Krajišnik za B92.net: Izazov je ogroman, ali idemo do Pariza

Košarkašicama Srbije od 8. do 11. februara sledi novi izazov, a na putu do olimpijske vize povešće ih kapitenka Tina Krajišnik, kao jedna od najiskusnijih u timu.

Dejana Popović
Podeli
Foto: FIBA
Foto: FIBA

Pariz 2024: Ko se od Srba kvalifikovao na OI?

Izabranice Marina Maljković u brazilskom Belemu pokušaće da obezbede učešće na Olimpijskim igrama u Parizu, što bi bi treći uzastopni nastup košarkašica Srbije na najvećoj sportskoj smotri na svetu.

"Ogroman je izazov pred nama, svesne smo i važnosti turnira i uloga. Ne treba uopšte pričati o motivaciji, želji, borbi i o tome šta za nas znači otići na Olimpijske igre. Srbija je uvek bila tim koji ima visoke ciljeve i domete, zato nema razloga da sada bude drugačije. Moram da naglasim da je sada izazovnije nego ikada ranije, jer uopšte nismo imale vremena da se okupimo", rekla je Tina Krajišnik na početku razgovora za B92.net.

Posle bronze na OI u Rio de Žaneriu 2016. godine i četvrtog mesta na Igrama u Tokiju pre tri godine, Srbija želi da nastavi kontinuitet učešća i da se nađe među 12 ekipa koje će se od 26. jula od 11. avgusta u Lilu u Parizu boriti za olimpijsku medalju.

Nezahvalan kalendar u olimpijskoj godini doveo je do toga da će 10 selekcija kartu za "grad svetlosti" pokušati da čekira usred sezone i to na četiri kvalifikaciona turnira u Brazilu, Kini, Belgiji i Mađarskoj.

Voljom žreba Srbija će preko Brazila, Nemačke i Australije tražiti svoje mesto na olimpijskom turniru.

"Nismo imale sreće na žrebu da budemo na nekom turniru bliže. Dobile smo Brazil, pa nam je zbog putovanja mnogo izazovnijei teže. Nemačka je uspela da se okupi i da provde duže vremena u Belemu, a mi imamo dan i po pred prvi meč. U većini klubova lige su u toku, većina igračica je kasnila zbog takmičenja koja se igraju. Bukvalno smo se skupile tek pred put. Svesno smo da nemamo vremena koliko bismo želele i to nije ona sitaucija u kojoj smo bili ranije. Moramo maksmimalno da iskoristimo sve dane i da se spremimo"
, istiće košarkašica ruskog Jekaterinburga.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Tim Srbije za OQT u Belemu: Ivon Anderson, Mina Đorđević, Katarina Zec, Maša Janković, Nevena Jovanović, Aleksandra Katanić, Ivana Katanić, Tina Krajišnik, Nevena Rosić, Kristina Topuzović i Saša Čađo, Jovana Nogić, Ivana Raca, Dragana Stanković i Anđela Dugalić

Specifično je i to što gotovo da nije bilo priprema za turnir. Grupa od 11 igračica radila je u Beogradu kratko sa selektorkom Maljković, u Lisabonu su se pridružile Jovana Nogić, Ivana Raca i Dragana Stanković, a dok je direktno u Belem iz Los Anđelesa stigla Anđela Dugalić.

"Nismo nikada bile u situaciji da imamo ovako kratko okupljanje. Nije jednostavno kada usred sezone, iz nekih sistema, dođeš u naš sistem koji je godinama funkcionisao. Mi to poznajemo, ali treba vremena da se igračice povežu i da uvežebamo to što želimo. Veliki je posao pred nama. Svesne smo toga i potudićemo se da tu tešku okolnost neutrlišemo. Kada sve ovo prođe, nadam se da če sve to biti zanimljiva priča i iskustvo. Ali da ostanemo fokusirane na ono što sledi, da jednu po jednu utakmicu uđemo fokusirano i da probamo da dobijemo sve mečeve",
kaže košarkašica koja je sa Srbijom 2021. godine bila šampion Evrope.

Srbija turnir u Belemu otvara duelom protiv Nemačke, u četvrtak, 8. februara od 21 sat po našem vremenu.

Posle dana pauze, za vikend će odigrati i preostala dva meča – u noći između subote i nedelje u ponoć počinje duel protiv Brazila, dok u nedelju od 21 sat čeka ih okršaj sa Australijom.

Jedna atipična grupa, sa dve neevropske selekcije, a igračica na poziciji centra objasnila je od koga preti najveća opasnost.

"Imamo i netipične ekipe Brazil i Australija, znamo ih od ranije. Pogotovo Australija je posebno motivisana kada su OI u pitanju. One imaju mnogo veću težnu nego SP ili bilo koje drugo takmičenje. Brazil kao domaćin igra kod kuće, malo im je lakše, imaće podršku i energiju. Protiv Nemačke smo igrali letos, ali su oni sada promenili roster imaju dve nova igrača. To su sestere Sabali, koje su dugi niz godina igrale Evroligu. Mislim da će igra biti drugačija, bazirana baš na njih dve. Sve ekipe imaju dosta jake centre, igraju unutrašnju igru. Biće nam izazov da odgovorim na to i da možda kaznimo otvorenim šutom", kaže Krajišnik.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Da bi se Srbija našla među putnicima za Pariz, mora da zauzeme neko od prva tri mesta u grupi u Belemu.

Tri učesnika OI daće i turnir u Mađarskoj, dok će se po dva tima iz grupa u Kini i Belgiji naći u Paizu, iz razloga što na ta dve turnira igraju SAD i Francuka, koje su već obezbedile nastup kao šampion sveta i domaćin.

"Nijedan put do velikog uspeha nije bio lak, bez obzira na uslove. Navikle smo na borbu i da iz nemogućih pozicija i postižemo nemoguće. Ne želim da pričam unapred, najvažnije da budemo zdrave, da uspemo da ispunimo ono što se od nas traži. Za kratko vreme će biti mnogo informacija, treba to prihvatiiti i sprovesti na terenu. Na nama je sve i naš pristup i odgovornost prema igraju za nacionalni tim biti na vrhunskom nivou",
rekla je Tina.

Jasno je šta će biti ključno na putu do olimpijskog cilja.

"Naš fokus i menetalitet je takav da ne odustajemo ni pred kakvim preprekama. Idemo do cilja. Nema druge opcije, sa takvim pristup i sa tom igrom možemo to da ostvarimo. Nadam se da ćemo biti spremene, zdrave, željne pobede i odlaska na Olimpijske igre. Neke devojke su već bile, ali to je nešto posebno i bila bi velika šteta da ne uspemo ovaj put . Želim da nastavimo tradiciju i da ove mlađe devojke osete šta znači biti deo OI", poručila je Tina Krajišnik.

Dejana Popović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.