Lemajić za B92.net: Partizan mi je suđen

Retko koji igrač je više puta pozivan za intervjue od Darka Lemajića, a da je povod njegov susret sa Partizanom.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

* RFS i Sabah – ko su Partizanovi potencijalni rivali?

Žreb u Nionu je odlučio da bi gorostasni napadač mogao treći put u poslednje tri sezone da odmeri snage sa beogradskim crno-belima u evropskim takmičenjima.

Ukoliko Lemajić, Andrej Ilić, Stefan Panić i Dragoljub Savić sa letonskim RFS-om eliminišu Sabah iz Azerbejdžana, u trećem kolu kvalifikacija za Ligu konferencija sudariće se sa Partizanom.

Lemajić je 2020. godine upravo sa RFS-om gostovao u Humskoj u prvom kolu pohoda na Ligu Evrope i izgubio je golom Bibarsa Natha iz penala.

Tada se igrao jedan meč zbog pandemije koronavirusa, ali je to "naplatio" naredne sezone kada je sa Gentom slavio u Beogradu u grupnoj fazi Lige konferencija.

U razgovoru za B92.net je i sam priznao da mu je Partizan, jednostavno, suđen.

"Prvo da prođemo..."

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

"Pod uslovom da prođemo dalje, uvek je lepo vratiti se u Srbiju. Ovo će biti treća ili četvrta godina zaredom da se vraćam u Beograd. Nekako mi je suđen Partizan", rekao je Darko Lemajić na početku razgovora za B92.net.

Stavlja tu gorostasni napadač tri tačke, ali i uzvičnik, jer se prvo mora skočiti, pa reći "hop".

"Prvo moramo da prođemo Sabah. Oni nisu nimalo naivna ekipa. Jesu blaga nepoznanica za nas, tek smo dan pred meč gledali video analizu. Vrlo malo znamo o njima, praktično ništa do te dublje video analize".

Dobro se Lemajić seća tog prethodnog duela u Humskoj sa RFS-om. Vrlo specifična utakmica.

"Partizan tada nije mogao da se 'opusti'. Igrala se samo jedna utakmica i nisu sebi smeli da dozvole rizik da jurnu ka našem golu. Drugačija bi bila priča u dve utakmice. Ali bolji je bio utisak kada sam sledeće godine sa Gentom slavio u Beogradu".

"Kada na početku kola krenu nizbrdo..."

Partizan je u padu i nije silan kao što je bio, a to je potvrdilo i prošlosezonsko tek četvrto mesto u Superligi. Pratiš li naše prvenstvo i kako si video Partizanovo posrnuće na mnogim poljima?

"Pratio sam prošle godine naše prvenstvo i iznenadio sam se kako je lošu sezonu imao Partizan. Ali, ne treba pričati o kvalitetu njihovih igrača, svakako ih imaju više nego mi, iako ih se dosta sada promenilo. Rikardo je otišao, ali došao je Nemanja Nikolić koji je, po mom mišljenju, u nekim segmentima bolji igrač. Dosta igrača je otišlo, a vidim da su počela da dolaze pojačanja. Ne znam koga će još sve dovesti".

Obavestili smo Lemajića da je stigao napadač Aldo Kalulu, kao i da je na putu da potpiše napadač iz Brazila, Mateus Saldanja.

"Sigurno će biti jači nego u ovom trenutku. Prošle godine nisu imali ni sreće u nekim utakmicama, a kada na početku kola krenu nizbrdo, posle ih je jako teško zaustaviti", podvukao je 196 centimetara visoki napadač.

"Letonci napreduju u svakom segmentu"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pitamo smo ga da nam otkrije nešto više o timu RFS-a, što i jeste učinio, ali samo donekle. Razumljivo, jer ne mogu se baš sve karte otkriti...

"Uvek smo igrali napadački u ligi, moramo tako, jer smo bolji od većine klubova i pretenduje se na osvajanje titule i Kupa. U Evropi smo, baš kao u prošlom duelu sa Partizanom, uglavnom u podređenom položaju. Kvalitet stranaca i domaćih igrača u Partizanu je dosta različit u odnosu na RFS. I ovde stranci donose razliku, ali u Letoniji je jako teško pronaći igrača koji može da odgovori igri na tom višem nivou".

Ipak, ide se ka tome, a dokaz je prošlosezonski ulazak u grupnu fazu Lige konferencija, čak i izboren remi u Firenci protiv kasnijeg finaliste takmičenja. Sakuplja se neophodno evropsko iskustvo.

"Nemamo šta da izgubimo, nama je samo plus kada se bilo kakav iskorak napravi u Evropi. Prošle godine ta grupna faza, pa remi sa Fiorentinom. Počeli su klubovi dosta da ulažu, i Riga i RFS, čak i nekoliko drugih klubova. Finansijski su svi u dosta boljem položaju nego kada sam prvi put došao u Letoniju. To se primećuje i po infrastrukturi koja je sve bolja iz godine u godinu i mora se istaći da napreduju u svakom segmentu", zaključio je Darko Lemajić razgovor za B92.net.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.