Micić za B92.net: Šej je zapamtio Aleksu, to mu je ozbiljan trn u oku

Vasilije Micić, plejmejker Oklahoma Siti Tandera, u intervjuu za B92.net pričao je o tekućoj sezoni, adaptaciji na NBA, ali i o Svetskom prvenstvu u Manili

Petar Tadić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vasa nije igrao za Srbiju na Mundobasketu, ali u timu ima dvojicu saigrača, Kanađanina, koji su bili na parketu u polufinalu u kom je Srbija pobedila severnoameričku reprezentaciju.

U pitanju su Šej Gildžus-Aleksandar, jedan od najboljih igrača sveta i drugi u trci za MVP-ja sezone 2023/24, i Lu Dort – jedan od najboljih defanzivaca NBA lige.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Obojica se nisu proslavili protiv Srbije, pogotovo Šej koji je do tog trenutka igrao fenomenalnu košarku, međutim, u polufinalu ga je sačekala granitna odbrana Srbije predvođena Ognjenom Dobrićem i Aleksom Avramovićem.

Dobrić je krenuo kao primarni defanzivac na Šeju, a zatim ga je preuzeo Aleksa koji ga je doslovno “maltretirao” do kraja što je rezultatiralo čuvenom ukradenom loptom i polaganjem u kontri u drugom poluvremenu.

Sa Vasom smo, pre svega, pričali o njegovom dosadašnjem iskustvu u NBA, o čemu ćete moći da čitate u nastavku teksta, ali kratko smo se dotakli i polufinala u Manili.

Na pitanje, da li su Šej i Dort zapamtili Avramovića i ostatak reprezentacije, Vasa je uz osmeh rekao:

“Jesu, kako ne. Imam super odnos sa Šejem (Gildžus-Aleksandrom), stvarno, i Lu (Dort) je super momak. Šeju je to ozbiljan trn u oku i stalno pravimo šalu na tu temu. On je čak juče rekao da jedva čeka da opet igra protiv Srbije i da bi on odigrao, kako je rekao, svoju najbolju utakmicu u životu. Tako da je definitivno zapamtio i Aleksu i celu reprezentaciju. Ali, mislim da je ta bronza za njih, za nacionalni tim, veliki uspeh jer su prvi put osvojili medalju. Ali kako ne, uticalo je to srebro i ta pobeda u polufinalu dosta i olakšalo meni ovde kad sam došao, u smislu nekog poštovanja od strane njih”, rekao je Micić za B92.net.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

Micić i Oklahoma naredne subote, 10. februara, igraju u evropskom "prajmtajm" terminu protiv Dalasa Luke Dončića (21.00). Pored te utakmice, isti dan u evropskom terminu igraju Klipersi i Pistonsi (21.30).

Kada smo već spomenuli Svetsko prvenstvo, red je bio i na kratak komentar o predstojećim Olimpijskim igrama.

“Svi imamo želju da igramo, ja sam to davno rekao, mislim da je to tema koja je ponovljena mnogo puta. Mislim da je trenutak kada neko ne igra, da je to najveća unutrašnja borba tog pojedinca, zato što najlogičnije je da svi volimo da igramo, a opet s druge strane sezone su iscrpljujuće i onda su te odluke za korak u budućnost, jer ta tela koja imamo, to je jedino naše oruđe i onda moramo prosto da slušamo nekad i telo i da odlučimo kako možda ne želimo glavom. Što se tiče Olimpijskih igara, nadam se da će biti sve okej i da ćemo biti zdravi”,
dodao je.

Vratimo se na priču o NBA, Micić igra prvu sezonu u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu i polako se nameće treneru Marku Degnoltu, što govori podatak da je od 28 utakmica čak 15 odigrao u poslednjih mesec dana.

Minutaža i dalje nije velika, ali korak po korak dobija sve više poveranja, kako saigrača, tako i stručnog štaba.

Na početku razgovora Vasu smo podsetili na reči Degnolta iz oktobra prošle godine kada je rekao da se “divi Miciću što se stavio u situaciju u koju se stavio u Oklahomi”. U tom trenutku nije bilo najjasnije o čemu govori Degnolt, ali iz današnjeg ugla jeste – Miciću nisu obećani minuti, uprkos renomeu koji ima, i zato mu se trener divio, što je prihvatio takvu startnu ulogu.

"Ideja je da budem ostvaren NBA igrač"

“Pa da, u suštini, to što je rekao je meni bilo poznato, zato što smo mi u jednom od razgovora imali potpuno otvorene indikacije, kako bih rekao, šta je za očekivati. U smislu, nisam bio siguran da ću završiti u Oklahomi uopšte, što se tiče letnjeg prelaznog toka. Ali, posle lekarskog pregleda i razgovora sa njima svima, pošto su oni već u priči otprilike tri godine, imali su uvid u moju karijeru, s obzirom da su dosta detaljni i prate svaki korak. Očigledno se u tom nekom od razgovora desila ta prevaga, jer su oni odlučili da izađu sa ponudom, a s obzirom da sam ja toliko dugo čekao taj odlazak u NBA ligu, nekako sam osetio da kad stavim stvari na sto, kad vidim šta mi se nudi i u kom sam trenutku karijere, bilo je dovoljno da prevagne da to uzmem kao opciju”, rekao je Micić i nastavio u dahu:

“Što se tiče same adaptacije i toga da li sam sa ovom situacijom u miru, iskreno jesam, zato što meni je prvobitno bilo da uđem na pravi način u NBA ligu. Što znači, nikad nisam nešto u životu jurio, uvek sam negde gradio svoj put, gde god sam bio, nikad nisam dobio neku priliku od starta, već kroz vreme”.

Micić želi da se ostvari u NBA kao igrač, da ne bude da je samo bio i video.

“Zbog tog iskustva sam nekako smatrao da poverenje koje mi je ukazano kroz ugovor, kroz vrednost ugovora u smislu godina i same vrednosti, je dovoljan pokazatelj da ulazim sa velikom dozom respekta ovde, a opet znajući kakav je koncept ekipe i šta oni u suštini ovde žele kroz naravno dve, tri, možda četiri godine i sa kakvim sam igračima okružen na mojoj poziciji, to je meni bilo sve jasno. Naravno, ja kao ličnost nikada nisam pomiren sa trenutnom situacijom u smislu želje da se dokažem i da promenim taj tok koji je u startu predstavljen i to sam uspevao do sada i mislim da zbog toga nemam zebnju. Moja ideja da u NBA budem ostvaren igrač, ne da dođem samo da bih bio, to sam nekoliko puta već rekao i to ja mislim da je sve sad deo procesa koji se dešava”, rekao je Vasa za B92.net.

“Svaku priliku koju dobijem meni je draga jer stvarno mi znači, zato što mnogo bolje učim kroz samu igru i verujem da sve što budem dobio kasnije otprilike će da utiče na moje samopouzdanje i osećaj na terenu. Nisam ničim spektakularno iznenađen, ali stremim da budem svakog dana bolji i da dobijem šansu do koje sam došao”, kazao je.

Micić je nedavno protiv Denver Nagetsa odigrao najbolju utakmicu u sezoni, a posle utakmice novinari su ga pitali da uporedi start sezone i trenutno stanje, te da kaže u kom segment je najviše napredovao.

“Linija za tri poena”,
uz osmeh im je odgovorio Vasa, a za B92.net je pojasnio takav odgovor:

“Za trojku sam rekao kada su me pitali kao konkretno, jer meni nedostaje igra, ne mogu da kažem da ona zavisi (od trojke), ali u Evropi mi je bila ukomponovana sa prodorom i sa tom trojkom. Moja igra se zasniva na dosta tih ‘pull up’ šuteva iz driblinga koje sam u suštini utrenirao jako dobro u Evropi, što se tiče osećaja na terenu. Imao sam potpunu kontrolu nad svim pozicijama i u suštini zbog godina koliko treniram, telo se naviklo, mozak se navikao i onda sad kada, s ozbirom da ne uzimam najobičnije šuteve u igri, već su to dosta šutevi iz nekog ritma, kretnji, onda stvarno je promena bila meni iznenađujuća i nimalo laka”, iskren je Micić.

Podsećamo, u Evropi je trojka na 6.75 metara, dok je u NBA 7.24.

“Ali opet, radiš svaki dan, trudiš se, ne može ništa bez uloženog truda i rada i proveo sam dosta vremena u hali šutirajući sve te šuteve. Bogdan mi je u tome pomogao iskreno, on je stvarno napravio razne adaptacije na njihovu igru i eto to je dalo taj rezultat da ove godine igra kako igra, mislim svih prethodnih, ali ovo je stvarno igra izvanredno. Tako da sve to pomalo je uticalo da pronalazim taj put gde bih se osećao konformnije kada je u pitanju šut za tri poena”.

"Razbijam igračku predrasudu"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Micić je pričao i o konkretnoj igri.

“Što se tiče igre, dosta je interesantno to da ovde ima mnogo više kontakta u 1-na-1 igri. Sme da se koristi više telo u odnosu na Evropu. U Evropi je to često sve faul. I onda je to prilika za igrače koji vole da igraju fizički, u suštini te teraju da se adaptiraš na način igranja. To je upravo ono što ja mislim da Šej (Gildžus-Aleksandar) radi najbolje. On toliko zna da koristi svoje telo i svoju snagu i brzinu da su to neke stvari koje su meni pomogle samo gledajući što on radi, pa da prosto probijam te neke barijere. U jednom trenutku mi je delovalo stvarno da je dosta teško igrati, dosta je preuzimanja u odbrani”,
rekao je Vasa.

Srpski plejmejker istakao je da polako razbija sve igračke predrasude koje je imao.

“I opet u pik-en-rolu, to mi nikako nije strano, to mogu da igram uvek, ali s obzirom da igram u toj drugoj petorci gde se najčešće igraju ta preuzimanja, onda mi je trebalo malo i tu da shvatim kako i to treba raditi i sad sve to zajedno ima neku sliku. Tako da mislim da sve vreme koje provedem na terenu mi znači najviše zbog tih detalja da razbijam igračku predrasudu koju sam malo imao kad sam došao, ali uz rad verujem da će doći sve na svoje”.

Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill
Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Sa Vasom smo razgovarali o američkom pristupu igračima, radu na telu, treniranju… Svedoci smo da se mnogi košarkaši iz NBA vrate fizički spremniji, sa boljim telom.

“Ima istine u tome, iako sam očekivao nešto više u odnosu na to što sam video, možda se loše izražavam, ali hoću da kažem da sam lično zbog povrede koje sam imao kao mali dosta stvari istraživao sam. Dosta stvari sam u saradnji sa mojim trenerom, sa kojim im radim toliko dugo, dostigao nešto što je ovde primenjeno u smislu treninga i posvećenosti”.

Za kraj, Vasa je jednu stvar istakao kao ključ.

“Kod njih je ta konstantnost ključ. Ne bih rekao da oni ovde mnogo treniraju, zapravo se ovde jako malo trenira, ali se rade konstantno ti treninzi i upravo to leto koje oni imaju priliku da posvete svom telu, u odnosu na nas koji i nemamo to vreme zbog dužine sezona, to je vreme kad oni ozbiljno rade, to je vreme kad se očigledno promene primate. U Oklahomi imate Džejlena Vilijamsa, ja mislim da je prošlo leto nabacio nekih sedam kila mišića, to je neverovatno. To kod nas mislim da fali, ali što se tiče same sezone oni su jako redovni, ova organizacija je poznata po tome da su toliko uključeni u svaki detalj igrača da je to neverovatno. Od tog medicinskog tima do tih trenera u teretani, do glavnog trenera, trenera s kojim radiš individualno,. Mi to nemamo toliko u Evropi, ali mislim da je Evropa napredovala i da biva sve bolja i bolje što se toga tiče. Nisam iznenađen sa time šta oni specifično rade koliko sa tom redovnošću i uključenošću svih u taj proces”, zaključio je Micić.

Petar Tadić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.