Stojačić za B92.net: Lopta je nekom magijom izašla, ali zaslužili smo

Strahinja Stojačić, reprezentativac Srbije u basketu 3x3, govorio je za B92.net posle druge uzastopne titule šampiona sveta.

Petar Tadić
Podeli
Foto: FIBA 3x3/World Cup 2023
Foto: FIBA 3x3/World Cup 2023

Stojačić je bio deo ekipe koju su još činili Marko Branković, Dejan Majstorović i Mahailo Vasić, ekipe koja je drugu uzastopnu godinu stigla do krova sveta.

Srbija je apsolutni vladar basketa 3x3, u Beču je osvojila šestu titulu šampiona sveta, a kada se uzme u obzir da je do sada odigrano ukupno osam šampiona sveta, jasno je čiji je ovo sport.

Stojačić je prošle godine debitovao na šampionatu sveta, te priznaje da je tada bilo više tenzije, za razliku od ovoga puta.

"Prošle godine za mene lično je bio debitantski nastup za reprezentaciju, osećala se ta tenzija, ali ove godine toga nije bilo bolo, znali smo zašto smo došli, a došli smo kao svetski prvaci i jedini cilj je bio zlato", kazao je Stojačić na početku razgovora za B92.net.

Branković, Majstorović i Stojačić igraju zajedno i u klupskom basketu, pošto su deo ekipe "3x3 UB", dok Mihailo Vasić igra za "Liman" i ekipi se priključio na pripremama u Kini.

"Bili smo u Kini, tada nam se priključio Mihailo, odradilo smo 20 dana pripreme i selektor je odlučio da povede istu četvorku na Svetsko prvenstvo. To nam je značilo zbog uigravanja sa Vasketom i to nam je bio jako važan period, pogotovo njemu za adaptaciju. Igrali smo mi pre i zajedno, ali drugačije je, potrebno je uigrati se, iako se poznajemo", ističe.

Srbija je u velikom finalu pobedila Sjedinjene Američke Države, a finiš susreta kao da je režirao "Hičkok". Srbija je gubila 15:19, ali je serijom 6:0 uspela da preokrene i pobedi.

Pri rezultatu 19:19 viđena je dramatična scena, Džimer Fridet je šutirao za pobedu, a lopta je nekom magijom izašla iz obruča.

"Sekunda koja je trajala pet sekundi. Lopta je do pola ušla u koš i ne znam kojom magijom je izašla, ali mislim da se ta pobeda zaslužila. Mi smo ubacili dva lude trojke, sreća se zaslužuje i to je razlog zašto smo pobedili",
kaže Stojačić.

Fridet, nekada 10. pik na NBA draftu, najveće je ime koje je odlučilo da pređe sa košarke na basket 3x3, a Stojačić ističe da će takvih slučajava biti sve više u budućnosti.

"Bio je jedan od najboljih šutera na koledžu, u NBA nije imao fizikalije da igra, ali da je preozbiljan i to se pokazalo u Kini, a potom i Panatinaikosu. Uživanje je imati takvog protivnika koji je najveća zvezda koja je došla do 3x3. To će se sve više dešavati".

Dejan Majstorović je najtrofejniji basketaš u istoriji, ovo mu je bila ukupno osma zlatna medalja na velikim reprezentativnim takmičenjima, a ukupno dvanaesta medalja.

"Majstorović nas je držao mirne, verovali smo da možemo da se vratimo u meč i da pobedimo. Publika je bila neverovatna, nisu nam dali da predamo. Ovo je jedan od većih preokreta i biće upamćeno kao pravi basketaški spektakl između Srbije i Amerike koji je odlučila jedna lopta", rekao je Stojačić za B92.net.

Majstorović je pre godinu dana bio MVP šampionata, a ovoga puta to je popularni "Brka".

"Pre godinu dana odigrao je maestralan turnir, izvukao je četvrtfinale i polufinale, dva najvažnija basketa i tada nije bilo dileme ko je MVP. Ove godine ne bih se mogo isticao, naravno da znači, ali to kakav je Vaske odigrao turnir... Kada uđeš u drugu ekipu i uspeš da se prilagodiš i da se ne primećuje da nismo zajedno tokom cele godine, to je velika stvar. On je bio taj šraf koji je doprineo celom rezultatu", rekao je Stojačić i dodao:

"On je tihi MVP, nije se toliko primećivao,a radio je mnogo korisnih stvari. Pokazao je da igrač za velika dela kada je najvažnije".

Sledeći cilj za naše basketaše je plasman na Olimpijske igre, sa ovakvim rezultatima to će se brzo obezbediti, a onda – pohod na najvažnije.

"To je neki cilj (medalja na OI), prvo moramo da radimo na tome da se kvalifikujemo za Olimpijske igre preko bodova. Do novembra se skupljaju bodovi i na dobrom smo putu da se kvalifikujemo. Naš cilj je zlatna medalja. Daćemo sve od sebe i nadam se medalji. Mogu da obećam da ćemo dati sve od sebe", zaključio je Stojačić.

Na kraju, Stojačić je pozvao sve ljubitelje basketa da dođu u Novi SAD 15. i 16. jul kada će se odigrati Čelendžer. To će biti i šansa da se pozdrave šampioni sveta. Dođite.

Petar Tadić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.