Ništa od čuda Srbije – Amerika je prejaka

Ženska košarkaša reprezentacija Srbije izgubila je od Sjedinjenih Američkih Država (88:55) u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Sidneju.

MTIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mundobasket, četvrtfinale:
SAD – Srbija 88:55 (25:23, 25:10, 16:7, 22:15)

Dvorana: "Qudos Bank Arena", Sidnej
Sudije: G. Salins, S. Beker, V. Liska

Izabranice Marine Maljković bile su daleko od senzacije, a aktuelne planetarne i olimpijske šampionke su meč prelomile krajem druge i početkom treće četvrtine.

Evropske prvakinje u tom periodu nisu postigle koš osam minuta, što je bilo dovoljno Amerikankama da se odlepe i kasnije privedu susret kraju.

Srbiji četvrtfinale ostaje najbolji rezultat na Mundobasketu, pošto je do iste faze stigla i 2014. godine.

Najbolja u redovima Srbije bila je Ivon Anderson sa 14 poena, sedam asistencija i pet skokova.

Pratile su je Jovana Nogić sa 11 poena, odnosno Ivana Raca sa devet poena i sedam uhvaćenih lopti.

Kod Amerikanki najefikasnija je bila Kelsi Plam sa 17 poena i četiri asistencije, Ejža Vilson je ubacila 15, uz osam skokova, dok je Alisa Tomas zabeležila 13 poena, 14 skokova i sedam završnih dodavanja.

FIBA
FIBA

Brzo se igralo na početku utakmice, a Srbija je u prvom delu prve četvrtine bila bolji rival, pre svega zahvaljujući Jovani Nogić.

Usledila je rezultatska klackalica, da bi Amerikanke potom ubacile u nešto veću brzinu, stabilizovale odbranu i preokrenule.

Ipak, posle prvih 10 minuta, nakon poena Đorđević u finišu, imale su samo koš prednosti u odnosu na naš tim.

Nastavila je Srbija sa solidnom igrom i u drugom periodu i nije dozvoljavala protivniku da se odlepi.

Naročito dobar potez izvela je Nogićeva sredinom kvartala, kada je ubacila trojku uz faul.

Nažalost, od trenutka do poluvremena, Srbija je poentirala samo jednom preko Mine Đorđević. U poslednja tri i po minuta četvrtine naše reprezentativke nisu realizovale nijedan napad.

Amerikanke su dosta izlazile na liniju za slobodna bacanja, postepeno povećavale prednost i na pauzu otišle sa maksimalnom prednošću od 50:33.

FIBA
FIBA

Treba reći da je u finišu poluvremena Kali Kuper, posle faula Ivon Anderson, morala zbog povrede ranije da završi susret.

Crna serija Srbije nastavljena je i na startu drugog poluvremena, a naše košarkašice nisu postigle koš ukupno osam minuta.

U tim momentima, Amerikanke su igrale rasterećeno, maltene u svakom napadu šutirale trojku, da bi upravo na taj način Ivon Anderson prekinula post našeg nacionalnog tima.

Usledili su nerealizovani napadi na obe strane, da bi dobra sekvenca Srbije, u vidu dva realizovana poseda, naterala selektoru SAD na tajm-aut.

Urodio je plodom, pošto su Lejni i Plam pogodile trojke i donele novu maksimalnu prednost svojoj ekipi pred poslednjih 10 minuta, +26.

Najveća razlika, tokom završnog kvartala, iznosila je +36, da bi Srbija na kraju uspela da smanji na 88:55, što je bio konačan rezultat susreta.

Amerika će u polufinalu igrati sa boljim iz duela Portorika i Kanade.

Tok meča mogli ste da pratite u LIVE BLOGU B92.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu