Peković: KSCG je paralizovan, lično sam bio meta

Predsednik Košarkaškog saveza Crne Gore Nikola Peković rekao je da je savez paralizovan

Izvor: B92
Podeli
Pedja Milosavljevic/Starsport
Pedja Milosavljevic/Starsport

I to od strane predsednika Skupštine saveta Radoslava Jovanovića i nekoliko članova Upravnog odbora.

On je u saopštenju dodao da su zbog toga blokirani KSCG kao i sve odluke koje moraju biti donete.

"Obraćam se sportskoj javnosti i državnim institucijama da ukažem da je Košarkaški savez Crne Gore paralizovan od strane nekoliko ljudi, predsednika Skupštine KSCG i nekoliko članova Upravnog odbora.

Iako sam bio važeći predsednik KSCG na prethodnoj skupštini, tačnije, neusvajanjem Dnevnog reda, moj legitimitet je potvrđen i sada kada treba konstituisati UO, trpi se ogromna opstrukcija od istih ljudi, a sve iz ličnih interesa.

Time je u ovom momentu KSCG potpuno blokiran kao i sve odluke koje moraju biti donijete.

Radi upoznavanja javnosti, prethodnom UO je istekao mandat januara 2023. godine, a predsednik Skupštine, zbog samo njemu znanih razloga od juna meseca 2023. godine iako sam lično podneo više zahteva za održavanje i ukazao da će neodržavanje skupštine direktno uticati na kašnjenje početka sezone, svaku vrstu planiranja, donošenja odluka i sve što se tiče realne potrebe funkcionisanja, kako saveza, tako i klubova, koji čine osnov stvaranja naših igrača i najzaslužniji su za uspeh crnogorske košarke.

Obraćam se svoj javnosti na ovakav način, s obzirom da sam u prethodnom periodu učinio sve da odblokiram proces i stvorim normalne uslove za funkcionisanje

Pod tim mislim da su dobijena tri mišljenja nadležnih institucija inspekcijskog nadzora u kojima je konstatovan prestanak mandata prethodnog UO i naložen hitan izbor drugog UO, a pod tim se podrazumjeva sazivanje Skupštine KSCG, ista kao što znate nije ni zakazana

Zar ćemo dozvoliti da samovolja ljudi poremeti ovaj uspeh košarkaške Crne Gore, kako muške, tako i ženske selekcije i da sav uložen rad svih ostalih klubova koji su najzaslužniji i čine bazu za ovaj uspjeh crnogorske košarke bude doveden u pitanje.

Sam sam lično bio meta ovih ljudi. Na sve moguće načine i po svim mogućim osnovama, a posebno privatno, nisam odgovarao niti ću. Probao sam i dobrim delom sam uspio da sam obezbedim sve uslove za naše selekcije uz pomoć prijatelja, sponzora i države, a bez ikakve pomoći članova UO. Tu se moram ograditi i staviti da je riječ o nekoliko ljudi, a ne svim članovima prethodnog saziva UO.

Nisu i neće izazvati kod mene deo u kome ću se na ličnim ili bilo kojim drugim osnovama prepirati i prepucavati, da li preko novina ili na bilo koji drugi način sa osobama o kojima govorim. To prosto nikada neću uraditi, ali dok postoje institucije,nadležni organi ove države i pravni sistem ja ću učiniti sve da savez bude udruženje i organizacija košarkaških klubova, ne pojedinaca.

U tom pravcu ću iskoristiti sva sredstva, sva legitimna sredstva i tražiti pomoć svih nadležnih organa, ali isto tako i klubova u ostvarenju ovog cilja. Neophodno je sazivanje Skupštine KSCG sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je izbor novih članova UO.

Želim da javnost zna da to sazivanje ne zavisi od mene i Skupštinu zakazuje predsjednik Skupštine KSCG, a u ovom slučaju to je gospodin Radoslav Musa Jovanović.

Pozivam ga ponovo i ovim putem iako sam to do sada više puta uradio lično ljudski i direktnim kontaktom, pozivam sportske klubove i javnost da učinimo sve da se stvari dovedu u normalno stanje, da se stvore svi normalni uslovi da KSCG može da funkcioniše u interesu svih, pre svega sportskih radnika, igrača i košarke uopšte.

Dodaću da je više nego tužno i poražavajuće da se sve ovo dešava u trenutku kada je muška košarkaška reprezentacija Crne Gore napravila istorijski rezultat za šta dobijamo pohvale iz čitavog svijeta. Isto tako sve se ovo dešava u trenutku kada smo kao savez preuzeli inicijativu i predložili državi Crnoj Gori i svim njenim istitucijama da stane uz nas i da nas podrži u procesu dobijanja organizacije Kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre gdje bi Podgorica bila domaćin.

O dobrobiti tog događaja suvišno je pričati i promociji države Crne Gore uopšte. Na kraju samo ću vam reći i zamoliti vas da lično ne preovlada nad opštim i dobrim i nadam se brzoj reakciji svih", stoji u saopštenju Nikole Pekovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.