Valeri Božinov za B92.net: Snajperom na Srbiju!

Povodom izvlačenja grupa za put ka Evropskom prvenstvu u Nemačkoj i predstojećih duela Srbije i Bugarske svoje utiske za B92.net podelio je Valeri Božinov.

SS
Podeli
Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

* Sad ili nikad

Žrebom u Frankfurtu Srbija je smeštena u grupu G zajedno sa još Mađarskom, Crnom Gorom, Bugarskom i Litvanijom.

Bivši igrač Lečea, Fiorentine, Juventusa, Mančester sitija, Partizana i mnogih drugih klubova rekao je da mu je ispunjena želja i da je zbog dva razloga srećan takvom voljom žreba.

"Mnogo sam zadovoljan žrebom iz dva razloga, a to je jer će Bugarska igrati protiv Srbije i Crne Gore. U Srbiji sam igrao i imam mnogo prijatelja, mnogo volim srpski narod, volim Srbiju, volim Beograd, volim Partizan. Poštujem i navijače Zvezde, isto koliko i moje ’grobare’. Drugi razlog su utakmice protiv Crne Gore, jer je tamo Mirko Vučinić pomoćni trener, a on je odavno moj prijatelj, još iz Lečea gde smo igrali dugo godina zajedno. Srećan sam što ću se videti sa puno starih drugara", rekao je Božinov na početku razgovora za B92.net.

Kao i javnost u Mađarskoj, koja smatra da je Srbija favorit za osvajanje grupe, tako i Valeri Božinov ističe da će se za sve pitati izabranici Dragana Stojkovića, o kome je više puta tokom ovog intervjua govorio sa velikim poštovanjem.

"Srbija je trenutno jedna od najboljih timova u Evropi i ima ozbiljnu šansu da napravi veliki rezultat na Svetskom prvenstvu u Kataru. Zaslužuje veliko poštovanje zbog svih igrača koje ima, u kakvoj su formi i velikog gospodina Piksija kao selektora. Vidi se njegov potpis u igri, kako je sve to postavio. Svi to vidimo, oni su favoriti na papiru, ali mislim da će cela grupa biti veoma neizvesna do samog kraja. Voleo bih da na EURO prođu Srbija, Crna Gora i Bugarska, ali to nije moguće. Ako mene pitaš, daj Bože da to budu Srbija i Bugarska".

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

* Srbija četvrti favorit kvalifikacija za EURO 2024.

Na čelu Bugarske je bivši selektor Srbije Mladen Krstajić, koji je posle žreba izjavio da je formirao 80 odsto reprezentacije Srbije. Ta izjava je veoma odjeknula u srpskoj javnosti.

"Vidite, ne samo on, nego svaki stručnjak koji je bio selektor Srbije pre velikog gospodina Stojkovića, imao je uticaj. Krstajić je to nekako namestio, a kada je došao Piksi on ih je usmerio kako ume i napravio veliku stvar. Svi imaju uticaj na ovo što je Srbija danas i igra vrhunski fudbal. U krajnjem slučaju, najzaslužniji za to su sami igrači, jer ako oni ne napreduju u klubovima i potom ne rade ono što selektor zahteva od njih, neće proći nigde. Zato i trener, njegov stručni štab i igrači moraju da pokažu da su tim, da imaju energiju i Srbija to sada ima i zato je najlepša stvar gledati je kako igra“, poručio je Božinov.

Kakvo je tvoje mišljenje o Krstajiću kao novom izboru za selektora Bugarske?

"Moje mišljenje o Krstajiću je sjajno, fenomenalno. Imam odličan odnos sa njim. Pričali smo pre nego što je došao ovde u Bugarsku, sreli smo se. Rekao mi je: ’Valeri, ja ne mogu da otkrijem toplu vodu’. Čovek ima oko za mlade igrače, to je uradio u Srbiji, a isto to i sada u Bugarskoj. Nije mu bio problem da okrene i pozove igrače koji do sada nikada nisu bili u reprezentaciji. Zvao je puno mladih igrača, koji ne igraju ni u klubovima. Njemu trebaju igrači koji trče i bore se, da su kompaktni i agresivni, rade u obe faze. Prati evropski fudbal i za reprezentaciju su mu potrebni takvi igrači. Okej, nema to što ima Srbija, ali ima dosta mladih i traži disciplinu i odnos prema dresu i grbu Bugarske".

Koji bi mogao da bude recept Krstajićeve Bugarske da zaustavi ofanzivce kao što su Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Dušan Tadić...?

"Kako zaustaviti? Snajperom! Lako je, je*i ga, spremiš snajper i udri“, šaljivo je rekao Božinov, pa potom pokušao da ozbiljnije odgovori na pitanje:

"Vidi, za moje sunarodnike Bugare biće velika čast i zadovoljstvo što će uopšte imati priliku da igraju protiv ovakve Srbije, Tadića, Vlahovića, Mitrovića... Ja da se pitam spremio bih snajper, ali ne pitam se... Šalim se opet, ali izađeš, odigraš najbolje što znaš. Kako god bude, na kraju tražiš dres od tih igrača i staviš ga u vitrinu kod kuće".

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Koliko takva Srbija misliš da može da uradi na Mundijalu u Kataru? U grupi je sa Brazilom, Kamerunom i Švajcarskom.

"Bez dileme, polufinale!“, rekao je Božinov, na šta smo ga pitali da ponovi jer nam se učinilo da nismo dobro čuli:

"Da, da, polufinale. Nije to ništa čudno. Po meni, to što pokazuje Srbija, odnos prema dresu, forma svih igrača... I ako svi budu zdravi, ako ostane ta energija, jedinstvo, kompaktnost i disciplina, stvarno ih vidim u polufinalu. To iskreno želim jer i srpski narod to zaslužuje. Naravno, svim srcem ću navijati za Srbiju“.

Božinov, kao što je poznato, navija i za Partizan što često deli sa pratiocima na društvenim mrežama.

"Prva stvar, svaka čast za pobedu u Kelnu. Da, ima velikih problema unutar kluba trenutno, ali baš tada svi moraju da stanu uz klub, da se bore za crno-beli dres i to se desilo u Kelnu. Pokazali su da problemi nisu toliki kao što izgledaju. Upravi, igračima, navijačima želim da što pre izađu iz ove situacije i da doguraju što dalje u Evropi. Isto želim i Crvenoj zvezdi, nemojte da mislite da nije tako zbog rivaliteta. Kada u gradu kakav je Beograd imate takva dva giganta, moraš oba da podržiš jer svaki njihov dobar rezultat pomaže srpskom fudbalu".

Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Ali, Partizan već pet godina ne zna za titulu, a čak tri godine je bez ijednog trofeja. To se ne pamti u 77 godina dugoj istoriji kluba.

"Znam, teško je kad pet godina ne znaš za titulu. Ali, ako nastave da igraju ovako kao pod Petrićem, mogu to da promene. Vidi, Zvezda u poslednjih pet godina ima strašnu ekipu, igrala je koliko puta u grupnoj fazi Lige šampiona i Lige Evrope. Znaš, i to utiče na momke. Ali, moraju da se bore do kraja i uz dozu sreće mogli bi da se izbore za titulu. Ja u to verujem".

Na kraju, kako se tvoj veliki prijatelj Saša Ilić snašao u Bugarskoj, na klupi CSKA iz Sofije?

"Baš malopre smo razgovarali. Saša je jedan veliki gospodin. Igrali su pre par dana protiv Ludogoreca, izgubili su 2:1. Gledao sam utakmicu, njegov CSKA je bio odličan, ali je izgubio i Saša je bio baš razočaran. Rekao mi je: ’Džabe, Valeri, igrali smo dobro, ali smo izgubili’ Pokušao sam da ga utešim, to je put kako CSKA treba da igra, protiv giganta bugarskog fudbala. Ići će to na bolje, idemo dalje“, zaključio je Božinov razgovor za B92.net.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.