle sezone bili smo prva liga u čitavom regionu koja je uvela instant riplej sistem, što je u značajnoj meri doprinelo medjusobnom poverenju svih aktera u regularnost takmičenja. Ove sezone postali smo i prva liga u čitavom regionu koja je uvela elektronski zapisnik kakav ima i FIBA", istakao je direktor KLS Aleksandar Grujin.

Android aplikaciju izradio je Branko Markovski, redovni profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu u saradnji sa dr Predragom Pecevom i Predragom Vasiljevićem, a benefiti elektronskih zapisnika utakmica su dragoceni.

"Pre svega, mogućnost greške svedena je na minimum. Omogućen je brži i lakši rad i ono što je jako bitno, deljenje informacija je neuporedivo brže", objasnio je Grujin.

Košarkaška liga Srbije je i ove sezone omogućila dodatne finansijske olakšice klubovima.

"Smanjili smo broj članarina sa šest na četiri. Na taj način smo za dodatnih 20 odsto smanjili troškove klubova. Takodje, isto procentualno umanjenje smo imali i prošle sezone i nastavićemo i dalje da radimo u tom smeru. Obezbedili smo povećanje taksi za sva službena lica, a klubove smo dodatno pomogli obezbedjivanjem lap-topova", dodao je Grujin.

Medju novitetima u prvoligaškom društvo je i jedan klub koji posebno privlači pažnju. To je Džoker iz Sombora, koji je u vlasništvu trenutno najboljeg košarkaša sveta Nikole Jokića.

"To je veliko osveženje za srpsku košarku. Značaj tog projekta je zaista veliki jer se budi još jedan košarkaški centar na severu Srbije. Svi očekuju da će Džoker ostvariti dobar rezultat i da će pokazati da su organizaciono sposobni za najviši rang takmičenja", naveo je direktor KLS.

Grujin je govorio i o glavnim ciljevima za ovu sezonu.

"Želja nam je da što više mladih igrača kroz KLS dobije priliku da se razvija i košarkaški sazreva. Nadamo se i dodatnoj finansijskoj stabilizaciji klubova, kao i da što veći broj igrača i trenera bude u reprezentativnim selekcijama", zaključio je Grujin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.