Bojan Ostojić za B92.net: I dalje ne verujem da se priča o sudijama i krađama

Nikada u istoriji se nije desilo da Partizan pune četiri sezone ne osvoji nijedan trofej, a sećanja na poslednji vraćaju na jednog čoveka – Bojana Ostojića.

Stefan Smuđa
Podeli
Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Bivši stameni štoper crno-belih je tog maja 2019. godine srušio Crvenu zvezdu na njenom stadionu, kada su svi mislili da je Partizan na još jednoj "giljotini".

Njegov gol u finalu Kupa, pa trk ka južnoj tribini zbog kog je i zaboravio na vreme da uđe na teren, još uvek se prepričavaju među partizanovcima.

Sada je pomoćni trener u FK Smederevu i gradi sebi neki novi fudbalski put. Ko zna, možda jednog dana ponovo bude deo "večitog" derbija, kao trener. Ali sigurno je kompetentan da nam napravi uvod u 171. okršaj najvećih rivala.

I ovog puta derbi ima svoju predigru. Možda nikad luđu, jer Zvezda preti da se neće pojaviti u sredu na utakmici ako ostane na snazi odluka da sudi Srđan Jovanović.

"Imamo najboljeg sudiju, imamo VAR, imamo sve. I dalje ne verujem da ljudi pričaju o lopovluku, krađama i čemu sve ne", otelo se Bojanu Ostojiću na početku razgovora za B92.net.

Foto: Marko Đoković/StarSport
Foto: Marko Đoković/StarSport

Kako vidiš tu situaciju – da li kao vid pritiska od strane Zvezde ili jedan klub zaista može da bude toliko nezadovoljan odlukama našeg najbolje rangiranog sudije?

"Iznenađen sam da se uvek vodi ta polemika oko sudija. Setimo se ranije – grešilo se, i u korist Zvezde i Partizana. U tome je čar derbija. Zato mislim da ne bi trebalo da se priča o suđenju, već da se više pažnja posveti igračima koji će izaći na teren i boriti se za najvredniju pobedu. A kod nas se uvek priča o suđenju, i pre i posle utakmice. Nisam nikada komentarisao suđenje i nikada neću”, ističe Ostojić.

Prema Disciplinskom pravilniku FSS, Zvezdi preti oduzimanje devet bodova, ako se ne pojavi na utakmici, odnosno, izbacivanje iz lige ako se to ponovi još jednom.

"Ja bih najviše voleo da se odigra derbi i da vidimo gde je ko. A verujem dosta u tim šefa Igora Duljaja, sada mog kolege. Mislim da bi napravio dobar rezultat. Ukoliko se derbi ne bi odigrao i Zvezda se odluči na takav potez, ni to nije loše za Partizan, imaće veliku prednost u odnosu na glavnog konkurenta. S tim da se u trku umešao i TSC, koga ne treba zaboraviti... "

"Duljaj će napraviti čudo"

Znam da pomno pratiš Partizan i po završetku karijere. Situacija nije sjajna: navijači bojkotuju, upadaju u predsedničku ložu, predsednik je podneo ostavku, doživljen je debakl u Evropi... Ali, opet tu je +4 u prvenstvu. Imaš li ti, kao navijač, razloga za zadovoljstvo?

"Imam razloga za zadovoljstvo, makar što se tiče prvenstva, jer mislim da će Partizan igrati sve bolje. Znam šta Duljaj zahteva od igrača i šta traži od njih. Verovatno se određeni igrači nisu dovoljno uklopili, nekoliko njih je kasnije došlo, a njima je potrebno vremena. Znam i po mom Smederevu, igrači koji dođu kasnije, nužno je da odigraju par utakmica. Svako ko dođe kao pojačanje, ne možeš odmah da očekuješ od njega da pravi razliku na prvom meču. Potrebno je strpljenja za sve i stvarno verujem da će Duljaj od ove ekipe da napravi čudo, jer ima kvalitetne igrače".

Ti si bio taj koji je srušio Zvezdu kada su svi videli da ona podiže trofej. Koga sada vidiš da bi mogao da napravi razliku iz tima Igora Duljaja?

"Dosta je kvalitetnih igrača. Tu je Taki Nikolić, koji se vratio i dosta donosi kada uđe sa klupe. Dosta je dobrih stranaca, Sveta Marković, mali Ilke (Mihajlo Ilić, prim. aut.) igra fenomenalno. Iz utakmice u utakmicu će samo napredovati. A na Partizanovu žalost, a moju radost, to je bio poslednji trofej koji je Partizan podigao i od tada traje crna serija. Nažalost, prošlo je mnogo godina i nadam se da će se titula vratiti u Humsku".

Bio si "mašina" za pravljenje štopera, pa su uz tebe Nikola Milenković i Strahinja Pavlović stasali u stubove reprezentacije. Sigurni si kompetentan da kažeš da li je Mihajlo Ilić njihov kalibar, pošto Partizan sada pokušava da uradi isto što i sa "Blekijem" i "Kalabom".

"Ni ranije, dok sam bio sa Milenkovićem, Pavlovićem i Markovićem, nikada nisam voleo da mi se stavlja ta etiketa da sam ih ja napravio. Pomagali smo se na terenu, dosta smo se razumeli. A Ilketa bih voleo da Sveta Marković napravi i izbrusi u ‘dijamanta’. Da zaradi i on za sebe i svoju porodicu i da zaradi Partizan. Pokazuje svojim igrama i u mladoj reprezentaciji, gde je dao dva gola, da je reč o kvalitetnom igraču, ali i kvalitetom momku".

Najverniji navijači Partizana su objavili da će definitivno bojkovati sve mečeve do smene Miloša Vazure. Natho je zamolio da tako ne bude, ali ipak će, po svemu sudeći, Jug biti prazan. Kako to komentarišeš?

"Ne volim mnogo da pričam o tome. Više volim da se priča na terenu. I dok sam bio u Partizanu, klub je često bio kažnjavan da igra pred praznim tribinama, ali utakmica mora da se odigra. Tako i sada, ko god da izađe na teren, da li sa navijačima ili bez, moraju da budu svesni težine utakmice i da daju svoj maksimum. Žao mi je što je takva situacija u Partizanu, navijači bojkotuju, za sada se ne pokazuje ništa, ali nije moje da komentarišem. Žao mi je što nema navijača na Jugu, jer znam koliko znače igračima na terenu. Ali, ne ulazim u nesuglasice i probleme sa upravom, to nije tema za mene".

"To što je Zvezda uradila nije mala stvar"

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Kako vidiš Zvezdu, koja je u pripremnom periodu dominirala, razbila jednu Fiorentinu, Zenit, Fenerbahče... Ali u prvenstvu ima jedan od najgorih startova u poslednjih desetak godina?

"Jeste Zvezda ranjiva, ali ja to gledam da su se i druge ekipe dosta pojačale. Taj Čukarički se izborio za Evropu, Voždovac ima sjajne mlade momke. To su igrači koji znaju da igraju na ‘krovu’, a Zvezda se nije prilagodila uslovima. Vidimo da svako svakog može da pobedi. I Partizan je imao u poslednjih nekoliko utakmica puno problema, gubio, pa okretao rezultat. Na sreću je uspevao i nadam se da se to više neće dešavati, odnosno, da neće biti potrebe za tim".

Da li Zvezdinih 3:1 protiv Mančester sitija vidiš kao uspeh ili to vidiš kao produkt loše efikasnosti Halanda i drugova usled 37 upućenih šuteva ka golu Zvezde?

"Iskreno, nenavijački, mislim da je veliki uspeh postići pogodak takvoj ekipi kakva je Mančester siti. Jesu izgubili, ali primiti od Mančester sitija samo tri gola, nije mala stvar. Mislim da su se dobro prilagodili tim igračima, upoznali su se sada sa njima i biće im sigurno lakše u Beogradu".

Simpomatično je što su Zvezdu u prvenstvu savladali baš timovi za koje si nastupao pre Partizana. Voždovac, pa Čukarički. Da li je red i na Partizan da nastavi taj niz iz tvoje biografije?

"Ja bih najviše voleo da se taj niz nastavi. Da Partizan pobedi i da se odvoji od Crvene zvezde. Sa tom pobedom bi igrači imali puno samopouzdanja u nastavku prvenstva. Kao igrač koji je dugo igrao, znam da bi to bilo tako. I isto tako bih voleo da se sruši ta loša serija koja traje od te 2019. godine i da se pehar vrati u Humsku. Baš je mnogo vremena prošlo, i previše", zaključio je Bojan Ostojić razgovor za B92.net.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.