Urošević za B92.net o povlačenju sa Zvezdine proslave: Godine prolaze, ja sam još tu

Slobodan Urošević (28) je u aktuelnom sastavu Partizana igrač sa najvećim stažom.

SS
Podeli
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

U Humsku je stigao leta 2017. godine kada je predstavljen kao pojačanje iz kruševačkog Napretka.

Od tada je pet sezona bio standardan na levoj strani odbrane i, ko god da je dolazio na njegovoj poziciji, nije imao nikakvu šansu pored popularnog "Čakija".

Sa njim smo se u Partizanovoj slovenačkoj bazi u Ptuju dotakli različitih stvari, a sve nakon najbolje odigrane sezone u crno-belom dresu..

Pričao nam je o povlačenju sa proslave Crvene zvezde, golovima koji su mu obeležili karijeru, ali i onome što tek predstoji crno-belima. U nekom novom ruhu...

Može li se reći da je ovo bila najuspešnija sezona za tebe, iako je ponovo izostao trofej? Oženio si se, postigao dva sjajna gola za pamćenje i promovisao u jednog od onih u koje navijači imaju potpuno poverenje, a što je u Partizanu neverovatno teško.

“Slažem se da jeste. Definitivno je ovo jedan od najboljih perioda u mom životu. Jesam se oženio i na neki način skrasio, ali sam i pored toga bio u dužoj vezi, pa je to na neki način bilo i očekivano. Sa druge strane, za mene jeste bila dobra sezona, ali kao što si rekao, nije bilo trofeja tako da moramo da je smatramo neuspešnom. Veliki broj osvojenih bodova i uradili smo neke mnogo dobre stvari, kako u Evropi, tako i na domaćoj sceni. Dobili smo mnogo utakmica, a nismo uzeli nijedan trofej. Ali, da, dao sam nekoliko važnih golova i za mene jeste bila jedna od najboljih", počeo je Urošević razgovor za B92.net.

Šta je nedostalo da bi sezona bila proglašena uspešnom, ako izuzmeno ta dva mala boda?

“Upravo to, sve si rekao, ta mala, sitna dva boda. Da smo uzeli titulu i uz ono što smo uradili u Evropi, definitivno bi ovo bila jedna od najuspešnijih sezona u istorili. Ali, čim nedostaje trofej, smatra se neuspešnom. Tanka je ta linija...”

Pamtiće se ta dva gola, jedan u Belgiji u grupnoj fazi Lige konferencija protiv Genta i drugi u poslednjoj zvaničnoj utakmici, u finalu Kupa protiv Crvene zvezde.

“Uh, davno beše ta Belgija... Ali mnogo mi je drago što sam postigao oba ta pogotka. Pogotovo ovaj Zvezdi. Da sam mogao da biram na kojoj utakmici i u na kakav način bih želeo da postignem gol, to bi bio taj momenat iz finala Kupa. Zbog toga sam prezadovoljan, ali opet, ni tu nismo uspeli da ostvarimo ono što smo hteli. To je fudbal i imaćemo priliku da to ispravimo naredne sezone”.

Na kraju te pomenute utakmice desilo se nešto što je privuklo dosta pažnje, a to je situacija tokom Zvezdine proslave trofeja kada si ti izašao na teren i pozvao Rikarda Gomeša i Bibarsa Natha da izađu sa terena. Šta si im rekao, možeš li da nam pojasniš?

“Da, znam, tako je ispalo jer je tako bilo snimljeno... Snimak zaista pruža dosta drugačiji utisak od onoga što sam ja hteo da uradim. Mi smo svi čestitali svakom članu Crvene zvezde, a čak se sa nekima od njih i privatno družimo. Svakome ponaosob sam čestitao na trofeju. To je sport, moramo da znamo da gubimo i dobijamo, ali pre svega da budemo u tim stvarima normalni. Iako vlada veliki rivalitet i sve što se van utakmica dešava”.

Šta se zapravo desilo?

"Prišli smo, čestitali svakome od njih i tu nema problema. Potom smo sačekali da ih proglase, dali im aplauz i to je to sa naše strane. Bilo bi možda neprirodno dok oni slave da mi stojimo tu, jer znamo kako kod nas stoje stvari, ali opet mislim da smo se poneli izuzetno fer. Svako od nas je, od igrača do trenera, odradio sportski to što smo imali. Dogovor je bio ako ostajemo svi na terenu, nema istupanja, ali isto tako i ako se odlazi u svlačionicu, da odemo svi. Njih dvojica su ostali na terenu i ja sam samo prišao i rekao im da je cela ekipa krenula i da krenu i oni. Samo što sam ja stigao iz tunela i verovatno to rekao malo glasnije, ali ništa nije bilo zlonamerno i oni to znaju, tako da je sve u najboljem redu”, objasnio je Urošević.

Kada si došao u Partizan, slobodno se može reći da si bio potcenjen. Da li je to bilo sa pravom, pa si kasnije dokazao koliko možeš ili si bez potrebe bio dočekan sa omalovažavanjem budući da iza sebe nisi imao neku inostranu karijeru kao drugi igrači moji su dolazili?

“Jeste, tako je, ali to je bio moj put. Došao sam iz dosta manjeg kluba i bilo je potrebno vreme da se priviknem. Ovde su prioritet samo pobede, što u prethodnom klubu nije bio slučaj i pritisak je dosta manji. Vremenom je sve došlo na svoje. Godine prolaze, a ja sam još uvek tu”.

Upravo tako – čak i treneri prolaze, a Čaki Urošević ostaje. Zapravo si ti igrač koji je, od svih trenutnih igrača, sa najdužim stažom u Partizanu. U čemu je tajna?

“Sada kada pogledam, jeste tako. Od prvog dana sam isti, ništa nisam menjao. Uvek dajem sve od sebe i na treningu i na utakmicama. Neki put može da bude loše, a neki put dobro, jer se uvek dešavaju oscilacije. Ali nikada se neće videti na terenu da ne dajem maksimum, to je sigurno”.

Da li je bilo nekih ponuda iz inostranstva i, ako jeste, kako si odoleo da ne odeš?

“Bilo je nekih priča, ali nikada nije bilo vredno toga da napustim Partizan. Još se nije pojavila ponuda koja bi me naterala da napustim ovo što imam ovde”.

Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Prethodna sezona je završena neslavno, porazom u finalu Kupa od Crvene zvezde, drugi put uzastopno. Treća sezona u nizu bez trofeja, bez obzira na 98 bodova. Kako ti izgleda ekipa sa novim trenerom, stručnim štabom i mnoštvom novih i mladih igrača koji će tek doći?

“Sa novim šefom sam sarađivao u onoj situaciji kada sam bio pozvan u “B” selekciju Srbije, sa igračima iz Superlige, koju je on predvodio. Za tih 10-15 dana sam uspeo da uhvatim neku nit kako radi i šta traži od mene. Sada je sve novo za nas, uigravamo se i pokušavamo da budemo što bolji, a već nam je doneo mnogo dobrih stvari. Trudićemo se da to što nam on pokaže mi prenesemo na teren, a na kraju će javnost reći da li je to dobro ili loše", rekao je Urošević i dodao:

"Sve se dešava u hodu, još uvek se upoznajemo, a imamo i dosta mlađih igrača. Dosta njih je otišlo, treba to nadoknaditi. Svi bismo najviše voleli da smo na okupu od prvog dana, da znamo da niko neće otići, da svi odmah dođu i da se uigravamo. Ali, to je nemoguće, u hodu se uigravamo, ali utisci su da će sve to biti dobro”.

Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Do sada si sve konkurente potukao na terenu, u trci za startnom postavom. Jesi li se upoznao sa novim konkurentim Zlatanom Šehovićem i šta si mu tim povodom rekao?

“Samo da te ispravim, Šeha je stari-novi konkurent, jer smo već bili u istom trenutku u Partizanu. Ali on je mnogo dobar momak i drago mi je što su ga doveli. Pričao sam to i kada je bio u planu da nam je potreban, jer nam je na svakoj poziciji potrebno po dva jaka igrača. Nikad nisam imao problem konkurencije. Pokazaće on šta zna, pokazaću ja, a trener će na kraju da preseče”.

Pet godina bez titule, tri sezone bez ijednog trofeja. Imaš li neku poruku za navijače Partizana?

“Ne želim da bude ništa izlizano, ali ovo jesu malo teža vremena za nas. Potrebna nam je njihova podrška i vetar u leđa. Da budu tu kada je teško. Ne kažem da nisu bili do sada, ali u novoj sezoni neka to bude još jače, da nam pomognu i da svi zajedno se izborimo za ono što želimo – a to je titula”, zaključio je na kraju Slobodan Urošević.

Sa priprema Partizana u Sloveniji – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.