Iz Mađarske za B92.net: Srbija je favorit i biće iznenađenje u Kataru

Žreb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine smestio je Srbiju u grupu sa Mađarskom, Crnom Gorom, Bugarskom i Litvanijom.

SS
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

* Sad ili nikad

Opšti je utisak da su "orlovi" imali puno sreće jer su iz prvog šešira izvukli jednog od slabijih potencijalnih rivala, Mađarsku, a dobro su prošli i u preostalom delu izvlačenja.

Dve komšijske selekcije tri puta su se sastale u poslednje dve godine. Najpre dva puta u prethodnom izdanju Lige nacija i tada su Mađari bili uspešniji. Na stadionu "Rajko Mitić" trijumfovali su srećnim golom Koniveša, dok je nacionalnom timu Srbije kasniji remi ili čak preokret ostao na okviru gola.

U uzvratnoj utakmici u Budimpešti, samo tri dana posle šoka i poraza penalima od Škotske, usled čega je Srbija ostala bez plasmana na EURO, poveli smo golom Nemanje Radonjića posle sjajne akcije, ali je izjednačenje i konačnih 1:1 doneo Žolt Kalmar.

U martu ove godine Srbija je ponovo gostovala na Puškaš areni, ovog puta u prijateljskom meču i slavila je trijumf rezultatom 1:0, a autogol u 35. minutu postigao je Žolt Nađ.

Srbija je tada bila mnogo dominantnija pod vođstvom Dragana Stojkovića i posle trijumfa nad Portugalijom za odlazak na Mundijal u Kataru, pokazala je da je u velikom usponu i to je potom potvrdila osvajanjem grupe u Ligi nacija, odnosno, plasmanom u elitnu A diviziju.

* Srbija četvrti favorit kvalifikacija za EURO 2024.

Povodom novih predstojećih okršaja Mađarske i Srbije, kontaktirali smo Marka Celoteja, novinara jednog od najpopularnijih mađarskih sportskih portala Nemzeti sporta, koji je sa čitaocima B92.net podelio utiske iz komšiluka posle žreba u Frankfurtu.

"Ako pogledate navijače, njihovo mišljenje je podeljeno. Neki misle da je Mađarska favorit grupe – uglavnom posle ovogodišnje Lige nacija – dok bi po drugima trebalo da budemo zadovoljni drugim mestom iza Srbije. Stručnjaci smatraju da je mađarska reprezentacija jedna od dva najbolja tima u toj grupi, ali glavni cilj nije pobeda u grupi, glavni cilj je odlazak na EURO bez dodatnih kvalifikacija”, rekao je Celotej za B92.net.

Da li Mađarska prepušta Srbiji ulogu favorita, iako je bila u prvom šeširu na žrebu?

"Velika je stvar u Mađarskoj, što smo bili u prvom šeširu, ali moramo da priznamo da je Srbija favorit za pobedu u našoj kvalifikacionoj grupi".

EPA-EFE
EPA-EFE

* Selektor Mađarske o žrebu: Srbi su favoriti

U našem severnom susedstvu imaju veliko poštovanje o srpskoj reprezentaciji i izabranicima Dragana Stojkovića Piksija koji su se plasirali u A diviziju Lige nacija, te sada sa velikim očekivanjima čekaju Svetsko prvenstvo u Kataru.

“Pre nekoliko godina mađarski tim je pobedio Srbiju u Ligi nacija. Od tada smo postali jači, ali je i Srbija... Ma, Srbija je reprezentacija na Svetskom prvenstvu i osvojila je zaista tešku grupu ove godine u Ligi nacija. Zaista verujem da će biti ekipa pozitivnog iznenađenja u Kataru”, rekao je Mark i nastavio pominjanjem pojedinih igrača iz oba tabora:

"Imamo neke posebne mlade talente kao što su Dominik Šoboslai, Andraš Šafer, Rolan Salai i Miloš Kerkez, ali Srbija je ispred nas sa igračima kao što su Dušan Vlahović, Sergej Milinković-Savić, Aleksandar Mitrović, Filip Kostić ili Dušan Tadić”, rekao je Celotej i na kraju poentirao:

"Nadamo se da Mađarska može da osvoji grupu, ali najvažnije je ostvariti cilj, a to je kvalifikacija na završni turnir”.

Pripremio – Stefan Smuđa

Raspored kvalifikacione Grupe G za EURO 2024

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.