MVP Rudan: Jedva čekam Partizan

Mladi košarkaš Mege Matej Rudan, MVP 17. kola ABA lige, izjavio je da individualna priznanja uvek prijaju, ali da je važnije da ekipa poebedjuje.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Mega je u seriji od četiri uzastopne pobede, ubedljivo najmlađi tim u regionu u prethodna nadigrao je FMP, Igokeu, Zadar i Cibonu i stigao do osme pozicije na tabeli.

Poslednji duel u Zagrebu obeležio je hrvatski košarkaš, koji je postigao 21 poen, bez promašaja u šutu iz igre 7-7, uz pet skokova i dve asistencije za ukupan indeks korisnosti 32.

"Mi smo sada u dobrom ritmu i značajno smo podigli formu. Vezali smo četiri trijumfa protiv ozbiljnih ekipa i evidentno je da rastemo kao tim. Cilj nam je da se igrački što više razvijamo, ali imamo i veliku želju da se plasiramo u plej-of što bi bio sjajan uspeh", rekao je Rudan za klupski sajt.

Rudan je pre dve godine stigao u redove Mege iz minhenskog Bajerna.

"S obzirom na to da sam bio ubedljivo najmladji u ekipi, nisam dobio mnogo prilike da igram. Želeo sam da promenim sredinu i kada se pojavila opcija za dolazak u Megu, nijednog trenutka nisam razmišljao. To je najbolja moguća stvar koja može da se desi mladom igraču. Dovoljno je samo pogledati šta su igrajući u Megi od svojih karijera napravili: Jokić, Micić, Luvavu, Jaramaz, Simonović, Jović. To je dokaz da Mega definitivno ima najbolju moguću školu za mlade igrače".

Zanimljivo je da je Rudan u Minhen otišao iz Cibone sa samo 16 godina

foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

"To je vrhunski klub, jedan od najvećih na svetu, istinski sportski brend. Tamo sam došao kao klinac i rano ušao u svet profesionalaca, što mislim da će mi mnogo značiti. Imao sam sreću da sam delio svlačionicu sa izvanrednim igračima poput Mačvana, Radoševića, Lučića, Đedovića, Bartela. Mnogo sam im zahvalan, jer su me naučili mnogim životnim stvarima, poštovanju prema starijima, kako biti dobar saigrač i na pravi način me oblikovali kao čoveka, priseća se Rudan i posebno ističe sjajan odnos koji je imao sa Milanom Mačvanom".

"Oduševio me je koliko je dobra osoba. Imao sam samo 17 godina, a on je bio toliko strpljiv i davao mi je savete svakodnevno. Trudio sam se da sve upijam, da stalno učim od njega. To su bili neki detalji, košarkaške finese, kako da se postaviš u odredjenoj situaciji, kako da iznudiš faul. Isti je slučaj bio sa Vladimirom Lučićem, Leonom Radoševićem i Nihadom Đedovićem", objašnjava Rudan.

Rudan u sebi nosi košarkaški gen, ali je kao mali silno želeo da postane vaterpolista

"Otac i majka su igrali košarku. Moja mama je Gordana Rudan i ona je sa Splitom bila prvakinja Hrvatske, igrala je i Evroligu. Ipak, dok sam bio mali draži sport mi je bio vaterpolo. Trenirao sam uporedo košarku i vaterpolo do svoje 12. godine. Ali, kada je sve to postalo isuviše naporno morao sam da napravim izbor i to je bila košarka, jer sam ipak bio bolji košarkaš nego vaterpolista".

Izuzetno talentovani krilni-centar ne krije da mu je san odlazak u NBA ligu.

"Trudim se da ne razmišljam previše unapred. Fokusiram se samo na prvu narednu utakmicu, da igram dobro i što više pomognem timu. Mislim da treniramo više od ostalih ekipa i to je sjajna stvar, jer to doprinosi našem napretku koji je vidljiv. Imamo sjajnu hemiju u ekipi, mlada smo ekipa i pokušaćemo to da iskoristimo na najbolji mogući način i ostvarimo što bolje rezultate. Naredni meč nam je protiv Partizana, koji ima fantastičan tim. Sa nestrpljenjem očekujemo taj duel. Nadam se da će hala sportova Ranko Žeravica biti puna, da će publika uživati i da ćemo odigrati dobru utakmicu, zaključio je Rudan".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.