"U Srbiji su mi nudili duplo veći novac, ali nisam smeo da dođem iz Hrvatske"

Proslavljeni jugoslovenski košarkaš Nikola Plećaš dao je intervju za "Zavidavanje", u kom je pričao o problemima sa kojima se kao Srbin u Hrvatskoj suočavao.

SSIzvor: B92
Podeli
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Plećaš, koji je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio sedam medalja na najvećim takmičenjima, opisao je kako mu je poreklo, a rodom je iz Like, uskratilo mnoge mogućnosti u karijeri.

Novinar Lado Tomičić ga je pitao da li je tačno da je zbog porekla njegova situacija bila komplikovana.

"Sedamdesetih godina me prozivaju "Sveti Nikola", nikome to nije smetalo. Od devedesetih ne mogu da pronađem nikakav posao, 14 godina sam bez posla, što znači da je nekome to smetalo. Jako su mi zamerili što sam 1991. godine prihvatio da budem šef struke u Borcu iz Banjaluke. To mi i dan danas prigovaraju i prebacuju, a ne prebacuju to da nisu hteli da mi daju posao 14 godina", rekao je Plećaš.

Istakao je da je dobio poziv tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića da se preseli u Srbiju.

"Ja imam dosta veliku porodicu, i sa moje i sa ženine strane, i bojazan da će se to politički, pa i fizički odraziti na osobe koje su u kontaktu sa mnom jedan je od osnovnih razloga zbog kojih nisam pristao da se preselim u Beograd i da dobijam novac koji je duplo veći nego ovaj što danas dobijam od našeg Minstarstva za sport".

Tomičić je pomenuo kako su Srbi proživljavali golgotu u Zagrebu.

"Ja verujem da je moja popularnost i moje ime uticalo na to da imam određeni mir. Nisam imao nikakva fizička maltretiranja, ljudi su sa mnom normalno razgovarali. Međutim, očito se to odrazilo na način da nisam mogao da dobijem posao".

Osvrnuo se i na Liku, u kojoj je rođen.

"Rodio sam se u Bruvnu u Lici i moram priznati da je tamo sada pustoš. Ima dosta kuća koje su napuštene, koje nisu obnovljene... Mi smo pomogli kao familija da se naša kuća obnovi, nismo čekali državu. Bila je devastirana, bilo je jako ružno. Došli smo treći dan nakon Oluje i našli ubijenu stoku, zatvorene pse... Ta kuća nije bila na putu vojske. Ja u šali volim reći da je to bilo oslobođenje", ispričao je Plećaš, a novinar se nadovezao:

"Oslobodili su vas svega što ste imali"..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.