Najveća "misterija" Partizana za B92.net: Od Belgije preko Vest Hema do Humske

Kada je Kristijan Belić stigao u Partizan, bio je prava nepoznanica i iznenađenje za mnoge, posebno jer su na njegovoj poziciji bili mnogo "viđeniji" igrači.

SS
Podeli
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

* B92 paketić

Pored Bibarsa Natha, Ljubomira Fejse, Patrika Andradea, tada još i Marka Jevtovića, stigao je kao "bonus" igrač za domaće utakmice, ali je vrlo brzo istisnuo sve iz startne postave i bio čest prvotimac i na evropskoj sceni.

Bilo je momenata kada je u "čvor" vezivao bundesligaše iz Kelna, ali i kada je baš u Evropi dobijao crveni karton u prvih 20 minuta.

Javnost jeste bila iznenađena njegovoj pojavom na velikoj sceni, ali malo ljudi zna da je njegov životni, pa i fudbalski put išao od Belgije i Kanade, preko Vest Hema i Olimpijakosa, do Čukaričkog i Partizana i epiteta najveće "misterije" u crno-belom taboru.

Iako ima 21 godinu, vrlo brzo je pokazao da još kako može da utiče na vezni red "parnog valjka", te da donese ogromnu energiju, potpuno atipičnu za ovdašnji fudbal.

Otac Dušan imao je velikog uticaja na njegov razvoj, jer je kao golman branio preko 200 puta za Sent Trojden, gde je Kristijan rođen.

"Tamo sam rođen jer je moj otac tamo igrao fudbal, bio je golman. Živeo sam do pete godine u Belgiji, a onda još godinu dana u Kanadi gde sam počeo da igram fudbal. U Srbiju i Pančevo sam došao sa oko sedam godina i tu nastavio fudbalski put. Otac je živeo u Pančevu, pa se posle kraja karijere tu vratio i zato smo tu nastavili da živimo", počeo je Kristijan Belić novogodišnji razgovor za B92.net.

Foto: Profimedia / Kristijan Belić u dresu Vest Hema
Foto: Profimedia / Kristijan Belić u dresu Vest Hema

* Kralj za B92.net: Liga šampiona, naravno! Partizan čuva obraz srpskog fudbala

Prvi kontakt sa fudbalom imao je, dakle, u Kanadi, ali je najpre igrao u mlađim kategorijama OFK Beograda. Zatim sledi odlazak u Vest Hem.

"Igrao sam za OFK Beograd nekih pet godina, odakle sam izborio mesto u reprezentaciji Srbije do 14 godina. Na jednom turniru u Hrvatskoj video me je skaut Vest Hema, pozvao mene i brata i otišli smo u London na sedam dana. Zbog belgijskog pasoša mi nije bio problem da boravim tamo. Dopao sam im se, zadovoljio i ostao tamo”.

Kakvo je iskustvo biti mladi igrač u jednom takvom klubu?

"Neverovatno! Ko nije prošao, ne može to da opiše rečima. Mnogo je drugačiji nivo u odnosu na Srbiju, kada je reč o profesionalizmu, disciplini... U klubu si od osam ujutru do pet popodne, išao sam paralelno u školu i na treninge i ništa nije bilo ni slično ovome ovde. Taj njihov mentalitet sam usadio u sebe i to mi je velika prednost".

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

* Belić: Trenutak kada sam dao gol se ne zaboravlja

Sledi odlazak u Atinu, u Olimpijakos, gde se Belić nadao većoj prilici u seniorskom fudbalu, ali je nije dočekao.

"Nadao sam se stvarno, čak i debitovao za prvi tim, ali u Grčkoj ima dosta starijih igrača kojima oni daju prednost. Teško je doći do pozicije u prvom timu. Mogao sam da idem na neke pozajmice tamo, ali sam se odlučio za povratak u Srbiju jer sam mislio da je to najbolje za nastavak moje karijere".

Kratko je bio u Čukaričkom, pre nego što je stigao poziv Partizana.

"Tamo mi je bilo super, taman da se priviknem na uslove fudbala u Srbiji. Dovoljno sam naučio sve o domaćoj ligi i posle toga je Partizan bio pun pogodak", ističe Kristijan.

Partizan ga je doveo kao bonus igrača, ali vrlo brzo smo videli da neće biti samo opcija za domaće utakmice, već i starter u većini evropskih utakmica.

"Iskreno, bilo je to veliko iznenađenje i za mene. Baš je dosta kvalitetnih igrača na mojoj poziciji, koji su igrali mnogo veće utakmice od mene. Iskustvo je bilo na njihovoj strani, ali trener Gordan Petrić mi je dao veliko poverenje i hvala mu na tome”.

"Moralo je to da mi se desi..."

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Njegov stil igre je velika borba, često ide "u meso", pa su retke utakmice u kojima prođe bez javne opomene. Svestan je da mora da poradi na fudbalskoj disciplini.

"Radim i pokušavam da to popravim, ali sa druge strane, ako to u potpunosti sebi ukinem, onda ne bih bio pravi ja. Ne bih doprinosio ekipi onoliko koliko mogu. Svakako mogu da poradim na tome, slažem se, ne moram baš uvek da idem do kraja, kao što kažeš, ‘u meso’”.

Javnost jeste bila pomalo iznenađena, ali se Belić pokazao kao neko ko itekako ima uticaja na vezni red. Nekada dobrog, nekada lošeg. Najlošije je bilo protiv Slovackog, u meču u kom je zaradio isključenje već posle 20-ak minuta.

“Baš sam posle te utakmice pričao sa trenerom i razmišljao dosta o tome. Možda je trebalo to da se desi da bih se smirio. U tom trenutku je bilo jako loše po mene i ružno sam se osećao, ali sam dobio veliko iskustvo i posle toga nisam imao puno kartona. U Evropi su sudije posebno osetljive i naučio sam lekciju za ubuduće da se kontrolišem. Videćete da jesam".

Kako si kao mlad igrač podneo nalet kritika koji je usledio?

"Pokušavam da ne čitam te komentare, iako priznajem da ih nekad čitam, to je normalno. Ali nije to uopšte uticalo na mene, čak sam posle toga bio još više fokusiran na trening i svoj napredak. Jako bitno je bilo što me je trener stavio u tim već u sledećem meču i ukazao mi poverenje, kao i saigrači koji su svi redom stali iza mene. Sve ostalo je nebitno".

Bilo je potom i drugačijih situacija, poput one iz meča protiv bivšeg kluba kada je postigao prvenac, a u samom finišu zaustavio Samjuela Ovusua u sprintu, iako je bio poprilično iza brzonogog napadača Čukaričkog.

"To je ono što mene krasi. I tu sam mogao da dobijem crveni karton, vrlo lako, da sam umesto lopte pokupio igrača. Ali nisam se bojao i znao sam da ću ga stići. U toj situaciji sam imao u glavi samo dva scenarija: ili spasavam gol i postajem heroj ili ću dobiti crveni karton. Srećom, zahvatio sam loptu i desilo se ovo prvo. Moram da naučim da kontrolišem sebe na terenu, ali mislim da imam veliku energiju moju mogu da dam timu. Radim ono što najbolje znam", poručuje Belić.

"Noge ti se odseku, paralisan si!"

Šta Kristijan Belić želi od Deda Mraza u Novoj godini?

"Od Deda Mraza? (smeh) Samo da smo svi živi, zdravi i srećni, sve ostalo je nebitno", kratko i jasno poručio je Partizanov vezista.

Stigao je i da debituje u "večitom" derbiju, i to kao starter, te da bude među boljima na terenu protiv najvećeg rivala.

"To je najbolje iskustvo u mom životu. Ta utakmica, ta atmosfera, taj osećaj na terenu... U prvih 5-10 minuta ti se noge odseku, paralisan si! Ali, čim uđeš u utakmicu je kao svaka druga. Ali osećaj da igrač je neverovatan, jer sam kao mali gledao te duele i išao kao navijač na tribine, a sada sam na terenu i to je neverovatno”.

Često sa strane deluje da ti je ritam utakmica u Superligi prespor i da ti više odgovaraju evropski mečevi?

"Jeste tako, baš iz razloga jer sam četiri godine proveo u Engleskoj. Tamo se igra jako brz fudbal, tempo je neverovatan i konstantno se igra gore-dole. Navikao sam se na to. U Srbiji, istina je, često je lošiji ritam, ali to je više zbog naših terena i nekih drugih stvari. Recimo, kada smo igrali protiv TSC-a, uvek su te utakmice dobre zbog terena. Tamo gde je on lošiji, teže je da se igra i zato je sporiji ritam. Igrači u našoj ligi imaju kvalitet, ali uslovi nisu baš najbolji".

Foto: StarSport/Peđa Milosavljević
Foto: StarSport/Peđa Milosavljević

Partizan zaostaje 10 bodova za Crvenom zvezdom, ispao je i iz Kupa. Teško će ove sezone doći do trofeja.

"Mi verujemo, moramo, jer je ostalo još puno mečeva, bodova i dva derbija protiv Crvene zvezde u ligi. Idemo kao i do sada u svakom susretu na pobedu, ništa nam drugo ne preostaje".

Dobra strana je učešće u nokaut fazi Lige konferencija, kao jedinog preostalog srpskog kluba na evro-sceni. Zanimalo nas je da li će možda biti veći fokus na tom polju?

"Kao što šef kaže, fokus je na svakoj narednoj utakmici. Evropa je uvek atraktivna, ali naša prva utakmica je Napredak 4. februara i tu je naš glavni fokus za sada".

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Bio je u Engleskoj, Grčkoj... Koja liga je tvoja želja, koja ti najviše odgovara?

"Engleska, apsolutno. Najveća želja mi je da se vratim tamo, jer mislim da moj stil igre odgovara Premijer ligi. Ništa drugo me ne zanima", nasmejao se Kristijan.

Pitali smo Kristijana na kraju šta je to što bi navijači trebalo da znaju ili što bi ih eventualno zanimalo.

"Samo neka znaju da ću uvek dati 100 odsto na terenu, mislim da to i može da se vidi. Volim da radim na terenu i na treningu. Nekada, nažalost, napravim neke greške na terenu, ali to je sve deo mog neiskustva i mog fudbalskog napretka, pošto sam i dalje veoma mlad. Eto, voleo bih da mi ne zameraju nekada kada pojačam ritam i odem ‘u meso’, naučiću vremenom to da kontrolišem".

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.